用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續
樓主: Felicia726
go

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續 [複製鏈接]

點解我冇收過換季通告呢?
Trevor Mama

Hi Poonhui,

講起小息, Trevor有件趣事(for me only), 但係for him係一件唔開心的事.

星期一晚我如常問佢學校發生的事.  佢突然飲泣, 我見佢咁唔開心當然問過清楚啦.  哈哈, 原來個傻仔因為去厠所去耐咗, 出嚟老師就話時間夠了,要回課室, 咁佢嗰日就冇得玩.  我真係覺得好好笑, 不過見佢喊得咁可憐, 梗係要忍笑啦, 仲要安慰佢話"媽咪以似小息都係咁'  之係佢再confirm我一次, 乜你都係咁呀, 先至冇喊.  我心想, 邊個叫你去厠所去咁耐喎.

仲有, 工人話我知, 昨日放學享享想拖Trevor手, Trevor正拖住另外一個朋友仔.  就唔拖享享, 於是享享同另外個小朋友講Trevor係佢朋友, 想搶返Trevor 過嚟.  不過Trevor都冇理佢.  真係唔好意思.  不過佢哋兩個真係exact the same.  以前Trevor係享享的角色.  今日又會掉返轉. 真係一對鬥氣寃家.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-10-25 18:05 編輯 ]
Trevor Mama

Hi Joetsang,

你個囝寫到咩字呀.  每日都有一個播, 每星期共有5個囉.  昨日寫到個'字".

原文章由 joetsang 於 07-10-25 17:37 硐表
想問吓大家你地小朋友本中文星簿update得快唔快, 我見仔仔上星期學的生字都冇update. 我最怕係佢冇留心老師講要update都唔知, 到默書又唔識呀.

thks
Trevor Mama

今日我送返學居然有個驚人發現, 真係好意外架……….  佢哋個音樂室區然變咗個屋企喎.   有bb床, 浴缸, 小廚房, ……好多好多東西, 當然全部係玩具啦.  外面圍咗欄, 有個牌寫住”活動xx”的字…  我最出奇係,乜KV唔係傳統教學咩, 乜咁好, 有活動教學呢家嘢….可能我真係大驚小怪咗D.  但我從來冇expect過. 咁, 又一次證明KV都係一間會進步的學校, 不像外間傳聞, 它不會一本通書睇到老.  我越來越覺得我揀啱學校.  希望個個小朋友都玩得咁開心.
Trevor Mama

Hi fion88

一向KV都有兩座架.  你記唔記得interview時, 男同女分開兩邊in.  女仔响左邊嗰座, 男仔响右邊嗰座.

原文章由 fion88 於 07-10-29 20:34 硐表
之前Miss Chan(K2M)提過, 話上電腦時, 一半去家庭角玩, 一半去電腦室, 但之前家庭角未整好....Kristy今日同我講, 音樂搬咗去B座(?!, KV有唔同座咩 ), 大咗好多喎

...
Trevor Mama

我嗰班都有好幾個家長入課室影相, 冇問題喎.  唔駛怕唔好意思喎.

我個囝考到香兒合唱團和普通話, 但係平時星期六都己經好忙, 真係唔係好想星期六日囝囝都冇得玩.  我想give up普通話.  請比吓意見.  KV d普通話有幾惦, 其實有冇需要出去另外再學?  3lamma, 你個大囝d普通話响KV學成點.  你係過來人, 俾d意見呀!

原文章由 Adrian_mom 於 07-10-30 19:08 硐表

Me too, 我一心以為可以好像K1時入班房影相, 點知去到見其他家長都只站在門口, 攪到我都吾好意思入去, 只能離遠幫阿仔拍video咋!

Trevor Mama

3lamma,

請問你大仔去in 小學時有幾多間要用(或者會用)普通話in架.  如果普通話不能對答, 會否影响分數?
Trevor Mama

Hi 各位mami,

今日回到學校, 突然發現Trevor, 享享, Coey被老師選咗做其中一個每月之星 , (每班有8個, 張貼於課室門外) 於是拿拿聲用手機拍下.  不過我冇入去問老師佢叻d乜, 我覺得叻什麼也沒關係, 最緊要係老師鍾意佢, 佢又鍾意老師.返學開心就得啦.

反過來我最關心係佢百厭咗d乜, 一有唔妥就要快d改正.

今日問過老師, 原來中文assessment都要劃圖畫, 今晚開始又要温多樣, 因為Trevor D drawing very very bad.  

Hi poonhui,

你說得對, 我真係好頭痕.  唯有由一月開始skip Enopi先, 等4月後再學過.  反正Trevor 的進度都唔錯.  今個星期都開始學減數.  學得太快到時學校教怕佢唔記得.(俾個籍口同佢skip 4個月啦 )

小一面試班"童軍總會"都有得學, 價錢合理.  你哋如有興趣可以上網search吓.  我估我要遲d先有時間spend落去囉.  星期六上三個興趣班已經係極限了.  星期日學完游水都要有d親子活動嘅.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-11-5 17:09 編輯 ]
Trevor Mama

梅蘭菊竹,

其實一向都有人話KV係谷得好緊要 (但係我唔多覺), 我想信你在投考前已經知道, 這不是新聞.  你既然放得小朋友入去, 就應該有心理準備.  如果你過去K3個topic睇睇佢哋講緊d面試題目, 你不如擔心學校教唔切, 到時K3開學考唔到好的小學好過.

我相信入得KV的家長都想子女可以將來考到好的小學, 考唔到要派位就無法啦.  但係如果一心要等派位的家長, 冇心儀小學家長就一定不會, 什至不用谷小朋友啦.  好老實, 我自己都好想提升個囝的競爭力, 所以除正式上課外, 還學英文,數學, 音樂, 游水, 如果時間許可, 可能學得更多, 其實願望只得一個, 就係入到我想佢入的一條龍小學.  你知啦, 而家好的小學咁多人爭, 閑閑地2000多人考嗰百多個位.  小d競爭力都唔得嫁.  我仲要求神拜佛佢面試時生生性性唔好玩嘢.  咁就更加要好似KV呢d傳統學校先可以訓練到規矩同禮貌喇.  我覺得我絕對冇揀錯學校架.  但係反而我會擔心個囝個班主任好唔好, 因為真係K2的老師同K1不同, 好 serious, 好惡的大有人在.  不過, touch wood, 2L個Ms. Wong 同Ms. Kwong都好nice, 囝囝不知幾鍾意佢哋.  成日都會駁的好感, 咁咪會乖乖地囉.  如果我講佢唔聽有時都要麻煩Ms. Wong同我教吓佢嫁.  真係唔該曬.

不過好果你小朋友唔受KV呢套, 你就要考慮轉校, 因為幼稚園先係人生第一所學校, 千其唔好令佢有反感唔鍾意返學, 如果唔係, 佢哋怕咗讀書就閉喇.
Trevor Mama

咁多位午安,

今日真係會做assessment嫁.  我昨日邊到都唔敢去, 希望用一日的時間温曬, 我仲專豋請埋假tim.  可惜Trevor仔温書時成日話眼瞓, 要佢去瞓, 又話要温書喎, 結果我俾佢玩咗一日, 我都好眼瞓,

我仲記得上年的慘痛教訓, 一心以為放完X'mas先會有第二次assessment, 點知, 係神不知鬼不覺的情況下已經完咗, 仲要寫埋落成績表tim.  去年就話淺唧. 今年真係不容勿視.  我估都係會响X'mas前會有第二次, 所以大家要注意喇, 兼且第二次會落成績表, 佢哋又K2了,成績表好重要嫁, 第日要嚟考小學嫁. 所以真真的要努力一點了.

Hi Heipopo,

一日三科活動, 真係想死, 我就最知道, 馮星期六, 我穿梭旺角, 大角咀 和黃埔花園, 你話攰唔攰?
Trevor Mama

icesby,

多唔多係見人見智.  每日都有最小3樣. 不過唔駛半小時或45分鍾就可以做完, 如果唔玩, 唔八卦, 唔發白日夢的話.

不過我一d都唔擔心, 我覺得呢個係good training. 遲d到小一咪仲多功課, 做慣咗, 到時咪冇咁勞氣囉.  你自己衡量吓, 想唔想第日冇咁痛苦喇.

小朋友係白紙一張, 好容易習慣唧.

原文章由 icesby 於 07-11-13 14:29 硐表
各位根德媽咪好:

我個仔仔08年讀k1,想問k2多唔多功課.
Trevor Mama

FungMm,

Trevor 昨日話做咗兩份大paper, 每份有4張紙.  係數學和常識.

我肯定今日係英文, 因為昨日有英文晝圖功課.  不過就冇法肯定今日係一科定兩科?  所以昨晚都温埋中文 以防萬一.

不過我覺得一日兩科多得濟, 真係怕一個4歲的小朋友會亂.  不過冇辦法呢, 唔到我哋控制, 唯有努力d, 兵來將擋.  祝大家好運.

yiptaitai,

KV一向都唔會話俾家長知幾時係assessment, 呢d係全靠經驗, 同靠估.  上年需咗, 今年咪有經驗囉.  至於X'mas前幾時做第二次assessment都係要各位估吓.  我諗冇人可以好肯定話你知.  我就會由呢次assessment之後一路keep住温.  咁希望萬無一失, 同埋到時唔係迫得個細咁辛苦.真係考囉, 咪再係咁宜温吓tim囉.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-11-14 10:50 編輯 ]
Trevor Mama

FungMm,

昨日Trevor仔又話做咗8張大papers,佢話係英文同數學?  又係數學?  我真係唔明, Keefe有冇同你講呀?  不過佢話冇中文科喎, 仲有昨晚又話Miss Kwong話要練ABC, 佢仲話日日都要練嫁.  我真係開始有點迷失了.  次次問完都仲有一大堆問號?   佢哋究竟明唔明呢,  考咗就唔洗再温, 要温都温d未考的.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-11-15 09:50 編輯 ]
Trevor Mama

Poonhui, FungMm,

點解Trevor話冇功課個嫁?
Trevor Mama

FungMm,

好彩你同poonhui講講, 我即刻打電話俾工人, 佢哋已經在路上, 我叫佢响火車站寫d先.  我送佢返學時, 一邊坐火車一邊做, 去到大圍火車站再坐低做埋佢.  都算做完唔駛欠交.  佢真可惡, 昨晚爸爸, 工人同我都問佢有冇功課, 佢仲大大聲話冇, 今早婆婆去探佢問佢, 佢又係話冇.  
不過我都有d責任, 因為真係信曬佢, 兼一心諗住考試冇功課都係正常.  點知.....好彩自己送返學, 仲救得切.

不過我都好慘, 响火車只係佢有位坐, 我只好'mouth'係到, 拎任本書俾佢墊住張紙寫, 都冇理到儀態囉, 只係想佢快d寫完, 一張紙底面寫曬都唔小嫁.  但係佢仲掛住八卦同St. Cat 嗰個朋友仔傾計.  當時真係想拎佢埋牆大丙一頓.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-11-15 15:56 編輯 ]
Trevor Mama

Hi Mattb,

1 ) 你哋嘅囝囝,囡囡會唔會驚咗唔想返學架 ?
(每個小朋友都唔同, 不過有起碼98%小朋友係喜歡返學, 而由K1到而家只係聽過1個小朋友唔鍾意返學因為老師惡, 重有至多1個係俾人蝦或者嗲所以唔想返學.不過返到學校都ok播).

2 ) 係咪真係讀得好辛苦呢 ?
(多數係呀媽覺得辛苦, 小朋友冇問題, 因為人人都係咁做, 係佢哋個圈裏面個個都一樣要做咁多嘢嫁啦.  只係家長覺得肉尺唧.  不過K1一定唔辛苦.)

3 ) 係咪真係好多突擊默書,測驗之類呢 ?
(KV係主張平時温習又或者佢哋自己平日吸收到幾多, 所以一定唔話俾家長知.  但其實有數得計, 加上如果你多d留意BK, 你都會知幾時有assessment.  K2係個個星期有中英默書同mental, 不過只屬温習而已, mental 係段鍊專注力.

4 ) 呢間學校係咪 K1 有上、下午,K2 就只有下午,K3 有上、下午呢?  點解會咁安排嘅,小朋友咪好難適應囉 ?  
(全對.  因為傳聞係因為唔夠課室, 不過St. Cat 同民生都係咁安排.)

5 ) 啲老師係咪成日都會罰小朋友架 ?
(我個囝嗰班冇播, 佢個老師都幾和藹可親, 所以囝囝好鍾意佢.)

6 ) 呢間學校嘅英文程度係咪唔係敢好架呢 ?
(都係見人見智, 不過一定冇外籍老師, 但係, 有又點, 平日唔講,淨係見到個外籍老師先講小小, 都係冇進步.  但係佢哋d數學卷都係用英文嫁.  佢哋教英文啲老師好注重發音.  其他就要你自己諗諗.)
Trevor Mama

Hi Mattb,

清醒d, 邊到會有話讀邊間幼稚園就會去到邊間小學嫁, 話保証你都咪信啦!  如果論派位, 就要睇你住嗰區同埋你小朋友d luck喇, 如果要考直資同私小就要靠自己能力囉.  如果你打算自己憑能力去考, KV的課程應該可以勝任, 不過當然都要睇小朋友成績啦, 唔係單靠著住件KV校服就有人收嫁.  KV一年有咁多學生畢業 (好似個小社會咁, 乜人都有), 一定有考得好小學的, 亦有考唔到靠派位的.  好難講.  不過聽番嚟, 宣小同德望都收幾多KV生.  不過始終嗰句, 考唔考到好小學隨咗學校教育, 家長都要努力, 咪淨係單靠學校.  KV的程度我從來冇質疑過, 如果到時我個囝考唔到我想佢入的學校, 都係怪我自己準備不足, 或者小朋友臨場表現差, 但係一定唔關學校事囉.

另外, 我係自己送小朋友返學, 工人湊放學, 每日都見到班主任, 佢有乜嘢唔聽話我都好快知, 唔駛等先生打電話俾我.  兼可識埋佢D同學仔, 有時仲有小報告收吓, 咁佢便無法逃出我五指山了.
Trevor Mama

Mattb,

唔好唔開心啦, 呢個世界又唔係淨係得KV呢間學校.  當年我好想個仔入St. Cat, 不過最後都係waiting list,而家佢入咗KV咪一樣咁好.  反而仲好過入我想佢去嗰間, 佢上英文班個老師仲讚佢有紀律tim, 我都好多謝KV嫁.

KV 同St. Cat爭學生爭得都幾緊要, 而家長各有所好, 方間好似好多家長喜歡St. Cat多過KV, 所以當St. Cat放榜後好多人會唔入KV, 都時就會收waiting D學生, 不過可能時間唔係你理想嗰個, 不如你諗定如果KV收你下午班, 你讀唔讀好過.  另外, 我都好信緣份, 如果你個仔同間學校有緣, 嗰間學校始終會收佢, 收唔到咪當冇緣份囉, 其他學校都一樣咁好唧.
Trevor Mama

Mattb,

有誠意機會會大d.  不防試吓.

Poonhui,

今個星期Trevor好似好生性, 去小王子上堂, 俾老師讚, 去上enopi平時個唔曬d class work, 今次可以做曬兩本, 仲有時間多出嚟.  本來都幾好, 不過我想佢係唔係有病呢?   我係唔係好有問題?

我改咗上午10:40上小王子.  下個月停埋enopi, 星期六下午可以俾佢瞓吓午睡, 黃昏先再去學琴.

Treovr 游水合格, 下期可以升上level 4了.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-11-26 15:36 編輯 ]
Trevor Mama

哈哈, 剛剛收到Miss Kwong 電話, 佢話放學大風咗叫小朋友著番件衫先放學, Trevor死都唔肯著, 不過最後都著咗, 但係喊.  之後見到工人就話佢知原來佢好熱喎, 然後由工人話番俾Miss Kwong 知.  佢個傻仔自己熱又唔識同先生講, 一未唔肯, 之後梗係以為先生鬧佢, 所以喊啦, 攪到Miss Kwong唔好意思, 即刻打番個電話同我報告.  真好笑.

不過佢哋又真係幾細心, Miss Kwong話下午熱咗,開咗一陣冷氣. KV d老師真不錯, 又一次証明我冇揀錯.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-11-26 17:46 編輯 ]
Trevor Mama
‹ 上一主題|下一主題