用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06-07 李宗德小一 "分享區"
樓主: 家熹媽咪
go

06-07 李宗德小一 "分享區" [複製鏈接]

Re: 06-07 李宗德小一 "分享區"

各位有小朋友在李宗德就讀的家長們

我在八月中已交小一申請表, 但未有附上profilio, 想問一下各位意見, 我現在再另外補上profilio, 或者是在面試時先補上好呢? 但我又担心如果面試時才補上, 面試老師只有約5分鐘左右的時間, 他有時間去看profilio嗎? 如果我現在另外補上又會否被老師覺得交份表格都攪到咁"論盡", 因我好想女兒能入讀李宗德呀.
又如果面試後肥佬, 連waiting list都唔入, 可以再叩門呢?

另外, 面試時應穿著幼稚園校服或便服呢? 因女兒不是讀萊茵,激活和英藝.....我看見萊茵的學生都穿校服去簡介會的,莫非會加分?

你仔仔現在是否在李宗德讀小一

我在八月中已交小一申請表, 但未有附上profilio, 想問一下各位意見, 我現在再另外補上profilio, 或者是在面試時先補上好呢? 但我又担心如果面試時才補上, 面試老師只有約5分鐘左右的時間, 他有時間去看profilio嗎? 如果我現在另外補上又會否被老師覺得交份表格都攪到咁"論盡", 因我好想女兒能入讀李宗德呀.
又如果面試後肥佬, 連waiting list都唔入, 可以再叩門呢?

[quote]
家熹媽咪 寫道:
stella2005 :

上年有家長提供心得 , 佢地話小朋友著校服面試 , 其實都係專重既一種 , 校長同老師會覺得你專重返你間學校 , 印象分有冇得加我就唔知 , 但我覺得 , 未嘗唔係好事 ! 我仔仔上年面試 , 我都比佢著返激活校服 , 感覺係代表自己喺呢間幼稚園讀 , 專重間幼稚園 ... 不過 , 唔係太多家長著校服咋 ! 所以 , 問題唔大架 !

點解簡介會會有學生著校服 , 係因為 , 果間幼稚園直接同小學掛勾 , 冇著校服既 , 大多數都係自己自行參加 , 所以唔關係架 ! 上年我仔仔都冇著校服去簡介會 , 因為我地幼稚園有自己小學 , 學校唔會幫你攪 , 所以 , 我地bk 媽咪自己組人 , 交名單去小學參加囉 !

謝謝
家熹媽咪 寫道:
stella2005 :

我已喺另一個TOPIC覆你架喇 ! ^^
‹ 上一主題|下一主題