用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2009小一家長, 大家交流下......
樓主: Barbarasin
go

(KTS) 2009小一家長, 大家交流下...... [複製鏈接]

Thank you all of yours~

我生日願望係

發咗唔洗做 同 我對寶貝聽教唔洗煩~
哇 真係發夢先得 . . . .

reb619

你女女超超叻呀
我成日都係覺得
中文full mark 係超人嚟㗎

你好叻呀 教得女女咁好
我女返嚟話你女女好叻

我家小姐把口真係好得 可以唔停
我時間多我都仲可以忍
當九十幾樣嘢都未做時
佢一練歌 對我係一種"煎傲"
由其佢沖涼洗頭加練歌要成個鐘. . . .
但功課未做嗰時 . . .我好想點佢"啞穴"
起碼挑軔我少樣嘢. . . .

原帖由 voeuho 於 09-11-13 10:13 發表
Hi hhkk,

Morning, my daughter told me yr daughter is singing practice in access time and her sound is very nice.  My daughter also stand beside yr daughter and enjoy her voice, haha!

I think yr daug ...

出面真係好凍 . . . .
PE set 定必要 . . . .
原帖由 voeuho 於 09-11-17 12:56 發表

Hi,
寒冷警告是不是像今天天氣?
Anyway thanks a lot.

噢 咁又真係唔知
但係課實係好暖 最驚佢哋係入到課實除清
然後跑出去玩 10mins 後先返入課室
嗰啲你先要驚 偏偏仔就最多哩啲行為
最好比件背心佢無得除!
原帖由 大嘴鳥 於 09-11-17 22:52 發表
咁男仔可唔可以?

pls check pm   
原帖由 大嘴鳥 於 09-11-17 22:53 發表
男生可唔可以好似女生咁著PE衫褲呀?
HELP ~~~

早晨呀 Voeuho

係呀 佢由星期一到今日都係PE uniform
保暖啲 加上係課實唔會凍 好驚佢出出入入 嚟凍親
PE uniform 有啲安全感. . . . . 對我. . . . .
原帖由 voeuho 於 09-11-18 08:57 發表

Hi hhkk,
Yr daughter wear PE uniform today? It is very very ..............cold ah!
小心身體!

我送佢哋返學 但因為時間緊迫
我送到大門口放抵佢哋我就走
因為收早 所以都要返早啲
我啲國內同事都係返好早

School Bus 對如我住嘅地方嚟講 係早上車
(我住得算近學校)
原帖由 voeuho 於 09-11-18 09:16 發表

Wah, u really so early go to BK.
Are u need to take yr daughter go to school or she just take a school bus?  I remember u need to work.

因為個女上小一 我一早就同老版講好條件 會轉工作崗位同返工時間 我比較幸運 老板ok lor

因為兩個嘅activity 好多時唔一樣 九成都係錯開晒
所以現在仲忙過我之前 . . . .
原帖由 voeuho 於 09-11-18 09:27 發表

我好羨慕你 as u live in near school,  I hope I can take my daughter go to school and pick her go to home.  Can u pick her after school?

KTS好多都有兩個小朋友
我唔係叻喇 yummy 三個仲有返工呀
佢勁好多

嚟緊你習慣咗會好好多㗎喇
可能開頭 你未慣
原帖由 voeuho 於 09-11-18 09:38 發表

It doesn't matter, I think u are so smart because u have two kids and u still go to work.
I have one kid and go to work as 很頭痛!

兮 係呀 我估係啲家長走時
你見親都係有 㗎車九秒九咁停車落客 . . . . .
我好多時都係趕到死 . . . . .
原帖由 Yanamami 於 09-11-18 10:09 發表
Oh, I think I have seen you a few times around the school entrance.....

過多幾個月 你會叫佢哋"老細" 而唔係細佬 . . . .
我家乖女  . . . . 我講個親身經驗你知

話說有日 我家小姐拎住本家課日誌嚟問我
mami 哩個我唔明老師叫我做乜?
我一睇 見到都想暈抵

予 頁 羽 弟 XXXXXX 言 果
.       白
我真係無誇張
佢個個week都必有一剔 "注意字體"

唔歲前我對仔女首字係有望成為書法家
大個個好啲e+ 因為交咗唔少學費(分)

細嗰個我供分款 (分)

咁你話我同你分必大唔大
原帖由 zita0618 於 09-11-18 15:13 發表
有咩辦法可以叫啲細佬小心啲,唔好成日抄都抄錯呢?又或者唔記得加s,又或者大細階,又或者係啲字唔好咁衰比老師扣分呢?你家乖女是否字體一流呢? ...

嗰個係reb619 ar
係我個女我諗要開香檳喇
咁難嘅事都可能發生嘅話 . . . .
原帖由 zita0618 於 09-11-18 17:55 發表
起馬阿女可以取滿分呀!

下 我無諗住要喎
亦唔會穿 . . . . .
原帖由 j63 於 09-11-20 20:46 發表
Dear All,
請問聽日見家長,小朋友駛唔駛著校服呀?唔該!

我小四個件都係咁
好采唔係學鋼琴 如果唔係 部琴放係屋企 我諗我見親都會癲 . . . . . . . .
原帖由 10396 於 09-11-20 19:40 發表
叫佢綀又唔肯綀, 叫佢不如唔學又唔制, 比佢激死

無呀 無都full schedule ...多以無join
原帖由 zita0618 於 09-11-20 16:48 發表
你地有沒有參加星期一的樂器班?  我有呀, 所以知道佢都會下半年學其他樂器, 咁咪想停左學琴囉!

噢 係呀 佢十分開心呀 尋晚緊將到瞓唔著

reb619 囡囡比份生日禮物比佢 佢開心到去搵哥哥囉
佢個人比較容易滿足 好容易就開心幾日
六歲喇 我諗會樣樣再多啲啲進步
原帖由 voeuho 於 09-11-24 09:06 發表

hi hhkk,

Today is yr daughter's birthday?  Because my daughter said she saw her classmate gave the gi ...

-_- 咁我個super ar 仲喺個窗臺 我諗佢又係唔記得交
原帖由 大嘴鳥 於 09-11-24 00:12 發表
HI all 1A mama,

有無見過本"詞語保險庫"呀? long time no see 它了, 究竟我個仔放了去邊呢? or 大家都無派過呀?

其實機會好大㗎 唔洗太擔心
但都有聽過要做waiting list

但今年開始要2nd in 見家長 咁我唔知仲有無新嘅方向會改變
原帖由 pig03 於 09-11-23 16:24 發表
今日自行放榜,競爭好似越來越大呀,有 d 擔心個細添,過兩年輪到佢考小一啦,想問下大家知唔知 kts 收返細佬妹的機會大唔大的?

係幼稚園同校 但未同過班
係kk自己同人講咋 佢開心咗幾日等今天大個女喎~
原帖由 voeuho 於 09-11-24 10:11 發表

Hi hhkk,
reb619是你個女幼稚園同學? Why she knows yr daughter's birthday?
‹ 上一主題|下一主題