用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

原帖由 wasyinyin 於 08-11-12 09:06 發表
jumbo_mandy,

我囝都有提過大paper呀. 原來真係有依樣嘢. 究竟要考d咩呢? 可能++講多d. 我囝只話咩讀A, B, C......

wasyinyin,

++話每個小朋友枱上都有幾張紙, 老師會逐個小朋友逐條問題解釋同發問, 然後小朋友作答及自己用筆圈答案及連線matching, 問卷內容有齊中文, English, number counting 同常識, 初初++唔係好明白乜野叫常識, 佢只模仿左老師嘅問題, 例如 : 中秋節會有乜乜食物? 咁小朋友就要答乜乜係乜野(即填充題)。至於中文, English 及 number 都係離不開認字, 配詞, 讀ABC , words, counting, shape 果d囉。
佢地未輪到做assessment 果d小朋友, 會分2組去music room 同somewhere (老人痴呆, 我唔記得左边到添)玩住先。

原帖由 wasyinyin 於 08-11-12 09:38 發表

++講到咁詳細. 真係叻呀

睇落都好多嘢考呀. 我囝應該認中英文字配詞之類應該無問題. 但常識科可能麻麻. 佢未必醒起中秋節玩同食咩之頖. 希望大家都順順利利喇. 始終人生第一次考試. :waha ...

wasyinyin,

我見呢輪老師都有同佢地溫得幾密下, 唔係衰衝動嘅話, 應該d小朋友o.k.嘅, 我同++仲星期五玩到星期一, 日日都玩到癲哂添, 希望佢冇心散啦。

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-12 09:54 發表
咁d assessment paper會唔會派返比家長架? 唉 .....點解妳地ge小朋友識講咁多野比妳地聽, 尤其++好叻, 好醒. 我個仔, 咩都唔同我講

雙子媽媽,

d assessment paper 遲d會派, 好似話2 weeks左右。
唔好比++誤導, 佢份人唔醒又唔叻架, 最叻就係比我train到每晚都要深情對話咋。

原帖由 stliu 於 08-11-12 13:14 發表

++真係叻喎, 好在有佢講得咁詳細, 我地先至大概情況係點咋, 我呢個ee俾十個叻佢! 可能做assessment真係好攰呀咁!

All,

唔使太擔心啦, 佢地平日都應該有溫返D內容, 俾D信心佢地啦! ...

stliu,

今日++話原來份大paper未做完架, 今日繼續再有做一d英文嘅問題, 佢仲話尋日同今日答完每條問題, 老師都會即刻係答案處tick 一 tick, 所以妳地想知小朋友答成點, 都可試探佢地見唔見到老師係paper上d答案處tick 定比交义。不過, 佢話老師說仲未做完, 唔通明天仲有?

原帖由 MayMay2003 於 08-11-12 14:55 發表
我呀仔Leo讀K1J, 近來1J嗰邊個BK無咩人,就走來親吓熱鬧。

mud 原來有評估咩?點解Leo無同我講嘅!不過這兩天放學接校車都見佢瞓到流哂口水,可能做完評估用完腦真係會倦D!

平時都有同Leo玩吓字咭同唱吓歌,希望佢評估可以無 ...

Hi, MayMay2003,

我個女++讀K1B (Kent Rd), 尋日放學接佢車, 佢又係瞓到嘴角有口水漬, 好攪笑, 佢自己都話可能做大paper做得攰得滯, 所以好攰。
老師近來成日同佢地重溫, 我諗小朋友大致都o.k.嘅。

原帖由 rayvonne 於 08-11-12 15:49 發表
其實係上星期, 阿仔無la la 係紙畫公仔, 跟住又寫咗"大" and "小"係公仔旁邊. 然後佢叫我, 圈個大公仔, 我又聽佢點, 圈個大公仔. 阿仔跟住tick咗張紙, 講100分, 跟住寫 100係張紙! 成個過程好攪笑!

...

rayvonne,
妳仔仔識寫咁多字好叻呀, 咁妳知唔知佢係模仿緊做revision 定係assessment 呀? 因為我個囡都話revision果陣, 老師成日都有叫小朋友圈答案架, 照睇落, 冇理由做做下assessment又放假架? 咁古惑?!

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-12 16:06 發表
gotgot,

妳係唔係confirm 會食buffet? 因為我打算今日book table. 如果+埋妳一家3口(I assume), 會有8個family去食. 我地會12:15分係Hollywood Hotel的大堂集合先.

至於個english course, 係$210一堂, 唔使足3.5歲 ...

gotgot,

我confirm左12月開始逢週六 10:00a.m.上English course 喇, 佢話都係kv k1生, 所以唔使足3.5歲都開得班喎, 我星期五早上去交學費, 妳去唔去?
至於數學班, 妳check pm 啦! 我要出街喇, 有事可call我。

原帖由 wasyinyin 於 08-11-12 09:38 發表

++講到咁詳細. 真係叻呀

睇落都好多嘢考呀. 我囝應該認中英文字配詞之類應該無問題. 但常識科可能麻麻. 佢未必醒起中秋節玩同食咩之頖. 希望大家都順順利利喇. 始終人生第一次考試. :waha ...

wasyinyin,

頭先同++深情對話時, ++嘔左常識科果6條填充題出黎, 妳如果想知, 我可以pm比妳問Brandon, 咪知佢識唔識答囉。

原帖由 chungchungyl 於 08-11-12 22:15 發表
are all assessements completed ?

chungchungyl
應該未, 我個囡K1B班老師話明天繼續。

原帖由 stliu 於 08-11-13 09:02 發表

哈哈, 我想像你地的深情對話, 一定好sweet!
尋日我仔攞住叠紙, 好似扮老師咁, 問我問題,開頭我以為可以套下佢, 老師考佢D咩... 第一條, 佢問中秋節有咩玩, 呢條都算正路, 我答燈籠... 點知, ...

stliu,

深情對話呢家野, 確實好sweet, 但妳斷估唔到, 其實係++想深情對話遠多於我, 我每晚叫佢上床瞓覺, 佢就話 : 不如我地讀書, 然後傾計丫, 佢可以好順灘咁停止哂佢玩緊嘅野就上床架喇, 傾計果part, 十次有九次我都要話媽咪好眼瞓扮瞓著, 佢先放過我架, 不過起碼都傾倒20-30mins.
晉晉咁攪笑, 我個囡講果6條常識題, 冇飲水同食飯喎!

原帖由 rayvonne 於 08-11-13 09:45 發表

last night, 我問阿仔有冇做paper之類既野, 佢又答我"I don't know" 睇怕都要靠++報料

你介唔介意post 呢6條常識題呢? 如果唔係, 我怕你個pm會俾人炸爆.

...

rayvonne,

Please check pm.

原帖由 chungchungyl 於 08-11-13 10:44 發表
hi jumbo_mandy

:idea: Thank you, 我個囡, Hoi Man, K1B班 Dorset campus, 你個囡呢 ?

Hi chungchungyl,

我個囡係Kent Road K1B 呀, 大家係邊度傾都歡迎啫!

原帖由 wasyinyin 於 08-11-13 14:00 發表
Mandy,

++咁叻講出d題目 好呀. 你pm比我睇o下Brandon識唔識都好. 如果問Brandon. 可能問到我嘔. 佢都未嘔出d題目呀.

wasyinyin,

Please check pm.

原帖由 sheepmom 於 08-11-13 16:47 發表
想請各位幫忙,請問各位第16週嘅認字咭係什麼字,因為我囡囡搞到唔見咗,我想自製番比佢,麻煩大家話我知,謝謝!

Hi sheepmom,

kv d 字咭只係派到15週而己, 妳囡囡冇搞到唔見咗呀!

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-13 17:06 發表

English centre 個度暫時只confirm 10:00am on Sat, 10:00am to me 安排時間有d困難. 所以我會等, 睇係遲d有無10:00am 打後ge 班

雙子媽媽,
之前我都有強烈要求Sat.開11:00a.m.架, 但Centre話暫時只能開到10:00a.m., 所以我諗都難再開11:00a.m.喇, 我聽朝會去交12月份學費lu.

原帖由 rayvonne 於 08-11-13 16:55 發表
X'mas party 暫定14/12(Sun) 2:00pm-6:00pm, 明天我會book房!

rayvonne,
++今次一定要玩埋一份, 唔該預埋我地呀!

原帖由 gotgot 於 08-11-13 23:30 發表
cm_pang,

今日返學問o左Ms. Wu,佢話已經分兩日做晒ASSESSMENT,我問佢阿囡知唔知做咩,佢又話OK,明白要點做,但佢話未改到份卷,所以未知成績住??咁可能我o地班唔係一個個小朋友一題一題講,可能係大圍講,又唔會即時改?? ...

gotgot,

assessment 只係常識填充題, 及需要認讀部份, 會逐個小朋友講解並回答, 因為佢地未識解讀, 至於其他大圍問題, 老師會把問題寫在黑板, 加以講解, 並叫小朋友自己用筆圈答案及連線, 所以 並未能即時改哂份卷(常識填充題及認讀部份除外, 因小朋友答完會即刻tick這些部份)。
++果班今日做中文assessment, 放學番黎, 又响字咭袋摷左10張中文字咭出黎, 仲分開5張5張, 話呢5張係今日assessment 認字嘅, 果5張係要配埋詞嘅, 好攪鬼! 佢地果班可能做得慢d, 做左3日喇, d小朋友唔知攰唔攰呢?  
Center 果邊, 一班最多10人, 不過似乎尚有位, 因Saturday是新開的班, 至於係咪約埋一齊打的去, 仲未知呀!

原帖由 wasyinyin 於 08-11-14 17:51 發表
Hi all,

想問學校派咗一盒迷你playdoh. 有學生名係盒上. 我囝話唔可以食, 玩完要還返比老師. 有無多d料呢?

++有無講d咩呀? ++依條針, 最靠得住. ...

wasyinyin,

我問左++喇, 佢話老師話盒迷你playdoh, 可以做anything, 亦可以自由添加其他顏色playdoh或其他材料做一些成品, ++話佢會做cake囉, 星期一要交, 嗱, 報錯料, 唔好"her"佢呀!

原帖由 MayMay2003 於 08-11-16 00:27 發表
我特登分開兩次問過Leo,他都說是老師派給小朋友回家玩的,不用交。他第二次答我時仲嫌我點解問完又問唔記住呀!

唉 ~ 點解學校唔比清楚少少指示架!而家唯有信呀仔啦,唔係佢實嬲我唔信佢啦 ~

...

wasyinyin, MayMay2003, gotgot,

唔好意思報錯料, 我再問一次++, 原來佢話星期一要交嘅係美勞袋, 而唔係playdoh, 比佢激c, 佢都係靠唔住一族黎架。

原帖由 gotgot 於 08-11-16 00:00 發表
雙子媽媽,

唔該晒你就真啦~咁聽日係草地果邊見啦~^^

stliu,

工人o既通病都係唔識就扮識,又唔主動問,所以好多時錯完又再錯,最好要佢寫低落張紙!
希望你呢個工人train o下就越o黎越醒啦~^^

++媽,

thank you 你介 ...

gotgot,

我都知奧海城都有一間, 不過係新校, 唔知comment如何, 因為我以前research playgroup時, 都未有呢間分校, 所以先決定讀返Kowloon Tong果間啫, 妳讀左奧海城果間, 再話我知好唔好呀。
‹ 上一主題|下一主題