用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 08/09 K1->09/10 K2->10/11 K3~~繼續傾
go

08/09 K1->09/10 K2->10/11 K3~~繼續傾 [複製鏈接]

上午班
1) vonvon -- 囝囝 -- 紅磡

下午班
1)

0    0    0    0

奇, only am class 報到?

fatkk, 你選定了讀培正嗎?

禮賢都收左上午班, 我都應該會選培正

原文章由 fatkk 於 08-1-18 18:16 發表
Same answer, most probably to PC.
Now we are still enjoying the excitment of this gd news !

大家好, 學校話五月份會寄信通知買校服事宜, 請問你地收到信未呀?

thanks thanks
大家若係收到信, 可否上來報告一聲呀
我怕寄失呀

我剛打左培正問, 佢話信剛在今個星期三寄出, 如果大家星期二前都未收到, 就要打返學校問啦

我都收到學券啦

我都收到啦

YammieMak 或其他黃埔媽咪,

今日收到校車的電話, 想問黃埔係咪只可係永安等上車, 可唔可以選擇上車地點呢? 有冇人問過呀?

thanks both bb0809 and fatkk

fatkk,
你搬左來黃埔呀,
我打算寫九期大家樂上車呀, 希望得啦

原來如此

唔係可能呀, 係肯定同一校車至真

我想問交左校車錢的, 你地張支票過左數未呀?

蕙然爸爸:

你點解會知我個仔叫文禮, 我地係咪識得架?

蕙然爸爸

原來你係anna姐夫, 你好呀

各位,

明天就是開學禮了, 點解我仲未收到校車部的電話架

fatkk,

你個女有冇同你講佢係西瓜組呀, 佢同我個仔坐同一張枱, 不過就隔好遠

你927來唔到好可惜呀, 可唔可以同人調呀

老師係手冊上有寫會派發活動冊做p.1, p.2
英文課本p.2, p.3, p.5
同埋小腳板P.6的練習
應該全是貼貼子的功課

原帖由 winwin831 於 08-9-9 22:43 發表
我都見到阿女本手冊度寫咗今個星期五開始要做功課,但又無講到要點樣配合,據我自己理解,英文功課係咪應該用VCD或CD來做呢?點解我好似成日都好迷惘咁架……

睇返學校最初派的活動冊、「延展學習包」,都唔知道應該幾時攞出 ...

上幼望班
家長姓名小朋友姓名出生
月份
組別校車
carey_mumLee King Sang CareyMarRabbitK3
mchan89Chan Yui ShunJunRabbitK5
Eden_Chit昊昊 ElephantK5
Anson_maWai Sum AnsonJulyPandaK2

上幼光班
家長姓名      小朋友姓名              出生
月份
組別校車
vonvonMan Lai AngusJuneWatermelonK4

我九月一日果個星期已經比老師追野啦, 事緣咪要填張什麼國籍code, 我睇左N咁多次都見係叫九月五日交回班主任, 唔係九月五日前交回班主任, 結果佢星期三就寫張紙仔追我交了.  另外, 我個仔唔小心整濕條褲, 佢地同佢換左, 都冇吸個blue rabbit, 第二日洗返乾淨條褲還比學校, 老師居然冇拿, 昨天放學仲係書包入面, 莫非要個小朋友主動還比老師? I really dont know

hello mimi_mama

nice to meet you too, 我個仔可能坐係你個女隔離呢

原帖由 mimi_mama 於 08-9-10 15:42 發表
上幼望班家長姓名小朋友姓名出生
月份組別校車carey_mumLee King Sang CareyMarRabbitK3mchan89Chan Yui ShunJunRabbitK5Eden_Chit昊昊 ElephantK5Anson_maWai Sum AnsonJulyPandaK2
上幼光班家長姓名      小朋友 ...

我問我個仔, 隔離位同學仔係咪叫mimi呀, 佢話唔係, 係祈恩, 哈哈
我問返佢有冇請祈恩食野, 佢猶豫左一陣至話有, 我又問佢係咪幫祈恩開蓋, 佢就話唔係, 係幫佢蓋好, 所以我都唔咁認幫你囡囡果個係咪我個仔
但論排位, 你個囡係我個仔前面, 我比張相佢睇, 只影到個小女孩背脊, 佢指住話係祈恩, 另外桐桐應該坐係祈恩同一行隔一個位

另外, 我今晚問佢茶點之前係咪會祈禱, 佢就即刻祈禱比我聽, 我本身不是教徒, 所以都唔係好識, 聽完覺得好可愛呀佢

原帖由 mimi_mama 於 08-9-10 16:18 發表
VonVon,
Really??  
YanYan said she eats one piece of biscuit from her neighbour today's tea time??  She also said he helps her open her cup lid and towel lid.  Wah, what a nice gentleman!!

...

你找返貼紙果頁, 有寫係for which page
我記得p.2的貼紙係英文字, bird...etc.
p.2練習係hidden pictures
p.3好似係貼"b"音
p.5忘了係乜, 但都是簡單的貼紙, 不要太擔心

原帖由 nganga 於 08-9-10 19:15 發表
唔好意思, 想請教大家

手冊裏面寫左第三點話有英文課本p.2, p.3 & p.5要做, 係咪即係指phonics果本書呀? 但我睇過, 好似無野要做wor!!!! 唉....
‹ 上一主題|下一主題