用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 詠斯媽咪
go

2年班家長 [複製鏈接]

E 度係咪全係二年級架? 我仔三年級的, 各位好!

回覆 1# 芸迪 的文章

芸迪,
我探訪過芸迪之家嘞, 睇黎我地要擁抱相認呀! 唔知點解呢度無晒二年級以上家長分享呢?

Iris Cheng,
???我惗左好耐,難道you are not only coming from 油塘基顯family but also 基督教XXXX幼兒學校family!!

By the way 有關gathering 暫時未能決定,weekend 通常係少爺課外活動日,你地定左日子,如果我時間ok join,唔使就我嘞!

being deleted

being deleted

芸迪,
我問少爺小二中文科既說話考試, 係"普"定"廣"? 但佢"bb痴呆症" 話唔記得, 我隱約記得係"廣", 後尾我問佢咁小三, 佢竟然都答我唔記得! 但終於記得番小二係"廣"喎!

回覆 3# 芸迪 的文章

芸迪,
都係你心水清, 我都怪錯少爺添, 原來真係第二次考試先有, 不過尋日佢話操過一次嘞, 都係"廣".

芸迪:
過去兩年我都無報語言章,今年就普通話同英文都報左,都係講古仔,同樣係未知結果,不過都係惗住比佢玩吓,學校d活動要「推」佢先參加嘅!

芸迪:
你點知舊年全運覆沒嘅?學校會通知番你?我地第一次參加咩都唔知喎!

芸迪 :
我都跌晒眼鏡, 佢又係話我知英文ok,  但佢一向普通話好d嘅, 唔知佢有無睇錯呢, 但唔知真係合格會唔會有通知呢?

芸迪,
你囝囝真係有好大進步呀!
原來永謙都派左分數紙呀, 竟然有9分禾!  中文佢都係話老師無講喎!
永謙今日番左幼兒學校, 又再聖誕聯歡嘞!

原帖由 芸迪 於 09-12-30 10:06 發表

我地都玩左3日半, 依幾日要乖乖做功課, 但仔仔好唔專心, d作文.......3粒鐘都作唔到一篇文

芸迪,
永謙都係度趕功課呀, 你地開始做TSA未呀, 今次好彩中文冇, 但英文就有幾份, 仲有PEU果D生字都好鬼深, 如果佢自己查字典做, 肯定查到傻!

原帖由 貓頭鷹3號 於 10-1-4 23:39 發表
11 日假期, 阿囡盡情玩, 所以1月2號佢用咗 4 hours 趕工, 馬馬虎虎攪掂 d homework.

貓頭鷹3號,

你囡都好厲害, 4 hours 就可以趕晒 d homework!!! 我大爺真係你緊佢唔緊!

原帖由 IrisCheng 於 10-1-7 16:34 發表

hi 永謙媽
did your son has to work on PEU (the exercise book) in p2 or start from p3 only?

Iris,

你無咩事嗎? 好似好耐唔見你黎喎!
PEU 係二年級已經開始,係教grammar的,你地唔洗做咩? 佢除左d人名多數係普通話拼音外,d字都比較深及有點不常用(我主要係針對小三果本),但grammar內容就不算太深嘅!

原帖由 IrisCheng 於 10-1-13 23:08 發表

hi 永謙媽咪
we are going to have breakfast in the morning of jan 16th (sat) at yautong.  stay around 1.5hrs, then direct to school in noon time.  let see if you are interested.

Iris,

16/1 少爺上午要係太子上英文,我惗唔倒你地嘞, 你地食得開心d 啦,佢下午3點幾先見班主任,所以都唔使平時咁趕,會晏d先過去!

各位:
順便問吓你地有無d二手樂理書(1-5)嘅呢?

Iris, 芸迪,
我唔知幼兒園有旅行呀, 佢地今次無email 俾我喎, 不過少爺聽到你地話去, 即刻改變主意唔去家教會果個旅行, 要去呢個喎:;pppp: , 等我明日打去問吓呂主任啦!

回覆 1# IrisCheng 的文章

Iris,
原來我都有收到個email之前睇唔倒添!等我快d報名先。
另外,樂理書我係自己用黎溫習番,有需要時亦可以教少爺嘅,因為佢學緊小提琴,所以咩出版商都無所謂,但需要係講theory的,不是做練習的。

原帖由 芸迪 於 10-2-4 09:26 發表

多謝哂~  我都估唔到佢考到頭三名 今次好彩詐, 要繼續努力先得呀~

芸迪:
囝囝好叻呀!考到3名之內,永謙今次只係一般,惟有安慰吓自己佢仲有好多進步空間囉!
‹ 上一主題|下一主題