用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-27 12:31 發表
jumbo_mandy,

我見到妳比我個pm. 我都鍾意第二間多d. 但上佢個website好似無咩資料. 想問吓佢有無淨係Sat先上堂架? 我搵唔到佢地有時間表同收費表ge?
.  

雙子媽媽

要自己打去問, website冇乜資料, 我冇問Sat, 因為諗住平日kv放學食完lunch直接去, HK$210.00/hour/lesson, 1 lesson/week, 個course 為期26堂, 一班最多10人, 有phonics, story telling等等比較general d 內容, 詳細d妳最好打去問, 佢地d職員都幾nice。

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-27 12:43 發表
麻煩晒. 妳係唔係住得好近? 我亞囝要搭褓母車, 所以放左學去學就會麻煩d 羅. 我又唔想我媽咪湊出湊入太辛苦. 所以如果kowloon tong, 只可以星期六. 或者去睇埋, 妳介紹藍田另外一間先決定.
...

雙子媽媽
唔駛客氣, 我都想我住得近, 不過無能為力。 只係放學可以自己湊啫!

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-28 10:59 發表
Cyrus 今次終於叻返次, 佢同我講咩秋天天氣變, 樹葉由樹上跌落黎......後來變成黃色.....(下刪20-30個不明字句)

雙子媽媽 :

++果班就話綠色葉 = 有水份, 黃色葉 = 仲有少少水份, 紅色葉 = 完全冇水份, 其實常識差嘅我原來都唔識,  多謝kv。

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-28 11:15 發表
水份呢樣野, Cyrus完全無同我提起過, 可能佢知同我講, 我都唔明(同mandy妳一樣, 我都係無咩常識, 不果差極都唔夠數學差, 我係出名數痴)

雙子媽媽

數學我都差架, 駛錢成日駛到over budget就知衰架喇。

原帖由 stliu 於 08-10-29 08:52 發表
fatbabyfat,

睇完你呢個回應, 我真係好感動, 起碼愛女號同你都肯傾, 肯溝通, 佢又咁緊張你. 而且你真係好錫肥妹!

大家都係為個家, 為個女... 係要有D時間呀... 每個小朋友都好獨特, 係個個體, 我仔合用 ...

fatbabyfat,

相信妳睇完咁多鼓勵留言, 心情應該好了點吧! 大家都很關心妳, 包括妳個愛囡號, 教子女的確會有時好傷, 試下遇到唔開心時, 深呼吸想想肥妹冧妳果d開心情景吧, 記住最重要就係溝通同放鬆d心情, 仔女嘅野, 好難一朝就教好, 自己要多多保重呀, 大家一齊努力啦, 老友!

原帖由 fatbabyfat 於 08-10-29 10:34 發表
各位媽媽早呀,

睇完咁多你地的鼓勵留言, 我的心情真係好左好多啦, 我亦都會試下你地教我的方法去同肥妹相處. 我都同愛女號講, 好彩同好開心因為肥妹考到根德園, 等我無意中發現呢個網站, 識到咁多有愛心的媽咪, 得 ...

Daddy: Lay barn CP!
呢句真係好好笑! 愛囡號原來好識攪笑, 佢知道妳係bk傾計, 日後會唔會成日靜靜雞上黎, 睇下妳留d乜野留言架, 妳知啦, 妳成日都將愛囡號掛係嘴邊

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-29 10:45 發表
妳地真係sweet, sweet 架姐 .

我同Cyrus都和好左. 佢daddy尋日同佢傾左一輪, 佢話佢好唔開心, 因為mummy成日話佢naughty, 又話邊個邊個食飯快, 邊個邊個叻過佢, 仲話搵個新bb返黎唔要佢. 我老公話我小朋友 ...

雙子媽媽,

我好欣賞Cyrus同佢daddy咁打開心窗講出佢嘅感受同睇法, 溝通真係好重要, 我都要學下野, 今晚都要同我個女好好溝通一下, 佢對媽咪同爸爸有乜野睇法先。

雙子媽媽, fatbabyfat,

頭先我同個囡傾計, 問左佢對阿媽嘅睇法 ,

我 : ++, 妳對媽咪有乜意見呀, 妳愛唔愛我呀?
++ : 我愛媽咪呀。
我 : 咁媽咪有冇d妳唔鐘意嘅地方?
++ : 唔鐘意媽咪鬧我。
我 : 咁如果妳曳曳, 媽咪應該點?
++ : 妳應該溫柔d鬧我, 我就會聽話架喇。
我 : 咁我地以後要多多合作喇! 咁學習方面點呢? (我成日驚佢有壓力架)
++ : (諗左5秒) 學習方面......o.k.

好彩好彩! 同佢傾計好enjoy!

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-3 10:40 發表

FYI, 妳之前介紹我九龍塘讀英文個間中心星期六打比我話星期五下午1:30左右有班. 唔知佢有無打比妳呢? 時間我唔ok, 我要星期六先得.

雙子媽媽

佢地都係星期六打比我, 霎時間話星期五下午1:30左右有班, 我話又話3歲半至讀得? 佢就話仲有2個kv差唔多年紀嘅K1生, 所以o.k.喎, 但係我唔o.k.呀, 11月schedule我都plan好哂, 亦比哂學費, 冇得郁, 我就算join最快都要Dec., 不過Friday我都未confirm到得唔得, 要重新編過哂d playgroup schedule。

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-3 12:01 發表
原來係咁, 我見妳之前講過想報, 驚妳miss左佢地個course tim. 我同佢地講左只係Sat先得, 佢地話noted, 不果依家未有班. 其實唔係應該多d人prefer Sat架咩, 點解返而sat 開唔到班呢? anyway, 我都無所謂ge, 咪等下羅. ...

雙子媽媽,

聽另一bk媽咪講, 佢地本來Friday都冇班架(好似逢Mon.& Wed.先有), 唔知係咪都係我地早輪係樹討論過, 結果有頗多媽咪pm比我問呢間野資料, 先加開Friday班呢? 如果眞係咁, 咪都係kv傾開d媽咪報?

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-3 12:26 發表

可能係都唔定wor .  不果我唔知我亞囝跟唔跟得上呢d playgroup, 因為佢英文真係麻麻地. 依家老師教左a-e, 佢成日都唔記得, 唔認得. 相反個20+個中文字就記得好快.
...

雙子媽媽,
我見kv好多小朋友都操流利英語, 相比下++英文真係麻麻地, 所以先至要進修下, 小朋友佢地適應力強, 唔怕嘅。

原帖由 jjhh 於 08-11-3 13:41 發表
jumbo_mandy & 雙子媽媽
想問下可唔可以share下您o地幫仔仔女女報緊的英文course的資料呀?  因我都同阿仔search緊. 可以的話, 請pm我.  thanks!

Hi, jjhh,

Please check pm.

原帖由 netnetbaby 於 08-11-3 16:05 發表
Hello jumbo_mandy ,

can you PM me also?

Thank you!
Netnetbaby

netnetbaby,

pls check pm.

原帖由 AS1210 於 08-11-4 09:30 發表
Hi, all mums,

請問有無人知 雞, 羊 既配詞呀?

謝謝!

Hi, AS1210,

其實應該冇特定嘅配詞, 配到就得架喇, 我個囡就咁答我,
雞 - 公雞, 雞蛋
羊 - 山羊, 綿羊, 羊毛

不過都係果句, 每班未必一樣。

原帖由 fatbabyfat 於 08-11-4 10:59 發表

好慘呀, 今朝肥妹跌到隻眼流血, 嚇死我同愛女號, 剛剛睇完醫生先無咁擔心, 不過佢呢兩個月成日都整塊面, 今日唔只跌親隻眼, 連塊面都損埋, 邊左花面猫

...

fatbabyfat

隻眼流血?! 點跌架? 做乜跌親? 醫生點講呀? 塊面就乜又損埋? 心痛死Auntie Mandy啊! 快d報告!

雙子媽媽, fatbabyfat,

English Centre 剛來電, 問如果Sat.開班join 唔 join, 我叫佢問其它客先, 我11月應該冇計喇, 無論Fri. or Sat.最快要12月先會join.

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-4 15:22 發表

oh..really, 佢地未call 我wor? 總之係Sat我都ok 架. 不果其實我唔知間centre 係邊

其實我都未去過, 我建議妳行一躺先confirm報唔報, 聽講有d隔"sip", 又唔比家長留低等。

原帖由 Ng360 於 08-11-6 14:06 發表
stliu,

原來你都有左, 真係好喇. 願神祝福你同你一家

stliu,

入妳個blog度留言果位, 係我黎架, 恭喜哂。

晉晉真係好乖好善良, 將來一定係個好哥哥。

原帖由 stliu 於 08-11-7 10:52 發表
All,

多謝晒大家呀, 我尋日晏晝去左威爾斯做oscar呀. 唉, 不過結果唔理想, 所以禮拜一要返醫院抽絨毛, 希望最終個胎無事啦, 抽絨毛亦有風險! 預產期係5月中... 下星期會有快速測試報告...

...

stliu,

oscar報告點唔理想呀? 有時未必準確嘅, 妳要放鬆心情呀, 希望星期一抽絨毛會冇事啦。

原帖由 stliu 於 08-11-12 08:50 發表
mackyfungng,

係啊, 你可以知得咁清楚仔仔的表現?

雙子媽媽,

我尋日返去問我仔,佢都冇乜點講, 係我奶奶話佢放學時已經好攰, 連飯都冇心機食, 唔知係咪答老師問題答到好攰... 本來都想同佢尋晚溫習下, 但都唔知由 ...

stliu,

尋日接++放學時, 見保母車嬸嬸拍左幾下++叫醒佢落車, 保母車嬸嬸話++第一次係車瞓覺, 佢嘴角仲見到口水漬, 後尾我問佢好攰咩, 佢真係答我話, 可能做大paper(即assessment)做得攰得滯, 所以好攰!
‹ 上一主題|下一主題