用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英默
go

小一英默 [複製鏈接]

囝囝最近默 9句句子, and 1 d unseen word
- Will you come to my party
- I'm sorry, I can't go to  your party
- Chicken, Mouse and Lizard, will come to my party?
- Who will be there
- Just you and I
- Yes, I will come to your party.
- I love parties
- Happy birthday
- No, I will not come to your party.

好似係咁上下......  你小朋友又如何呢?

原文章由 中天英 於 08-4-30 01:51 發表
請問你地小一既小朋友, 而家Dictation, 默緊D乜野?

yvomak,

囝囝讀嘅係一間官立小學.....

原文章由 yvomak 於 08-4-30 17:03 發表
嘩! 默咁多既! 名校嚟架?

健朗媽咪

你估中左啦, 囝囝學校係用故事書教英文嫁.....  

原文章由 健朗媽咪 於 08-4-30 18:21 發表

睇落好似好多好長, 但係好多字都係重覆, 而且生字唔多
係唔係用故事書教英文呀?

我仔下個星期英默
- Harry and Holly are in the classroom.
- Where is the hamster?
- It is on the box.
- Where is the duste ...

Hi dobbybabie

係呀, 我囝囝讀小一, 剛剛教完 Cat's party, 而家教緊 I went to school this morning 果本故事書lu........
原來而家讀書同以前真係好大分別嫁, 初初見到d 默書範圍真係嚇親, 心諗小一已經要咁嫁嗱, 不過後來睇完人地學校默果d , 比較之下囝囝果間都唔算默得深lu, 而家已經慢慢開始適應喇......
dobbybabie 你囝囝都係用 story book 教英文嗎 ...

原文章由 dobbybabie 於 08-5-2 12:12 發表

hi,各位媽咪好.看到你們的仔女英默範圍真的令我擔心我細仔,他也是
用故事書教,但是才默七至十個英文單字, 大仔四年班也差不多.乖乖,你仔仔的故事書是  CAT"S PARTY 嗎. ...
‹ 上一主題|下一主題