用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續
樓主: Felicia726
go

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續 [複製鏈接]

Hi,

突然想起件好有趣的事話你知.  呢排我收到信回家之後, Trevor將我睇完信的信封, 傳單統統收進他的Treasure box 裏面.  我初初以為佢貪玩, 不過後來工人話我知佢問點解佢冇信收喎, 我就回想起K1, 親子閱讀有一本書(好似係圓圓方方嗰個Series)內容都係一樣.  小朋友有時又幾可愛的.:tongue:

另外, 唔知你哋d小朋友會唔會有佢自己的收藏地方呢.  Trevor將佢消防車個seat 位當做佢的Treasure box, 所有佢鍾意的東西都放進去.  有時工人會係裏面找到自的的手錶同銀包.而家我唔見咗d嘢都會去佢消防車到看看, 好多時都會揾到架.

Hi Poonhui & little PY,

Trevor 都有唱歌, 不過唱的同享享不同, 佢煩到仲要自彈自唱, 不過佢冇琴譜, 當然彈得好難聽, 最慘我要扮欣賞.  

Trevor都有唱”If you are happy”, 仲有隻唔知乜乜pony, 我唔識唱所以唔係好記得, 今晚叫佢唱多次先話你知喇.
Trevor
都話冇出樹屋玩播.
可能做咗第二樣喇.
我都吐唔到口風, 佢成日都話唔話你知激死人.

Hi Moooon,

Trevor好似話係Ms. Kwong.
不如下星期去問吓先得.
其實老師唔講我都想自己包好本薄, 乾淨d都好呀!
我連KV FILE都包咗, 仲專豋用有黐力的包書膠, 因為要用一年, 我個囝又係粗君漢一個, 唔識細細力咁用, D嘢好易比佢整爛.

Carman 係唔係香蕉組?
Trevor Mama

Hi Joannec168,

Trevor都有鉛筆做禮物.  Brian係唔係香蕉組?佢識唔識Trevor? Trevor 話佢曾經share d snack with Brian/Ryan?  唔知係唔係你個囝呢?

原文章由 joannec168 於 07-9-14 15:32 硐表
Hi Moooon,

老師叫Miss Kwong 呀!

Hi LittlePY,

仔仔Brian都話這兩日冇去tree house玩呀? 問佢點解冇去玩,佢話要係著PE衫的日子才去tree house,另佢話這個星期二係學校表演唱兒哥,Miss Wong重送枝鉛筆俾佢。 ...

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-9-14 19:19 編輯 ]
Trevor Mama

Hi Poonhui, Little PY

放學不久就收到工人電話說Trevor發燒仲嘔到佢成身都污joe ,
放咗成個暑假都
, 今朝早見佢有小小痰就已經帶咗佢去睇醫生, 點知放學仲大鑊, 又要去睇多次醫生.
, 唔通返學=病的開始???????   好彩而家食咗藥退咗燒.

知道囝囝發燒第一時間打返學校問吓佢情況, 不過Miss Wong走咗, 好彩Miss Kwong仲係到.
不過佢都話Trevor上堂時仲好踴躍答問題唔似有事播……

剛剛問到佢其中一首新歌 :
Ants are busy (x 2)
See them run (x 2)
Up and down the ants hill (x 2)
Oh what fun (x 2)

Hi Little PY,

Trevor 見我上bk見到柏妍張相, 佢話佢叫靚靚妹.真係口花花.

Hi ejwong,

Trevor 都識唱嗰隻兒歌, 不過唔係好多動作.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-9-14 19:18 編輯 ]
Trevor Mama

Hi Peggycoey,

歡迎你加入我哋個大家庭 .  2L係到的確好多同學仔播!

多謝Coey張invitation card, Trevor成日話佢冇信收, 我話Coey張invitation card咪係佢收嘅信囉, 於是佢就將張咭收好係佢架消防車裏面.  

Trevor話佢要去Coey生日會, 哈哈, 唔知到時張invitation card仲係唔係到呢.  如果唔見咗, 我唔知點帶佢去,等我今晚返去快d揾番出嚟先.

原文章由 peggycoey 於 07-9-17 22:38 硐表
Hi! 各位k2L parents,
I am coey chow mama,Peggy,我見到你哋講d 內容內才知道KV 的教學,因coey 很少話比我哋知,!
coey will have birthday party on30/9/2007,Is there anyone come to her party to celebet he ...

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-9-18 18:30 編輯 ]
Trevor Mama

Hi 3lamma,

你d小朋友張相係唔係响studio影的.  我同一個影都頭痕, 你仲要三個一齊影得咁好咁自然, 勁!

原文章由 baby10 於 07-9-19 16:43 硐表
3lamma

你張大頭相好靚,好自然美呀...

你二公仔讀邊班呀,係唔係你接放學呢?
Trevor Mama

Hi 咁多位,

我囝囝上星期己經話有個Miss. Yu 入去教普通話, 佢話老師教 "老師早, 小朋友早"

昨日2L有一半同學去咗電腦室, 一半留在課室玩家庭角遊戲, Trevor 話好好玩喎.

Hi Poonhui,

享享應該係有得去電腦室嗰半班, 我估應該係蘋果組先去.

今日坐火車時, 對面有個大肥佬, 今次Trevor冇當面話佢肥, 又冇話佢靚, 不過佢一樣指住佢嚟同我講, "媽咪, 佢冇做運動."  連坐隔離個女人都笑咗出嚟.  真係救命呀!   同佢出街遲早俾人打.

原文章由 Adrian_mom 於 07-9-20 15:57 硐表

Hi all,

我都係昨天先知已開始教"普通話", 我個仔自己同自己用國語講 "老師好, 小朋友好", 好攪笑!

Trevor Mama

Poonhui,

我相信由而家開始每日都有3樣功課喇.  我都唔記得係星期3定星期4, Trevor返嚟都猛話眼瞓, 但係我都要"tum"佢做完功課先瞓, 怕係嗰晚唔肯再起身做功課就慘囉.  結果佢做完功課飯都未食就去咗我張床瞓咗, 唔洗人陪tim,我肯定佢好tire.  瞓咗兩個鍾之後起身, 都唔肯食飯, 咪俾盒奶佢飲. 义完電佢就精神曬, 結果玩到12點都唔瞓, 佢唔瞓我一樣冇得瞓, 我真係好可憐.

係呀, Miss Kwong嗰日真係病咗.

返咗大半個月下午班, 又覺得唔錯, 大家都唔駛咁早起身, 反正佢返早嗰時, 點都會瞓晏覺, 又咪要差不多六點幾先開始個功課.同而家冇乜唔同.

開始咗三樣功課, 係咪意味著d黙書就嚟喇, K2老師會唔會話我哋知幾時黙d乜?仰或好似K1咁要我哋去估呢.  麻煩知情人士報吓料, 等我哋有所準備.

呢排當我放工返屋企Trevor一聽到開門聲, 就立刻攞齊3本做完的功課薄俾我睇, 又唔錯播.

另外, 2L 老師上星期頭派咗張類似d刋物的紙俾班小朋友, Trevor話日日都要帶要嚟"箭"住張枱油圖畫, 我以為講笑, 係佢唔覺時拋咗入rubbish bin, 星期五臨返學前佢發現唔見咗, 立即打電話俾我問我放咗去邊喎.  呱呱叫話我好掉咗佢.  最後唯有叫工人俾張枱"箭"俾佢囉返去頂住先.  仲要同佢道歉tim.   佢好鬼正經咁同我講, 下次Miss Kwong俾佢d嘢唔好掉咗佢喎.  但係我真係唔明, 下次如果佢哋(老師)俾d無呢頭嘅嘢俾小朋友, 真係唔該單聲, 有時小朋有講嘅嘢唔知信唔信好. 點知佢講真的 (今次係真架, 因為問咗Miss Wong).  唔知其他班主任有冇分張咁嘅紙俾佢哋呢?仰或淨係佢哋Miss Wong 同Miss Kwong諗出嚟等佢哋唔洗整污joe 啲枱呢?  2L家長們, 你哋有冇好似我咁掉咗嗰張"箭"枱紙呢?

原文章由 poonhui 於 07-9-20 22:09 硐表
alisoncheung & 2L parents,

嘩, 點解今日有3樣咁多功課做架 .  唔知係唔係今日PE堂, 佢放學巳捱唔住在 MTR睡了, 我返到屋企7:30pm 先叫佢起身食飯.  不過, 食完飯做功課都算快手喎, 30分鐘內搞掂晒, 而見佢坐仲 ...

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-9-23 20:06 編輯 ]
Trevor Mama

Hi MyMavis,

好耐冇見!你好嗎?  bb乖嗎?

開學咁耐以來, 我都係遇過Mavis一次咁多, 嗰次應該係啱啱落校車.  我哋唔同block所以都小見咗.  至於Ashley我仲一次都未遇見過tim.  大KV真係好大.

你就好啦Mavis咁早瞓, Trevor日日冇11:30pm都唔肯瞓, 我想睇吓電視同早d瞓都唔得.  就算躲了入被內都被他捉番出嚟, 我多可憐的.

原文章由 mymavis 於 07-9-24 18:33 硐表
佢地好似多左講英文, mavis話交功課時老師會叫"the first row, please come out, the second row, please come out, ....." 講開功課, mavis超級怏地完成, 通常15-25mins就做完晒, 佢做完就會玩吓我我地放工&食飯,  ...
Trevor Mama

Hi Poonhui,

今日晌學校門口見到享享, 佢好似好趕咁樣, 我同老公叫佢都冇理我, 係咁拉住你工人走, 我問佢點解咁趕, 心諗學校都係啱啱開門唧, 點解呢????? 你工人用咗1秒時間轉頭同我講話佢要做第一個入學校喎.
哈哈, 我就同佢講唔得啦, 明天請早 , 因為都已經有好多人入學校囉.
之後入到去, 可能佢去咗toilet, Trevor仲入課室先過佢.
不久有個小朋友埋嚟同我哋講午安.
原來係享享,
哈哈, 睇嚟佢己經趕完時間lu.所以有時間同我哋打招呼.

今晚返嚟見到Trevor中文要寫"天"字, 佢居然識同我講如果棟穿頭就係個"夫"字.我真係覺得佢好叻.   Miss Wong 又教後幾好.佢哋記得又會唔寫錯囉.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-9-27 20:55 編輯 ]
Trevor Mama

Hi Poonhui,

昨晚Trevor話我知佢哋去咗電腦室, 佢仲同享享share一部電腦, 我即刻有d擔心, 唔知佢哋有冇爭 ,
享享有冇同你講?
不過Trevor話冇爭喎, 大家share, 唔知係真唔係, 突然咁乖???????

呢排Trevor成日揾張紙晝配對, 唔知其他同學仔有冇呢?
我估上堂時成日都做呢樣.
Trevor Mama

今日收到Syllabus, 囝囝淨係可以背到Ding Dong Bell俾我聽, Ants are Busy之前都背咗俾我聽所以都冇問題.  但係singing 的"找朋友", " My Birthday is Today"就唔識唱俾我聽.麻煩大家報吓料.

以下係Ding Dong Bell 的內容 :
Pussy's in the well
Who put her in?
Little Johnny Flynn
Who pulled her out?
Little Tommy Stout
What a naughty boy was that
Try to drown poor pussycat
Trevor Mama

各位家長,

由今天開學校有默書喇.....

今日默咗英文.
Trevor Mama

冇上兩天唧, 乜多咗咁多KV和課外活動的意見, 我都想發表吓喎.

1.
我囝囝好多朋友仔讀SC, 我同佢哋d家長都好Friend (playgroup 識到而家), 囝囝都同佢哋好好朋友.亦冇比較大家的學習生活. 大人們何必成日話邊個係邊個的對手. 我諗只有SC KV management先會當對方係競爭對手, 咁咪好囉, 有競爭先有進步, 最後都係益咗大家的小朋友.  做家長的真係唔好用小朋友來比較.

2.
我知KV數學好, 不過我鍾意早D, 咁如果老師教時佢已經識, 咁咪有D滿足感, 唔會唔鍾意學囉. 因為我個仔性格問題, 一覺得難就refuse to learn.  我都係因應佢的性格去安排.等佢對返學同學習有興趣唧.

3.
小朋友向來最差就係文字題, E.nopi可以訓練邏輯思維, 我覺得幾好. 應該可以幫助思考.

4.
由始至終, 囝囝上課外活動都係當玩. 不知幾開心,  我實在唔係好鍾意佢出到亂咁識人, 我又要返工, 工人帶佢落街玩又唔知識D咩人. 我幫佢揀課外活動學校同時亦揀埋佢識D朋友, 襯而家仲係我控制範圍, 要避免佢學壞, 同埋要教識佢是非黑白, 咁第日冇咁易學壞.
(
不過唔知成唔成功架, 只係盡力而為)
Trevor Mama

Hi a12345678,

我有佢總公司電話, 你打電話去叫佢fax D center 資料俾你, 咁你咪可以揀間方便的去上.  但係我就會考慮埋個老師係唔係真係用英文教囉.  我揀咗旺角一間教英文的center 去上.  順便我可以行吓街. 正!

Daekyo HK Co. Ltd.
Mr. Gary Choi
Marketing Manager
Tel : 21040186 ~ 9
mobile : 64057260

原文章由 a12345678 於 07-10-5 11:07 硐表
Alison Cheung,

我都想給仔仔試下返e.nopi,可否介紹在那裡學e.nopi。

tks.
Trevor Mama

Hi Mantic,

係呀!

基本上都冇乜bad comment, 咁係唔係即係好呀!  我都唔知.  我淨係知佢係美國返嚟, 已是3女之母.  咁應該會識教小朋友.  最慘係呢幾堂老師話呀囝同佢熟咗好多嘢講, 又唔用英文,令到堂課的兩本功課都未能全部完成. 真底打.

至於鍾唔鍾意呀, 都係嗰句, no compliant,咁係唔係鍾意呢....唔知就當係架喇.  不過佢最想係成日都玩e.nopi個d tools囉.

Billymama,

Billy 係唔係由level 3開始學起?

原文章由 Mantic 於 07-10-5 12:07 硐表
alisoncheung,

你是去English xxll 嗎? 覺得教得好唔好?
你囝囝鍾唔鍾意學?

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-10-5 17:05 編輯 ]
Trevor Mama

咁多位,

昨晚囝囝話做咗Mental, 你哋d小朋友有冇做呀?
Trevor Mama

同數學有關, 叫佢哋响張紙到晝domino,寫no., 晝shapes喎.  老師有用中文同英文講.

原文章由 a12345678 於 07-10-9 16:27 硐表
仔仔無講, 做D咩架﹖
Trevor Mama

Hi Poonhui,

享享真係好叻.  Trevor雖然中文好咗好多, 不過都係欠小小.  識寫的要黙出來冇問題, 但係d常識字要佢認就比較辛苦.  我都唔知Ms. Wong 教咗未.  好似"晴", "桌", "椅", "相"呢幾個字就認得好辛苦, 由Mon - Now都唔係100%認得到.  出奇的是個"相"字, 佢睇後面個配詞就知點讀, 但係淨係個"相"字就唔識.

問佢鍾意讀邊科, 佢淨係話英文, 梗係啦, 佢大部份都識呀ma.  所以最好入到英文小學, 中文小d, 咁佢可能會覺得易d, 但係英小又很少, 競爭又大, 談何容易呢?

原文章由 poonhui 於 07-10-12 10:24 硐表

咦, 亨亨果班仲未派既?!  昨日只見有3張worksheet 派回來, 內容係比較長短, 肥瘦, 大小......etc.  但就無張mental 紙喎.

昨晚同囝囝默下生字玩紙卡認字(因開學至今個多月都未溫過), 估唔到除認到所教的字之外 ...
Trevor Mama

曾d唔記得話你哋知 26/10 係 KV Party Day.  我會請假半日, 留耐d同佢哋影相和接放學.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-10-12 16:10 編輯 ]
Trevor Mama

Hi poon hui,

乜寫唔好要改正咩.  老師都有係本薄到用紅筆改過Trevor兩個字, 佢唔係寫錯, 不過寫得衰. 你話的改錯線响邊到架.  我揾唔到播, 咁洗唔洗改呀????????

尋日真係好多功課, 仲有油圖晝.  個衰仔玩嘢, 油完圖畫話要响個人側邊加個厠所, 我掛住食飯冇眼睇.  留番老師話佢.  佢最聽老師話, 反正都係油圖畫唧.

尋晚為咗要佢一氣呵成做曬d功課, 一邊餵飯一邊做, 好神奇咁, 佢居然唔含住d飯, 你話係唔係有病呀! 仲食得快過平時.

我哋好似仲未有mental張paper派番嚟.  唔知點解呢?

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-10-13 09:27 編輯 ]
Trevor Mama
‹ 上一主題|下一主題