用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局吳多泰幼稚園 ◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇
樓主: 堯堯豬媽
go

◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇ [複製鏈接]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-10-17 22:09 硐表
好耐無入黎

joefoon

首先要恭喜斯澄先
講到搵小學,我真係無從入手:-|
咩第一階段50%
咩小學一定要揀band1學校,咁中學先可以讀到英文學校
:w ...

堯堯豬媽
妳都知
好耐無入黎哪
thank you恭喜
講到搵小學,我真係無從入手

不要太緊張、仲有成年
咩第一階段50%

只是自行收生的第一階段50%、
自己所屬網內小學、或跨區小學、
例如這一round全計分、有兄姐就讀緊是必收佔這次的30%,
甚餘的20%全是計分,像父母是畢業生,
兄姐畢業生,宗教分等,
由最高分派下去,派完這20%為止,
派唔到就到第二round大抽獎、

咩小學一定要揀band1

小學是沒有band1、band2、band3、
只有中學才有band1、band2、band3、

咁中學先可以讀到英文學校哇

是計小學五、六年級的程分試、
同升小學的差不多“毛色”、
只不過在派選中學時、多數派回小學附近的中學吧、

究竟係應該點揀先岩架
我無諗過要讀私校
直資又太..........
所以應該點做好

應該選一間、妳喜歡的【官立、律校】的小學、
如喜歡的【官立、律校】的小學、
是不在自己所屬網內小學的話、便叫跨區小學、

堯堯豬媽妳是屬於89網、是嗎

例如你喜歡的小學是屬於91網、的保良局朱正賢小學、
便叫跨網、跨區小學了、只可申請一間、

在九月頭便要選小學了、
在第一階段自行收生、沒有兄姐就讀、父母是畢業生,
兄姐畢業生等,機會是0

宗教分、、這所保良局朱正賢小學、是沒有宗教的、

(如選是沒有宗教的小學、15分好大機會入讀大抽奘的頭一間 的小學、)

如第一階段自行收生、派唔到、

要到明年一月才開始第二round、]

到填表時:::::::::::::::::::
表係分甲,乙兩部份,

甲部可以跨區、可以選三間、但機會好微、

『好似話係佔這次10%,
   則是話如果這間小學全小一年班收100人、
   第一round用了50人、
   這一round就餘50人的額、
   除非在第一round是的必收生、
   則是現有兄姐讀緊的申請多過30%、
   多出的人會用這第二round的額扣、
   如果第一round必收生多了10人、
   這第二round這個其實只有40人、
   不是全級收生的一半額、』

甲部~~~通常只選一間
跨區與不跨區

乙部可以填所屬的網內的小學,妳89網內的小學,
這個會佔90%、

但不可以再跨區選小學了、

每一個幼稚園學生在這階段一定派到小學、
但未必是妳的志願、
如果唔滿意可以去叩門、
但小學佢地就會等所有學生註冊完才會開始收、
除非佢手頭上有第一輪的學生沒註冊、
否則都係等程序完了、看有否有人不去註冊。

堯堯豬媽
如你在
第二round大抽奘時選自己所屬網內小學、
假設『禧年』小學、

甲,乙兩部份、都要填它、

甲部份只填『禧年』小學、其餘二間都不要填任何小學、
因為仲有大把機會、在乙部份抽中『禧年』小學、

乙部份只填『禧年』小學、』小學第一位、
到選第二位、第三位、第四位、、、、、

你選自己所屬心儀的小學、由最好排到最不好的小學、
排、2、3、4名吧

如都抽不到『禧年』小學、

可以帶同表去叩門、有盛意

其餘三十間小學內、

實則得10來間小學要填、自己網內:cry::cry:、
一定要填晒自己網內小學、

不要只選自己心儀的小學、一、二間、

其餘10來間小學不選的話、

黑起上來、派到你沒有選的小學、
你就頭痕

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-10-19 23:31 編輯 ]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-10-22 19:54 硐表
joefoon

事因我3個星期前抱住yiu豬由上層巴士梯級"等"左落黎,
而家要食藥同物理治療,
所以咪少入黎,
再+上BK慢過鬼:tongue: :tongue:

我住大圍,應該係88網,
如果係89網應該多選擇好多::" />
你有乜意見比下我呢: ...

堯堯豬媽
今晚個死人腦、又上不到網、:tongue::tongue:
個仔又不在家、致電hk寬貧、又說無整工程、
因之前一個月、試過一星期無得上網、
後來發現個死人腦、的程式5見左張卡
一星期後才有hk寬貧師父來電
是hk寬貧師父用電話教我個仔才攪番店
我當時
聽不到hk寬貧師父點教
唯有致電個仔、點知佢記得D5記得D
唯有再致電表哥、我又是識D5識D
攪了半個鐘才ok、

堯豬有無整親有無嚇著?????
妳好番D未、上落、上層巴士時要特別小心、
我通常上、上層巴士梯級時、叫囡囡等前面的人上晒梯級、
囡囡才跟住上、因很怕前面的人的腳跟、
“壯到”囡囡的頭和臉、
到落車時、我行先、在梯級時我背住囡囡落梯級、

我help妳搵多D88網的資料、
才pass上來給妳參考、
妳有沒有編印機、
如有請記住、我上一頁教妳選校的方法、請編印出來收好、
和我將會pass上來給妳參考的資料、
對明年選校是好有help的、
妳知我啦、打字5店、
明年再用『mouse』寫、、、、好慘
你有乜意見比下我呢:
5好咁講、ops:" />ops:" />ops:" />ops:" />
大家『保記』+ 『BK』之友、
交流下、

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-10-23 03:33 編輯 ]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-10-22 20:07 硐表
係呀,星期5係halloween party,記得扮得嚇人D

上年yiu豬扮魔鬼+蝙蝠俠,
今年就扮南瓜仙子
查實d裝扮可以留番循環再用,
事關我買果d,一定係斗蓬款,一係魔術貼,一係就"幫"繩,
隔年再用+番d5同既配件 ...

堯堯豬媽
找不到
上年扮巫婆的衣服
亞哥話我掉了、
雖然不值錢、但我的巫婆斗蓬是DIY做、
用克色大垃圾袋改裝、用慈母手中線、
一針一針地才做成
各位ma ma看了是否很感動呢
昨星期日參加沙田中心M記halloween party扮鬼扮馬比賽、
囡囡和另2位囡囡入了圍、
代表沙田中心M記出賽、halloween 搞乜鬼總決賽、
如各ma ma有時間的話、
到來help斯澄打一打氣~~~~~~~

10月28日星期日在沙田希爾頓中心地下、
下午2時至4時、、

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-10-23 04:46 編輯 ]

原文章由 堯堯豬媽 於 07-11-1 15:55 硐表
岩岩打去學校問,聽日咪得18度既,
我話可5可以著冬季校服,
果位我估係主任話:叫我著對長D既襪,
外加多一件冬季果件紅色冷褸喎
認真奇怪,即係著完件夏季冷褸,再著冬季冷褸
不如係入面打底好過~~~ ...

堯堯豬媽
妳好嬲呀
係到『洗板』
咁係 5 得

原文章由 PIGPIGMA 於 07-11-1 17:36 硐表
其實住沙田離不開沙田呂xx2間,保良局個2間,胡xx...等,我唔係在沙田讀小一, 所以等前輩joefoon feelog...等回覆你好d

PIGPIGMA
你囡囡
唔係沙田讀小一,
搬家
在那一綱、
等我得閒help你望一望

原文章由 KHW 於 07-10-26 10:38 硐表
唔好意思, 想問下蕭漢森係邊樹架

KHW
sorry
咁遲先覆妳
蕭漢森在穗禾苑巴士站隔離、
空氣好、有泳池、
半山區

原文章由 堯堯豬媽 於 07-11-2 22:38 硐表

點解可以選2個網既

堯堯豬媽
傻瓜
可以借地址

原文章由 PIGPIGMA 於 07-11-2 15:25 硐表
打算係咁!!!先THANKS , 我想個女讀35網,有好介紹下

PIGPIGMA
『35網』得七間學校選擇
如果是『34網』妳就發達啦
有15間學校選擇、好的選擇有9間
不過當中填鴨式、精英班也在內、
因當年我是住在『34網』區、大仔也在『34網』區裏讀
1) 天神嘉諾撒學校(女校)   
    very good 勁難入、20分收幾個咁"多"咋
2)馬頭涌官小(紅磡灣)
  兩間馬頭涌都好出色,成績伯仲之間,分別是舊校(福祥街)比較多   元化,不同種類的獎項(音樂,舞蹈,、、、)都有,而新校體育方面就非常出色。
其餘5間不太熟識

各ma ma
今晚在小學雜談內的poss裏、
poss主題是【中默生字記唔緊!】
看到這段由【召藥師】提供的片段、30分鐘、
(默書新路向)
mms://wmedia.hkedcity.net/archive/etv/2/chkla007_450k.wmv

大家分享下、
我看了、明白了許多

在這裏再次 thank you【召藥師】提供的片段、

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-11-4 04:42 編輯 ]

PIGPIGMA
我以前住在土瓜灣『美景大夏』

各靚ma
阿囡炸型:cry: :cry: :cry:
話學校茶點、這二個月5係包、就係餅乾、:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:
飲清水
無晒以前的【粥、粉、湯、】:cry: :cry:
5 通是【學卷】校應、
節約

原文章由 feelogsofee 於 07-11-10 13:35 硐表

阿囡話, 最近通常都食JAM 包, 有時食餅.  粉係少左, 不過都有食過意粉喎.  問我, 我令願小朋友食包好過食餅啦, 餅干咁燥, 我已食幾個小朋友流鼻血喇.

十一月份又家長會LAR, 你地有無唸定要問班主入D問題呀!! ...

feelogsofee
我每日同
囡囡冼杯、都很光淨、所以我知道食甚麼
上星期有1次飲果汁、1次飲阿華田、
因囡囡咳、自動同miss講 5 飲果汁和阿華田、
囡囡真底

食意粉和糖水都是10月份共2次:tongue::tongue:
一星期 食  包一次、食 餅 干 一次 、就夠啦、
太密就真的不好了:cry::cry:
到家長會時、我會正視這問題
大佬、近排天氣、再食 餅干、
小朋友 5 流鼻血才怪
囡囡是熱咳~~淡很黃、
再食 餅干的話、
驚好似上次咁【牙肉腫脹、 流牙血四天】
看 e 生要食抗生素一星期、
原來小朋友的抗生素藥水、
非常非常之難食
食了一滴

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-11-11 02:20 編輯 ]

原文章由 KHW 於 07-11-10 14:16 硐表
因唔係咁想仔仔同咁多新移民一齊讀書, 今日interview, 已收了, 問仔仔開5開心, 佢都話開心, 咁佢鐘意就ok, 上次去田家炳用左2個字interview, 今次用左2個鐘 ...

KHW
放心吧、就算明年你
仔仔開始在這校讀書、
有新移民的小朋友做同學仔、
也不要太緊張、
有新移民的小朋友、通常住『穗禾苑』本村、
我認識和不認識的在『穗禾苑』村內的新移民媽媽、
都很有教養、有禮、有別於其他屋村、
的某一些新移民媽媽、例如我現在住的屋村正是
通常很多新移民媽媽、是不會將自已的小朋友坐校車去讀書、因她們在自已的屋村裏有自已的圈子、
所以大多數不會去太遠的地方就讀、
以上是我個人意見和感受、
如有得罪、多多包函

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-11-11 03:01 編輯 ]

原文章由 feelogsofee 於 07-11-10 13:35 硐表

阿囡話, 最近通常都食JAM 包, 有時食餅.  粉係少左, 不過都有食過意粉喎.  問我, 我令願小朋友食包好過食餅啦, 餅干咁燥, 我已食幾個小朋友流鼻血喇.

十一月份又家長會LAR, 你地有無唸定要問班主入D問題呀!! ...

feelogsofee
妳好得人驚呀
已食幾個小朋友
哪~~~~~~~~講笑咋、
5 准嬲

原文章由 cky 於 07-11-10 08:58 硐表

我昨晚問都有問阿囡, 而家學校係唔係得包同餅乾做茶點,
係唔係飲清水架 ? 佢話唔係呀, 有時都有ABC 粉食,
有時有果汁飲

cky
5 該晒

原文章由 堯堯豬媽 於 07-11-8 14:18 硐表
各位

一年一度種植活動又黎喇
今次係「一串紅」

堯堯豬媽
妳點呀、條腰好番未
好番了後、
記住煲多D有釫湯水飲、
如豬隻骨、田七、豬尾骨、
田七落少少 5 怕、去於血和換舊血、
小朋友也可以飲、但不要落太多、因會苦而不是甘、
當然有M來的日子、不要飲田七湯

原文章由 KHW 於 07-11-11 15:39 硐表
tks for sharking, 同埋我覺得蘇主任好好人, 好有耐性解答我既問題

蘇主任是我囡囡的班主任、
係呀、她好有耐性解答我地既問題

她奘罰和教導小朋友、很有一套

原文章由 feelogsofee 於 07-11-12 23:33 硐表
what is 創意玩具? 俾學校玩死, 完全無idea喎, 我仲以為今次只是等12月, 做一份聖誕節手工便可以了.

今天問了蘇老師、what is 創意玩具?
她說:『前二年都是聖誕節手工、今年全部老師商量過、
             用『創意玩具』作為親子活動。』
『創意玩具』是要設計一個有得玩的玩具

原文章由 堯堯豬媽 於 07-11-13 20:55 硐表
feelogsofee + PIGPIGMA

你地講小字典,yiu豬話黃老師會問佢點讀架,
仲問佢點解會寫呢個字落去:D
跟住就cup個公仔印係隔離

堯堯豬媽  pigpigma 蔚晴

我地K3今年要做『新聞分享』、
二星期一次、
要每個小朋友出來、講解自己做的『新聞分享』、
如有D小朋友講得不太好、
蘇老師會從旁協助講解、
能令小朋友大 “蛋” D、
其餘日子、會將全班小朋友做的『新聞分享』薄、
放在課室圖書裏、讓全班小朋友自己去欣賞、
~~~~~~~~~~~~~~~~
我地K3今年要寫手冊了、
今個月要在家中看電視天氣報告、
回校畫在天氣報告紙上、
每個小朋友也開始輪流做小組長、
小組長的意思是、、、
help手做黑版、派薄等等、
定期換下座位、
相信以上學校的安排、
是要令小朋友上到小一時、
不會陌生、和巳適應了、
因上到小一時、以上種種事情都會發生
我曾問現升了小一和小二曾讀此校的小朋友、
適應學校的生活嗎??
家長和小朋友說:無問題、
因上到小一遇到的問題、
在幼稚園裏、老師都教了、

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-11-14 03:27 編輯 ]

原文章由 feelogsofee 於 07-11-14 16:55 硐表
吓... 要有得玩. 咁叫阿囡畫張棋盤交得唔得

feelogsofee
絕對可以
‹ 上一主題|下一主題