用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 07-08 大圍聖心K2 家長請進
go

07-08 大圍聖心K2 家長請進 [複製鏈接]

我仔仔是從pm轉am的,是棉羊組,請多多指教

[ 本文章最後由 MARSTEN 於 07-7-6 20:15 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 yoyohappy07 於 07-7-8 12:09 發表
我女女 是白免組, 聽 K3 的媽咪講. K2 開始會有好多功課, 你地擔唔擔心呀!

好擔心,我仔仔K1已經跟唔上:-| 因為佢未識寫字

原文章由 tiffany_wong23 於 07-7-9 00:23 發表
我個仔都係綿羊組!
暑期班係蜜瓜冰!

HI, Tiffany,

又係同你仔仔一班一組呀~

原文章由 laiki 於 07-7-10 02:23 發表
你地返暑期班,係咪著便服架?我個仔唔肯參加學校個個,我唯有同佢參加出面個d

便服啦,好方便

今日找相真係好funny,點解唔分k1,2,3區至少搵得無咁辛苦,睇左成個hr only 3pics

原文章由 arnoldmami 於 07-7-16 13:56 發表

我囝囝都都係未識寫字喎, 吾擔心得禁多ka la, 最緊要不要嚇親小朋友, 慢慢來.

今日第一日返暑期班, 囝囝好興奮, 因為他以為自己生日, 所以要穿靓靓,   比佢笑死, 正傻B

老師有無同你講你仔仔識寫咩,老師話我仔仔筆順都唔識驚佢k2好難跟上 我係暑假會教佢寫,我已成功教懂他畫一個橙 (圓圈+十字+點點)等佢有興趣揸筆先

原文章由 arnoldmami 於 07-7-18 13:57 發表

老師無同我提過, 不過我知囝囝有時會識得寫, 只是欠缺信心, 我相信暑假期間多加訓練便可.

昨天& 今天囝囝番暑期班, 校車連續2天也遲到, 真激死人, 第一次 11: 13a.m. 第2次 11:00, 老師話明天應該會好D, ...

咁遲至上車,番去玩得唔係好耐ja woh

原文章由 tiffany_wong23 於 07-7-20 17:42 發表

我仔仔之前係提子組!

星期三個日,
老公搵左成粒鍾先找到兩張相!
老公見到有人曬成百幾蚊!
十月二日先有得取相,
駛唔駛曬甘耐呀?

可能係k3畢業生,要買dvd $100/pc又多相呢

why重未收到學校 d信既??係咪無得番早一星期俾佢地適應呢?重想幫仔仔買隻新杯同杯袋tim

原文章由 arnoldmami 於 07-8-20 13:50 發表

o下, 學校會有信寄比我o地咩, k2都有適應期的嗎????我都想知.

bk搬o左D TOPIC 去新地方, 今日先無意中發現到D TOPIC係呢到.

我都唔知有無架,不過我問過修女,開學前有無一日買校服,佢話有既!?都唔知點攪~隻杯又爛左,杯袋又殘哂

我只係知個書包一洗就脫色到暈,校服ok喎~

[ 本文章最後由 MARSTEN 於 07-11-1 10:16 編輯 ]

觀課評估日--大家會有咩意見向學校反映呢??個半鐘做得d咩??重要講埋評估d野

有教無類,小朋友唔出聲唔代表佢日後唔會出聲,"唔出聲都收一大堆"呢幾個字俾果d媽咪聽到一定好唔開心,講真小朋友唔出聲可能係細仔,可能係語言發展比較差,佢地都唔想,唔通唔出聲就入唔到幼稚園?

原文章由 wing1206 於 07-10-24 00:20 硐表
其實當初你們為甚麼會選這間學校的,因為你見有好多人選嗎?有人讚好嗎?因為可以上小學嗎?

選學校可以好自由的,人人平等的,每人都有自己的自由,若然小朋友唔適應的,為何唔轉校呢?還有....你們有没有向學校反應呢?

若 ...

我見有d媽咪唔理咁多俾佢地穿冬季先,反正都係校服啫
不過我個仔已經冷親左

原文章由 STARBARNEY 於 07-10-31 16:37 硐表
唔知幾時先轉冬季校服 , 一早天氣很涼, 明天已經11月.
我問過老師, 佢話池 d  會有通告, 低但到今日都仲咪有.

你唔係搭馬鐵係車公廟站落行過橋咪會近d呀

原文章由 ctf1029 於 07-10-27 12:09 硐表
請問觀課評估日是否今年才有,好似每個組都有兩個時間,我囝囝是8:30-10:00,咁早由馬鞍山帶小朋友回校都幾辛苦,一諗到由秦石落車就開始行就驚啦!

佢地可能知道而家辨幼稚園唔係咁易,而家又唔係咁多人生,佢梗係想收多d維持啦,其實面試果陣,有d細仔真係好細個架咋,見到陌生人唔出聲都唔可以怪佢既,我覺得佢地會收d面試肯坐定定,家長同仔仔又親子既,你都知佢地問咩架啦,放假同小朋友去邊度玩,其實都好睇媽媽點答,可以話係in小朋友同in家長,聖心d小朋友真係幾乖架
佢地好識睇小朋友

原文章由 wing1206 於 07-11-1 15:55 硐表
MARSTEN
其實你唔覺得小朋友答好多問題的又收,唔答問題的又收,咁樣要面試做咩呢?個要求係咩呢?唔通只係睇吓個小朋友的樣,當然啦!老師都會睇個小朋友幾大來作準則,唔通一個年頭同一個年尾比較咩,但學校要求小朋友要有 ...

hi Tiffany,

都唔知有幾大機會入番呢: ,我琴日接我仔早退見到你個仔仔好鬼醒目,個茶點咭掛左係背脊 ,琴日係玩餐廳,自己挑野食,不過好似全部都係餅乾之類

原文章由 tiffany_wong23 於 07-11-6 00:27 硐表
原本2010年小學已正實會轉全日制!
我地小朋友剛剛第一年轉制!

[ 本文章最後由 MARSTEN 於 07-11-6 08:56 編輯 ]

我仔仔有鼻水佢都叫我去接番佢走,我仔係鼻敏感,朝早係有鼻水,但之後成日都無,所以我今日無俾佢番,免得又要去接佢早走
不過有人同我講有個小朋友病左好耐,而家重要入醫院,所以佢地好緊張

我琴日見到有貨車運校服黎呀,可能係來貨遲,所以先咁遲換季,但係我覺得set 12號先開始交替都係有d遲,始終朝早番學真係幾凍架,所以我都係睇天氣來定穿唔穿冬季,如果唔係唔病都凍病啦~

原文章由 ctf1029 於 07-11-1 11:46 硐表
阿囝都話有個小朋友病了前天無返學,但昨天就返學了,但咳好多喎!有時咳都唔會咁快好,所以好難請咁多天假,但最好用口罩,現時的天氣各家長都好擔心小朋友健康!
昨天睇報紙話o的感冒菌如入了腦,心臟就好危險啦!
希望各小 ...

[ 本文章最後由 MARSTEN 於 07-11-6 09:03 編輯 ]

你講呢類型教學好似直資先會咁做, 我search過大多數都係學術為主:)

原文章由 ctf1029 於 07-11-6 11:22 硐表
轉全日後唔知教學會否多元化呢?如:上午教書,下午就活動.
學校會否有泳池呢?

係呀,我個仔次次映學生相(係校映),都係"O"咀,朦眼,完全唔似佢,因為佢隻眼好大隻架

原文章由 arnoldmami 於 07-12-4 13:45 發表
好耐都沒有上bk啦!  大家好嗎?

剛過去的生日會, 收到一個相架, 內有一張囝囝的生日照片,
打開, 真的呆了一呆, 因為張相影得囝囝非常之樣衰, 又黑又大的眼袋, 可能影相果日囝囝剛好不夠瞓, 吾怪得人, 但係沒理由個嘴 ...
‹ 上一主題|下一主題