用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

回覆:apple~y 的帖子

要戒白糖,小食糖。普通小朋友學校老師都叫家長唔帶糖俾小朋友當茶點,食後巧興奮。

我小朋友戒口後來回跑消失。

15ml 都ok. 三倍正常份量都ok. 所以我保守建議可以double囉!當然要看臨床反應啦!

你説得對所以汽水,利賓立,葡萄適,超級junk 唔好俾小朋友飲。葡萄適好似證實咗會引致過度活躍。利賓立啲色素一睇都打冷震。要飲果汁榨杯新鮮既俾小朋友食。

回覆:Kyle 的帖子

記住食落口既野係要講究點,食物安全最緊要。留意食水、食物、食具和廚房用品是否安全。我仔開始有好轉是剷晒啲易潔鑊、煲、和加濾水。

有位媽咪開始逐步換晒佢個仔口有可能接觸到的食具、水壺、食物盒、飯煲、飯杓、鑊、煲為安全物料-玻璃或不銹鋼,佢唔想咁揚俾老公知所以要逐步嚟!真的食咩supplement 到假,呢樣是最緊要。唔好話我無提大家。提咗好多次嘞!

回覆:Surveyor 的帖子

有 gelcaps. 你摷唔到嗎? 我用緊iPhone 上網咋!好難摷。你再揾唔到我週末揾俾你。

終於有人問我嘞!最想大家搞搞佢。我見到易潔鑊我會發火的,毒屎我個仔咁濟。

煲 or 鑊- 玻璃:康寧,不銹鋼:手術級不銹鋼 (純度是18/10),牌子有:fissler、孖人牌、wmf、lagostina.  這些牌子很貴,但好襟,貴買平用又安全,用來煲醋都得。

回覆:ChingMan1002 的帖子

我會選Dhl express international. 俾少少運費,兩三日送到府上。你果隻global priority mail 只會送到郵局,要成個月先到,無tracking number 即寄失追唔到。

申報利益我其實係sogo 做賣鑊的!

回覆:ChingMan1002 的帖子

睇運費,美國網得iherb 運費平,其他網運費巧貴,大部份運費貴過件貨。iherb 的 勁敵叫www.vitacost.com. 有時做promo 運費都會便,佢貨價平過iherb,但運費貴啲。我買supplement 要去好多網買,因有些香港或iherb 都無,好多時都要捱貴運費。

有次little giant 無豉油賣,iherb 都無那隻牌子,我要走咗去vitacost 買咗兩支豉油。

http://www.iherb.com/m/dd?pid=18051

這隻兩粒= liquid 5 ml 的份量,可以由一粒開始,慢慢逐粒加,若有改善可以一直加上至4粒。我估你朋友是5歲。

回覆:llam1210 的帖子

篤手指攞幾滴血驗是igG, 驗延緩性。都話延緩性,當然好難俾你見到,就算俾你見到反應,你都好難將個反應聯想到同幾日前食咗既其中一啲食物有關。其實都值得去驗,好讓戒口有針對性,有些食物例如蛋,係好有營養,若果個仔食得你又介鬼咗佢未唔多抵囉。igE 因為食完野都立刻睇到反應,有些醫生話唔駛浪費金錢驗,但我好多時個仔食完飯時立刻咀週圍紅,我真唔知邊樣出事,若阿仔有機會抽血,都可以順便驗埋。介口後指數無咁快回落,下次想再驗最好兩年後。

都幾貴,over 2000 只驗igG. 直接揾hk biotek 會平過經西醫,爛鬼西醫會抽水。

魚油好少有問題,係聽過hyper 囉!因有些魚油不純正,加得多啲古怪野來調較個味,宜自閉兒身體排毒差,對衰野容易敏感㗎!多定少自己控制,唔駛緊張!魚油是一種好普遍的supplement.

你若好驚食魚油,可以唔食㗎!又唔係包生仔既。只不過apple 姐問開咋!

回覆:chris-BB 的帖子

我都未醫到個仔,係到教人真是唔知是積陰德定加孽。

古怪行為,我仔有。不幸地比較嚴重自閉症古怪行為就越多。今日公司多野做(sogo 太旺),今晚講詳細點我的見解,唔係方法,我都無辦法。

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

人家直接問我,我識唔識都會答覆,都要難為人家俾面來聽我吹水,但問題如果唔係問我,我就費是搭嗲。

回覆:Hello101 的帖子

最緊要看不銹鋼純度,差的不銹鋼會甩金屬出來。買18/10, 18/8 或以下都唔好買。牛頭好似無標純度。

‹ 上一主題|下一主題