用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

原帖由 Carrie_Yip 於 08-9-17 16:39 發表
係呀...真係唔打來好過打來呀!

死啦...唔知Miss Wong幾時會打比我呢?真係有d擔心!
好似聽姐姐講,琴日去接阿囡放學點知阿囡一見到姐姐就想即刻沖出課室,但自己又無攞書包,跟住Miss Wong叫住佢...嗰段對話係咁...
Mis ...

剛剛先"暗"掂個囡sleep, 佢今朝係kv比蚊kiss左兩下, 勁腫勁痕, sleep唔到, 好慘!
Miss Wong Friday都有打比我, 不過只係問下++個病, 但我都唔放過佢, 問下++上堂點? 雖然佢都答得好行貨, 總算收貨吧!

Carrie_yip, bc8006

++好多野講, 但真係唔知係咪堅料黎架, 妳地唔好見笑就好喇!

原帖由 Ng360 於 08-9-19 13:24 發表
stliu, 雙子媽媽,

之前有聽過lavender同馬便草都驅蚊, 所以就有用lor, 貪佢夠natural, 又香.  

++用burt's bee 蚊怕水, 每晚臨訓都用佢, 味道幾容易接受。

原帖由 stliu 於 08-9-26 17:08 發表
Felicia726,

請問第一個生日會通常係幾時呢? 同埋, 十月係咪會有家長會架?

stliu

orientation 果日老師話10月中開始就會安排分批見家長, 不過唔方便ge話, 電話傾都得。
第一個生日會(Sept & Oct.)通常好似安排係10月尾, 連同萬聖節一齊攪, 我尋晚睇上年K1果d message,  好似係咁, 記錯唔好"her"我呀!

原帖由 雙子媽媽 於 08-9-26 17:53 發表
jumbo_mandy,

妳真係有心機, 上年k1個d post妳都追.

雙子媽媽
唔係我有心機, 係尋晚失眠咋!

原帖由 Ng360 於 08-10-2 11:31 發表
哎呀, 我都係貼左本兒童樂園炸

唔怪之佢猛講要"快樂的一天"啦.

係呀, "快樂的一天"教完之後, 入面有d page需要完成貼貼紙同油顏色, 老師係會鼓勵小朋友拎番屋企作親子功課, 至於老師睇唔睇, 唔知架。

至於之前派左 A-aeroplane, 另一張apple and aeroplane ge picture, 就油左顏色去, filing 落 orientation day 派果個灰色folder入面, 自行做一本"A-Z picture dictionary", 方便日後小朋友重溫。

唔知我有冇攪錯架, 攪錯左唔好"her"我。

原帖由 stliu 於 08-10-2 13:08 發表

開頭我仔攞左果張A字的紙返來, 我都唔為意要同佢油顏色, 係突然醒起老師orientation果日講過,先至記得, 我仔油左顏色之後, 我都係放響個folder度, 佢好鍾意, 日日要攞出來睇下望下架!

...

stliu,
晉晉日日要攞出來睇下望下, 佢真係好鍾意喎!
唔知點解今次本"快樂的一天", 咁耐都未chop"我學會了", 我個探子話都已經教完幾日, 妳地係咪都教完未chop呀?

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-2 15:43 發表
我放假前check過, 係未chop架. 不果我發現書入的哈哈笑貼紙唔夠的, 妳地有無發覺? 我驚係我隻豬仔整唔見左.

雙子媽媽

++本書都係冇哂d細ge哈哈笑貼紙, sticker果張紙仲好似比人撕左半張tim, 妳地係咪咁呀?

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-2 15:43 發表
我放假前check過, 係未chop架. 不果我發現書入的哈哈笑貼紙唔夠的, 妳地有無發覺? 我驚係我隻豬仔整唔見左.

雙子媽媽

本書入邊 冇哂細果d 哈哈笑貼紙, sticker果張紙仲好似比人撕走一半咁, 妳地係咪呀?

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-2 16:29 發表
成本書得5個哈哈笑, 做完pg. 5 已經無晒.

我果本書只有5個笑ge大哈哈笑, 5個喊ge大哈哈笑, 同3個"1"字貼紙, 但係並冇任何細哈哈笑??? 所以有d page 都做唔到。

Dear all,

有冇人知10月見家長果日, 係咪只可1個家長出席? 小朋友又可否出席架?

All,

收到家長日通告喇, 10/18 10:50a.m., 15 mins. 左右, 小朋友唔駛去, 亦冇規定只准1個家長去。

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-8 14:43 發表
thanks jumbo_mandy,

Saturday, good wor . 不果得15mins, 好似太小, 妳知啦, 我地d家長, 一見到老師就欲罷不能

雙子媽媽,
咁妳最好prepare定份問卷喇。

原帖由 stliu 於 08-10-8 15:14 發表

10月18日, 都好快喎! 不過果個時間我仔要上music lesson呀, 唔知我地係邊個時間呢! 希望就倒啦!

stliu,

話時話, 我覺得學校會分2日見家長, 有部份可能要再下星期都未定, 我見上年K1生都係咁。

原帖由 fatbabyfat 於 08-10-10 09:28 發表
rayvonne,

parents day 我係 18號 11:10 a.m., 你呢, 唔知會唔會見到面呢?

肥妹今日都係休息多一日, 唉, 今朝重開始有d 咳, 希望佢呢個weekend 會好番啦.

fatbabyfat

咁肥妹退左燒未呀? 咁休息埋呢個weekend都好嘅, 下星期精神奕栾再返學。

原帖由 rayvonne 於 08-10-10 11:46 發表
fatbabyfat,

今次無緣, 我係25號. Yesterday, I asked my son if he need to bring any photo to school. He said "No". 唔知真唔真!

希望肥妹快D好返!

fatbabyfat

妳10/18過唔過黎K1B度一齊聚呀? 我10:50a.m.見老師, 同妳時間好接近喎。

原帖由 fatbabyfat 於 08-10-10 17:46 發表

我肥妹唔係K1B, 我過離會唔會好怪呀????????

fatbabyfat

其實班班講嘅野都差唔多, 咁妳不嬲都未有落腳地, 唔好介意啦, d阿媽都係志在分享啫, 大家都係kv友

原帖由 gotgot 於 08-10-16 01:46 發表
我都想知多唔多人會幫小朋友著萬聖節衣飾呢?
上次問老師萬聖節會唔會叫小朋友打扮返學,佢就答我果日咁o岩係生日會,可以著便服,但我都1516??

...

gotgot

我都諗緊, 因為++想扮公主, 而另外佢仲有萬聖節party會去, 所以多數會著, 不過我仲未買比佢。
星期六我果班有gathering, 等我問下佢地大圍扮唔扮先, 我都係跟大隊好d, 唔想太異相。

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-16 18:05 發表
係呀. 通常妳一問佢地, 佢地都係成組字答妳. 講時講, 各位媽咪有無成日同小朋友溫呢d字咭? 我試過一次羅d咭出黎問佢, 佢全部識晒. 咁我又無理佢啦. 點知過左個weekend, 佢大部份都唔記得. 攪到我依家差唔多日 ...

雙子媽媽,

係呀, 小朋友d短暫記憶好強, 要轉化為長期記憶, 必須要多看幾次, 我個女d字咭, 即使我覺得佢應該識, 都會約每3個月拎出黎再flash過, 直至我肯定佢一定記得, 先抽起d咭咋, 唔懶得。

原帖由 gotgot 於 08-10-16 21:11 發表
唉!其實我果班咪又係冇咩人上o黎傾,我送阿囡返學放學都唔多識到人喎,個個都好趕咁!
所以都係得閒上o黎睇o下你o地其他班d情報!

++媽,

我諗如果扮,我都係幫阿囡著返上年果套天使裙(唔好意思,孤寒o左d ...

gotgot,

上黎呢個topic傾, 或者任何一班傾, 我諗都係無任歡迎嘅, 大家志在分享下kv生活啫。
我仲未買公主裙呀, 我驚到時凍呀, 但++話想做公主,唯有拖下, 睇下到時天氣先買啦, 有得我揀, 我寧願佢好似舊年咁, 扮一個小巫婆仲好, 起碼有件披呀麻! 今日我都見到洵洵, 未有提及攪party呀, 只係我另外個friend話攪啫。
同Eunis影相, anytime都得啦。

原帖由 stliu 於 08-10-27 11:20 發表
雙子媽媽,

哈哈, 有咁似咩?自己睇唔覺架! 個個都話我仔似我老公多D, 不過有時D人又話佢某個樣都似我... 咁呀好, 實唔會失散!

stliu,
我都覺得晉晉似妳多d。
‹ 上一主題|下一主題