用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

回覆:Hello101 的帖子

玻璃碗唔易碎有隻是法國出品叫duralex. 淘寶有售。

回覆:apple~y 的帖子

不明來歷就唔好用,揾啲感覺良好的。

回覆:chris-BB 的帖子

Sogo 今天真多人,宜家先放工。古怪動作某程度可以反映自閉程度,越多古怪動作,就越嚴重。有人話因為strep (錬球菌)影響令到身體有不自主的 tips OCD (強迫症), 古怪動作係會轉款,每段時間會唔同款,試過來回跑、fing 頭、手指不停地開合、望住手尖叫、玩咀、腳尖行路和到今天的坐係到fing 手、走時又fing 手,轉款最多是果兩年進行排毒時,幾個月轉一款。dr lam 解釋,我都好同意佢講法是因為重金屬因排毒走咗去唔同地方影響咗唔同神經而引起。某程度這些自閉兒體內重金屬都很高。個仔有段時間無咗呢啲古怪動作,跟住又有番,都很反覆。

重金屬問題要正視,換過晒啲煲鑊同濾水。用藥或打針來排毒都有人會好番,但好唔番亦大把。

回覆:Kyle 的帖子

我仔驗血無錬球菌問題,所以我排除咗呢個講法。

回覆:ChingMan1002 的帖子

無聽過,單有重金屬已經巧大鑊。幾個醫生都無concern.  你可以post 個reference 出來嗎?

回覆:Hello101 的帖子

康寧煲不錯呀!有隻單柄煲 ,工人當鑊咁用來炒菜唔多痴底。康寧碗當然可以。有種全白色的康寧碟,我不太喜歡,放餸上去一陣就唔熱。

恭喜你可以唔駛買新鑊!

18/10 呀!不是18/8。

一路刷緊牙一路諗緊你個case. 你仔除了玩眼身體上有無什麼異樣?當你仔排除咗重金屬,腸炎等問題。

唔講其他你個仔訓練好似唔多夠,得一個星期一兩天訓練,好似未上幼兒園。訓練仲少個普通小朋友。

你仔的古怪行為有轉款跡象?我係然估計係重金屬,如果無再從環境裏吸進身體,應該是舊有的毒素,不過要靠佢身體慢慢排出,排出時去到唔同位置有唔同古怪行為,但因是靠自已身體,郁動比較慢,所以比較耐才轉一次款。張醫師的針灸對佢的古怪動作有無

有隻在瘋澤有的,石內胆,叫什麼"石燒x", 我回家望清楚個名。

回覆:Kyle 的帖子

我係瘋澤做part time.

若果針灸無幫助 ,我直覺要排毒, 你研究下有關方面的資料睇下可唔可以接受。我接受唔到。

回覆:yauman76 的帖子

有聽過可以排毒,亦聽過可以吸毒。

回覆:yauman76 的帖子

可以試下,越食面色越好未繼續。我未試過都好想知效果。有隻叫zeolite 又是排毒,我都係未試過。我試過啲直打入血管,對仔來說太激,常疴爛屎、面色差。我覺得面色好緊要,越靚面色,佢地越正常。

個口會接觸到的換咗先,膠袋就好難揾代替品,唔通用紙袋?焗爐我唔準工人用鍚紙。會加熱的東西尤其不要用膠。

回覆:dorisfan 的帖子

都係盡力,這個病很兇怖,希望媽媽們的心意小朋友們有一日會知道和明白。

當然,熱呀酸性最易令物質引起變化。

有,上網會睡到一個唔係自閉症,個小朋友三歲前正常,三歲後講野同行路有問題,指數高過我仔>2。佢細佬未發病前發現指數仲高過個大佬達到>3,即食葉酸。宜家點就唔知,佢地果隻唔多同自閉果隻,佢果隻大大下喪失某啲功能。佢地係瑪麗同果間根德兒童醫院醫。個病一向都有,但係因自閉兒唔會喪失physical 功能,一向無人知自曰才兒都有這問題,直至近幾年才發現原來孚普遍。

‹ 上一主題|下一主題