用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九月入讀黃埔宣道小學家長聚會
樓主: Butterfly668
go

九月入讀黃埔宣道小學家長聚會 [複製鏈接]

Re: 九月入讀黃埔宣道小學家長聚會

I've also met a child who can't finished his homework after the "homework class", so maybe it's quite common that children use a lot of time doing their homework.

When the education department suggested schools to change to full day, one of the claimed merits was that children can finish their homework in school (though that's never the case).  

我好想去,但剛轉工,唔知安唔安排到.阿仔daddy就會去.幼稚園時去親子旅行好開心,見到阿仔同D同學仔玩得開心,我都好開心.

琴日派番英文workbook,老師改卷都好stubborn.阿仔寫Do not ..., 寫咗4句, 即Do not cry.,  Do not run., etc., 老師竟然要佢擦番多咗個3句.

Dear PinkWille,

希望你囝囝快D適應小一生活la.

阿仔無投訴老師惡,不過我見到D老師就覺得佢地好cool.我覺得升咗小一對D小朋友來說係好辛苦,好大壓力,又多功課,所以我對佢D默書及評估成績都無任何要求la.

E...有 Book Fair, 點解無通知?  Saturday阿仔在校內有好多activity,所以佢有佢玩,我有我開家長會.話是話,學校D activity 質素好參差,上星期管鉉樂團成個鐘淨係教咗開譜架.我見佢D英文班都唔係native speaker教, 好彩無join.

阿仔一早就俾人罰咗一星期無小息la,因佢係廁所玩.

"進度表"就是貼在中文書第一頁的簿皮,有日期說明教到第幾課.

琴日阿仔係學校做咗大部份功課,佢話英文堂時老師俾佢地做,唔知係唔係真,我驚老師教緊書時,阿仔偷偷地做. Anyway,琴日溫完默書,重有時間睇VCD.前幾日佢睇半套VCD,我都催三催四,其實我都'登'佢辛苦,今次終於可以全套睇sai.

阿仔話英文評估寫咗少少,睇黎都係凶多吉少.

除咗"文化項目-孝子黃香",重有體育科筆試都唔知考咩.

阿仔D評估好多時都肥佬,死la,如果考試都肥唔知會唔會留班.我無要求阿仔取高分,升到班就得la.不過平心而論,我覺得D卷都幾深,題目"...跑跑步",跟住改寫句子為"...散散步"都幾難明.

ok2005:
老師年輕無咩所謂la,阿仔話D老師都幾好人.

大家溫成點呀?

聽阿仔講,中文有5 pages,佢有好多唔識.最後一頁是標點附號,佢以為好淺,寫sai句號(即無睇題目,無留意有問號).不過佢都算肯溫習,真係唔識都無計la.

英文有 7 pages,聖經 5 pages.聖經有供詞,阿仔話識sai. 好彩有科淺D,如果連續考幾日都樣樣唔識,就真係慘.

Bryanmama: 喺呀.一張藍色A4紙.

各位小朋友考成點呀?

今日派成績表,各位小朋友成績如何?阿仔有一半A,一半B,average 有B,不過中文作文肥佬.你地有無唔合格?有無名次?

大家知唔知成績表的名次寫在那?我最近先知原來上學期有名次寫在手冊,但我沒有留意.今次我成本手冊續頁揭,都搵唔到.

係阿仔個書包搵唔到文化項目(守株代兔及xx教子),請問幾時派?

Bryanmama,

Anyway,唔該你.阿仔考咗都唔知,算啦.

考完試,呢兩日同阿仔玩得好開心.星期一都攞咗假,唸住同阿仔去Disneyland玩.

HI, 各位媽咪:

又開學啦!請問9月1日放幾點?

:  :-x      :cry:  :evil:           :idea:                  :-|    :wink:            :tongue:            

Thanks, Bryanmama.  

請問是否未派新手冊? 明天需否帶新書?

Hi, 各位媽咪:

阿仔話A及B班是精英班,佢話自已入咗精英班(B班),唔知係咪真呢?
放假前訂咗飯但未俾錢,星期一是否有飯提供?

Hi, Joeymimi328,

阿仔話個英文老師好惡,第2組嘅女組長因唔留心,成日俾佢罰.不過佢自已就無俾佢罰過.我阿仔好識睇老師,如果老師惡,佢會乖D,'林'嘅老師,佢就會好曳,所以有時老師惡D,可能較適合我個仔.
‹ 上一主題|下一主題