用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 08/09 K1->09/10 K2->10/11 K3~~繼續傾
樓主: vonvon
go

08/09 K1->09/10 K2->10/11 K3~~繼續傾 [複製鏈接]

真的有open day? 唔知幾時呢?

原帖由 稀_客 於 09-9-22 18:05 發表
係呀係呀, 心堯都有提過呀....

佢響廁所去緊VV時, 突然話要帶廁紙筒, 重以為佢除口講下, 跟住就話係"Open 低"用架.....

文禮剛剛開始學鋼琴, 係佢自己話想學的, 暫時學左兩堂, 不過對手未係好夠力, 但可學埋樂理, 家下認緊d豆豉同打拍字

家長日我忘了個講座講到幾多點, 通常都講座完了就行返去課室見老師, 你睇返個講座時間?

原帖由 fatkk 於 09-9-23 05:38 發表
都仲有,不過如果課外活動係正4至6點之間,感果日就唔肯瞓!
講開課外活動,我想TonTon開始學琴(佢就快5歲啦),但佢唔肯,話要學小提琴,但爸爸又話唔好...頭痕...請問你地開始學未?有冇林住學乜呀?
...

你自己本身識的話, 何不教下佢基本的呢 (用生動有趣的方式) ? 但若然佢真的無興趣, 都唔好迫佢, 由佢自由發展, 或者佢再大少少自己又會想彈, 咁到時至比佢學吧

我去的琴行不是大琴行, 每次半小時, 費用是$560(每四堂), 即半小時$140.

原帖由 winwin831 於 09-9-23 09:36 發表
文禮媽:

家長日是9:15在中學禮堂。

你就好,文禮咁醒,攞到三印加貼紙,恨死隔籬啊……

你有俾阿仔學鋼學,想問喺邊樹學?幾多錢?我屋企有鋼琴(係我以前學琴時買既),但次次問阿女學唔學琴,佢都話唔學,搞到我好頭痕……我覺得佢每次 ...

文禮話果張A4貼紙係乖果日就會有貼紙

我講的是寫字功課

另外, 果本貼左生字的只係練認字喎, 又係文禮話

原帖由 mimi_mama 於 09-9-23 22:18 發表

好呀, 唔知係幾時呢?

原帖由 fatkk 於 09-9-24 06:51 發表
嘩!真係open day呀...我見學校外牆掛了一張好大的poster寫上120週年校慶的節目,其中一個就係OPEN DAY喇!真係百年難得一遇。唔知係咪因為感而家有2日美勞(K1時得一日)...要做好多手工:)!
...

老師係開學日就講左正班今年有份表演, 但仲有邊三班我就唔清楚了

如果老師冇講, 係咪出年至表演呀?

原帖由 mchan89 於 09-9-25 10:48 發表
morning,

我想問下你地有冇聽過畢業禮要表演呀 ? 我聽隔離班講畢業禮有 4 班可以表演, 另外 4 班就下年先有得表演.

真班同學仔,
你地小朋友有冇講話有表演呀 ? 我個女冇講, 唔知係咪因為我地要下年先有得表現呢.
...

DoDoMum: pls check pm

原帖由 DoDoMum 於 09-9-25 16:03 發表
安穎仍在努力中...

文禮好叻呀, 係劉老師手中拿到3個印仔, 仲有埋貼子. GOOD! 有無得借黎欣賞下...

份功課尋日至交左, 要下星期至有喎, pls check pm

原帖由 mimi_mama 於 09-9-25 16:31 發表
vonvon,
借埋俾我同祈恩欣賞下呀!!!Thks.

你係咪full time mami呀, 好羨慕呀

原帖由 DoDoMum 於 09-9-25 16:51 發表
子彤媽,

我日日對住兩個小馬騮, 一早已經係瘋婦, 唔洗等小一了.

不過真係好充實架!

我記得開學第一日, 見到班主任時, 文禮唔敢入班房, 班主任比我第一印象都幾嚴肅, 但後來聽佢講野, 都幾風趣. 之後問返文禮, 佢都話好鍾意劉老師

ESF的NET class? 你返緊何文田嗎?

點解呀?

原帖由 carey_mum 於 09-9-26 23:15 發表
mamis of 真班,

Ms Tang made me "O" 咀, do you have this feeling??

暫時無返

原帖由 fatkk 於 09-9-27 15:41 發表
Yes, ESF in HMT (Kln Junior Sch) 2hrs/wk & Phonics class near PC - 1hr/wk.
Is 文禮 still attending ESF in Kln Tong?

中秋節快樂

你地會唔會去聯歡晚宴呀, 唔知佢係咪會安排返同班的一齊坐呢?

安穎, 叻女

原帖由 DoDoMum 於 09-10-8 14:22 發表
呀女連續兩日D 功課有3個印仔+貼紙, 見佢每次都好有心機做, 未必次次寫得靚, 我都覺得好開心架喇^^

我地都唔去聯歡晚宴, 大小同價($380), 貴呀!

錢老師好好呀

我昨天寫左條問題係手冊上, 劉老師都冇覆我電話或手冊呢, 正班同學仔, 你地有冇試過寫問題比老師?

原帖由 Eden_Chit 於 09-10-8 16:07 發表
實在令我有點意外!
代課的錢老師竟然主動打電話畀我,話畀我知阿仔食茶點時的扭計情況(因為我今日專登放左d阿仔平時唔多食的芝士火腿包入去,迫他肚餓時一定要食!)
她還跟我閒談少少教仔之道,真係超好的老師,值得一讚! ...

我們都不去了

原帖由 fatkk 於 09-10-9 06:44 發表
Sorry, reply u ao late...we will not go...too expensive & also...I think old boys & girls or secondary students will have more connections...

我都冇set呢個function

原帖由 mimi_mama 於 09-10-9 11:18 發表
你用的電話有無set左個function係要所有來電都有"來電顯示"架? 事關開學時劉老師話過佢電話係無"來電顯示", 如果要佢打通入到黎就要家長reset 呢個function 喇...........

...
‹ 上一主題|下一主題