用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女兒慢熱,仲有一年就in小一,有咩辦法可幫她?? ...
go

女兒慢熱,仲有一年就in小一,有咩辦法可幫她?? [複製鏈接]

我個女性格同你女好似喎,以前我都擔心㗎,不過無上面試班,佢而家巳小2啦,回想考kinderg同小學時,佢只係考佢自己最like嘅其中一間時,變左另一個人------>主動又有笑容,好似好醒咁,之後兩間都能順利進入。
所以我覺得你吾洗擔心,因為神化,你控制吾到了!

原帖由 ve111 於 11-11-30 08:13 發表
但都係cool類,不是esay going,個look成曰嬲爆爆,不喜歡笑的,思考型類!有冇面試班好介紹?

我好明白你心情,我女當年雖然順利入左心儀幼園,但我相信唧都吾笑又吾出聲嘅性格,係令佢無左幾個演出機會嘅原因,又難怪,老師瞭佢問佢都可以吾答人,尤其對住d吾like嘅老師,我提佢到自己口都臭,都無法改變,佢後期學校生活吾開心,自信都無埋~到而家佢性格都係咁,對住like嘅人同埋事先會show出佢熱情嘅一面,好彩嘅係佢而家都like大部份老師,又鍾意間學校,就算比一般小朋友吾出聲,亦得到演出機會,cool爆同吾出聲嘅情況先有改善(老師comment)。雖然老師話佢上堂太少disscussion,但因為佢受教,老師都like,我暫時算鬆口氣。

以上經驗所得,我覺得要小心選學校,因為黎種性格嘅小朋友好易比學校忽略的。

原帖由 vnghk0001 於 11-12-1 22:34 發表
好奇問下又可以令我唔洗咁擔心,interview 時老師點睇到小朋友受教呢?

因為好明顯阿女而家讀緊嗰間學校老師、主任對佢熱情左,但係要經過2個月後,因為阿女唔笑個樣真係好樣衰。 ...

幫佢畫個笑嘴
原帖由 vnghk0001 於 11-12-2 10:06 發表
多謝分享,起碼放心啲,但樣衰點改善呀?咁細過唔通去korea走一轉haha......
‹ 上一主題|下一主題