用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校不准學生小息後第一堂上廁所,大家覺得合理嗎? ...
樓主: Mat_Dad
go

學校不准學生小息後第一堂上廁所,大家覺得合理嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Unclejt 於 11-10-14 00:14 發表
假如我們帶孩子上街,臨出門前千叮萬囑他要先上厠所,但他表示沒有需要。好,就辜且相信他吧。但到了中途,他突然表示內急,你們會怎麼辦呢?會先讓他找地方解决,再秋後算賬,還是罰他到達目的地以前必須强忍呢?我會選擇前者。 ...

但父母只是需要照顧一個小朋友,
但老師是照顧全班小朋友,
細路好鍾意見人去廁所,
自己又要去,
如果老師比阿A去,
就要比埋BCDE…去,
咁老師還用教書嗎?教唔曬,
到時家長又會投訴這班教得比隔離班慢。
社會是有規範的,
唔通長大了,在公司開開下會又同老闆講:我要去廁所?

醒目開學勳章

[quote]原帖由 talknwrite 於 11-10-15 08:50 發表
算把啦! 總有一些思覺失調父母係咁樣. 一句"你想害到我個仔腎病" "你想害到我個仔有心理陰影" "你想害我個仔不舉"... 老師可以點做.  佢地成日都係諗住老師係害人子弟總之, 現時好多小皇帝d係患尿頻症, 每一堂都 ...

同意!
我有個朋友教幼稚園,佢話曾經有一個學生,
每曰返學後9:30左右就要去大約三十分鐘"便便",
佢同家長反映過,話這樣對小朋友的學習會有影響,
(因那段時間是教書的),建議不如早上不飲奶,
試下食其他包等早餐,看看會否好d,
但那家長說人人都有自己的生理時鐘,
你地唔可以迫佢違反自然的身體運作,
而且佢小朋友每朝唔飲奶是唔得的,
不如老師每曰放學後補返"小小"時間比佢小朋友,教返佢,佢"唔介意遲小小黎接小朋友",
我朋友緊係話唔得,因為下午班又會有學生返學,
而且我朋友覺得這是不合理的,
但個家長竟然四處同其他人數個老師,
話佢無愛心,無包容性,重同校長投訴,
好彩佢有一個明事理的校長,認同老師的做法,
但件事都有影響我朋友的情緒。
就這樣,我朋友現在巳唔教書,
佢話用心教自己的仔女回報重大,
何必用心教人地d細路而換來一肚氣呢?
*後話:那小朋友最後是三年幼稚園時間內也按自己的
"生理時鐘"去生活--即每日9:30左右去約半小時"便便"

‹ 上一主題|下一主題