用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:禮賢、聖三一、聖若瑟(彩虹),怎排位? ...
go

請教:禮賢、聖三一、聖若瑟(彩虹),怎排位? [複製鏈接]

排位? 都要知根據乜排位吧?

講真, 單係SJACPS 係男校呢一點, 人人睇法都唔同了。 好似我係男校出身 (我覺得中學係男校係一個fantastic o既回憶, 但老婆就唔想個仔係咁)

SJACPS 應該相對上管教得較嚴 (大班教學加全男班, 或多或少要嚴o的)
我仔有考sjacps同KRS, KRS 收左, 就算SJACPS 收都應該唔讀了, 因為我仔係一個太太太過守規矩o既小朋友 (連幼稚園老師都話佢太拘謹) 我想佢唔好太大心理壓力下返學, 所以會揀出名愛心o既KRS

雖然KRS 個中學校網冇SJACPS , 但睇唔到咁遠了 (我中學母校正係觀塘, 我本身勁想佢返我母校讀)

引用:Quote:原帖由+sorman+於+14-11-17+發表排位

原帖由 傻太 於 14-11-17 發表
聖言?如果想返聖言應該SJACPS好d?  btw, 你有個太太太太太守規矩的囝囝實在太太太太太幸福了:joy ...
對。唔止校網,作為一個無神論者,SJACPS 係一間catholic sch, 對我黎講仲較易接受添。

不過,我仔over disciplined。老師話課堂上同學好嘈,老師責怪全班時,我仔第一時間誠惶誠恐地話自己冇份。日常同朋友玩樂時又太過守規又怕我地或老師責怪。(其實我好放任佢,有時主動引誘佢一齊做啲曳野,佢都say no)

佢太細膽,自己俾自己心理壓力太大,所以我更傾向搵間愛心重啲/管束少啲既學習環境俾佢去過童年。

到揀中學,若佢仲想讀我母校(呢個我俾佢揀,所以我唔想揀直資一條龍)而能力又許可,我會幫佢轉番住址校網+自行。

傻太 發表於 14-11-17 14:34
好爸爸
錯啦~~我成日話我係個自私的爸爸。
仔女讀到書, 將來事業/人生如何? 係佢自己o既, 都係佢自己努力爭取/放任學業o既結果, 或者佢想求求其其打份牛工但活得開心呢? 點解我要規劃佢o既人生??? 家下太細, 佢未識諗, 但我想信到佢小六, 若佢本身有能力讀band 1, 即佢可以為自己選擇。若佢仍係求求其其, 但求有得玩o既人, 我都深信佢冇能力去揀間band 1。

所以, 我覺得我只應幫佢揀小學, 中學盡量等佢自己揀, 我最多俾意見同幫手分析。

正因為佢家下個性格係內向同太守規則, 俾自己太大壓力, o的功課量多/太谷/競爭太激烈o既學校, 就算佢讀到我都冇幫佢揀。

佢小學讀得開心, 最終舒服又開心o既係邊個? 咪係我自己囉~~~~呵~~所以我咪話我係自私的爸爸。

‹ 上一主題|下一主題