用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 打算2007年入讀Nursey Class 嘅mami 入來分享&#21 ...
樓主: ew911
go

打算2007年入讀Nursey Class 嘅mami 入來分享吓! [複製鏈接]

Re: 打算2007年入讀Nursey Class 的Mami 入來分享!

wongkaka,

何文田
1. YMCA農圃道幼兒學校/ Victoria (Homantin) / 循道衛理楊震社 / 基督教幼兒中心 / 路德會包美達(Wongkaka)
2. 救世軍卜凱賽琳 (已交表等call interview) (Wongkaka)

我係 0511媽媽,
我都想亞仔下年讀 pn,
若要亞仔足2歲先返學, 咁係唔係要插班呀 ??

我想問你係唔係住何文田呀 ?
我都報左救世軍卜凱賽琳, YMCA農圃道幼兒學校 & 大坑東幼兒園 ~~
我其實住的好近 victoria,
但佢學費好貴, 我仲1516 唔知好唔好報埋,
因都想亞仔接觸多D英文

wongkaka 寫道:
summerbb,

我上個星期上過去Homantin Victoria環境好靚, 有成11000呎咁大, 我都好鍾意, 門口的兩位姐姐及有位外藉導師都好nice.

但學費如下:
$3876 (五天上或下午課)
$2790 (三天上或下午課)
$1900     (二天上或下午課)

學費未包開課用品$125,每期書籍用品$763-860, 校服夏天$339-345冬天$620-935及鐳射光碟及玩具圖書館會費

所以我個人覺得好大負擔!

我剛與你相反, 我想揾全日制多d, 因為我想我媽咪唔使咁辛苦, 真開心認識到你, 我地要多d交流下 !!!

另外學之園的網址是什麼, 可否比我? thx

Re: 打算2007年入讀Nursey Class 的Mami 入來分享!

wongkaka,

原來係婆婆住何文田 ~~
你會唔會報九龍塘的幼兒園 ?
我睇過好似得幾間 - HK pre-school, Keen Mind 同迦南, YWCA紹邦 ~~
同埋學費都唔平 ~~
如果加埋校車$$, 其實同 victoria 差不多

wongkaka 寫道:
MashiMaro,

我媽咪都係住得好近victoria, 但真係好貴仲要諗下先, 我地大家咁近都可以多d交流下 !! 哈哈!

lmak,

我有朋友個女上年讀過 HK pre-school,
佢話佢個女唔好彩遇到個無經驗的老師     
佢個女返2個月學就喊足2個月,
仲要一提起幼稚園就喊 ~~
結果調左班個老師好好多,
但個小朋友已經驚左,
所以最後都係返左2個月就停學 ~~

朋友個仔e+剛剛開學讀劍明,
我諗住再等佢d comment, 再算 ~~

我未親身去過睇環境,
不過睇過D資料,
學費 : HK pre-school & Keen Mind ~$3300
         Cannan ~$2600

外籍教師 :  HK pre-school & Keen Mind (有)
                Cannan (無)
半日班 : HK pre-school, KM & Cannan

lmak 寫道:
Hi MashiMaro,

I also visited HK pre-school, KM & Cannan last month, compare of these schools Cannan is cheaper than the other.  But Cannan is more spacious, and they have a special room for kid to learn english.  The other schools have NET and have a maid to follow with kids in each class.  Last time, visited Preschool the teacher is not good for explain, I may be visit one more time.  What do you think?  My son had joined Cannan playgroup, they said if my son still learning until 2 yrs that they will adapt my son in PN.

sleepyBB,

原來你以前係幼稚園老師,
你可唔可以俾D意見我呀 ∼∼

1. 我仔仔05年11月出世, 你覺得我俾佢做大仔好定細仔好 ?
有好多人同我講俾佢做大仔好, 起碼學習能力各方面都比較優勝, 以你的經驗, 你覺得啱唔啱 ? 
如果做大仔, 我2歲開始俾佢返學, 我諗緊,係唔係俾佢讀n1(around half year), n2再轉其他幼稚園 k1

2. 你覺得讀全日定半日好呀 ?
我想佢讀全日,因我覺得良好習慣,自理能力應該從小開始,但有好多人同我講話下午都係瞓覺多, 唔駛俾佢係學校, 所以都係返半日好 ~~ 你點睇呀 ??

我仔仔e+日頭都係嫲嫲同婆婆輪流湊, 
因我上個月炒左工人     
我驚老人家都係縱多, 所以我更加想佢返全日

3. 你覺得幼兒園同幼稚園有無外籍教師重唔重要呀 ?
我睇書話 0-6歲係學習的高峰期,
所以e+國際班都很受歡迎

4. 你覺得YWCA紹邦好唔好呀 ? 係唔係都有外籍教師 ? 我諗緊想幫仔仔報 playgroup

sleepyBB 寫道:
MashiMaro,Wongkaka:

其實我之前係做幼稚園老師,最近全職之後,可以成日周圍去,所以揀學校要睇下先得。
我記得會幫芷霖,至於迦南, YWCA紹邦等,學費方面,因為ywca係返全日$2xxx,我覺得係ok,仲抵添,至於迦南就學費比其他我地心目中既學校係平D,不過我會報佢個間PLAYGROUP先,因為佢可以直升上去謮PN。另外我都再睇下其他學校,我地可以一齊交流一下架。

lmak,

原來迦南(金巴倫道)有外藉老師,
可能迦南個 website唔 update,
因我見得黃埔係國際幼稚園

lmak 寫道:
Hi LAIKITMAN,

而我都參觀及問過迦南(金巴倫道)個間,佢話有外藉老師同有一間房專給小朋友上堂學英文,約每星期兩/三次,每次約20分鐘。

lmak,

我都等緊朋友的 comment,
到時再話俾你知 ~~

由於仔仔e+得老人家幫手湊,
所以我初步構思係想搵返全日,
暫時報左救世軍同大坑東,
應該都會報埋ywca 紹邦 ~~

如果半日那些就可能歲半再決定,
因唔駛排咁耐隊

lmak 寫道:

Thanks for your info.

我真係覺得睇好唔好彩,遇唔遇到一個好及有經驗的老師,就算係出名的學校都有比較唔好的老師。

如果你朋友個仔返咗km後有甚麼feedback請告訴我?

你會為小朋友報那間幼兒園呢?

sleepyBB,

多謝你好詳細的分析     
我諗我到時都會睇下仔仔的發展再決定做大仔定細仔 ~~

我想問除左同讀緊的家長傾下之外, 點樣可以知道老師對小朋友有無愛心呀 ?

你係唔係都諗住俾仔仔讀九龍塘幼兒園 ?
咁佢未要搭好耐校車 ?

MashiMaro ,chrismycheunglee:

唔敢話賜教,只係大家交流一下。

1. 我仔仔05年11月出世, 你覺得我俾佢做大仔好定細仔好 ?
有好多人同我講俾佢做大仔好, 起碼學習能力各方面都比較優勝, 以你的經驗, 你覺得啱唔啱 ? 
如果做大仔, 我2歲開始俾佢返學, 我諗緊,係唔係俾佢讀n1(around half year), n2再轉其他幼稚園 k1

其實年頭同年尾既仔既差別係2歲階段都分別好大,例如:05年1月出世既BB而家都識行啦!係咪,所以越細差別越大,不過當大個就唔會有呢個差別,所以唔駛咁擔心,除非真係發展得較為慢啦。因為我教過2-6歲小朋友,所以都會睇到係N1,年尾小朋友會比年頭小朋友學得慢D,不過我教到低、高班時,有時年尾個D會叻過年頭,只要唔好俾子女壓力咁大就得喇!不過以我所知一d名校會鍾意年頭既小朋友,因為易教d。

2. 你覺得讀全日定半日好呀 ?
我想佢讀全日,因我覺得良好習慣,自理能力應該從小開始,但有好多人同我講話下午都係瞓覺多, 唔駛俾佢係學校, 所以都係返半日好 ~~ 你點睇呀 ??

我仔仔e+日頭都係嫲嫲同婆婆輪流湊, 
因我上個月炒左工人    
我驚老人家都係縱多, 所以我更加想佢返全日

其實全日同半日既小朋友你會發現,全日既小朋友出到去會定d,不過係學校老師就會教得吃力d,因為全日時間長,佢地會容易將真我表露,老師同家長感惰好d,多數d老師都會當佢地係自己仔女,因為對時間長,不過2歲班多數學同人相處,品德、自理,有d學校會幫妳bb介片,不過最重要係有個經驗好既老師教2歲班會好好多。而半日既話d小朋友係學校乖d,因為得3個小時,所以唔好搭校車,因為會早d放學,少左d時間架,不過如果mummy冇做野,可以安排佢下午有興趣活動,因而俾小朋友學到唔同既野。所以好視乎妳地係全職定係做梗野既mummy。d老師因為上班時間好d,所以可以預備俾小朋友d野充足d架。

3. 你覺得幼兒園同幼稚園有無外籍教師重唔重要呀 ?
我睇書話 0-6歲係學習的高峰期,
所以e+國際班都很受歡迎

好既外籍老師至少讀過教育課程,唔係識講英文既老師,不過有都好既,至少唔會怕同外國人溝通ma!不過真係好視乎家長想小朋友點,呢樣野冇話重唔重要,因為唔係必需既。

4. 你覺得YWCA紹邦好唔好呀 ? 係唔係都有外籍教師 ? 我諗緊想幫仔仔報 playgroup

如果有心儀既學校有playgroup,去報到係好架,可以視察環境,同教學質素ma!至於ywca,因為我之前係呢間機構做(不過唔係呢間),所以唔方便講,怕唔得客觀,不過我肯定講個校長好好架,肯為小朋友做好多野,至於同事都好好,我識個d都好錫小朋友架!係有外籍教師,至於其他太深入我就唔講,請見諒。

希望以上既答案可以令妳地明白多d,如果唔明可以再問架,因為大家都為自己bb努力地揀學校ma!係咪!     

lmak,

我唔係亞仔一出世就報,
因我好豬呀 ~~ 我係近來先知要咁早報     
不過, 我報卜凱賽琳救世軍,
我問過佢地D職員話排年零都可能有位 ~~
我聽過最 full 都係荃灣, 話要排2,3年,
所以真係一出世就要報     

我e+心儀緊紹邦,
可能等老公出 trip返來去視察下環境
同埋遲D睇下亞仔有無機會上下 playgroup,
再決定

lmak 寫道:

你報咗救世軍咁係咪一出世就報名啦?我係亞仔六個月時都有報到救世軍,不過已經排到85,先生話只收30人,所以機會就應該好微啦!

[quote]

MashiMaro 寫道:
lmak,

我都等緊朋友的 comment,
到時再話俾你知 ~~

由於仔仔e+得老人家幫手湊,
所以我初步構思係想搵返全日,
暫時報左救世軍同大坑東,
應該都會報埋ywca 紹邦 ~~

如果半日那些就可能歲半再決定,
因唔駛排咁耐隊

報告下先 ~~

我昨天問過我個friend (佢個女上年讀左2個月 HK pre-school & 個仔剛剛9月開始讀keen mind 2歲班),
佢話以BB開學情況來說,
佢覺得 keen mind 好過HK pre-school ,
雖然佢個仔返學仍然有喊,  
但老師會主動日日打電話俾佢講下佢個仔情況 ~~
但是上年HK pre-school 就係佢要自己打電話俾老師,
了解佢個女點解返學喊足2個月 ~~
暫時我個 friend 都幾滿意keen mind    

sleepyBB,

原來 keen mind有得報啦 ~~
我未報, 但應該都會報
我今個sat 都會報 victoria (homantin),
貪佢夠近

我暫時報左卜凱賽琳, 樂民 (救世軍), 大坑東幼兒園 (基教), 農圃道 (ymca) & 紹邦 (ywca)

我而家報正式報左4間,a)耀中, b)劍鳴, c)維多利亞, d)德寶, e)救世軍錦田 ,跟住會報學之園同康傑
之後唔會再報lu,到時收就收,唔收就算lu!
唔知各位媽咪,妳地又報左邊幾間ar,希望到時可以同妳地既仔仔囡囡做同學仔ma!   

‹ 上一主題|下一主題