用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! [複製鏈接]

原帖由 2bzmummy 於 10-2-14 14:38 發表

長老

我覺得佢以前係深藏不露

2b

話您大番薯真係無錯, 您識佢咁耐都發覺唔到, 似係您問題多點

原帖由 2bzmummy 於 10-2-14 14:36 發表

長老

您話我係咪好彩得好緊要呢 ?

2b

初一遇好彩頭, 一年行運永無愁

原帖由 2bzmummy 於 10-2-14 14:46 發表

長老

我地屋企以前好少開飯,話時話,尋日係咁多年來第一次叫做係屋企食團年飯 以前同老爺奶奶住,我都未見過佢入廚房,可能連兩位老人家都估唔到佢會出手煮飯 ...

2b

寶劍唔係咁易出鞘呢個道理2b唔會唔明

大家午安好

原帖由 2bzmummy 於 10-2-14 22:06 發表
Calling 長老

係我要求下,今日返奶奶屋企之前,我地九龍新界行左一個大運,先入左元朗食左換好 x 底雲吞麵,再直踩 TM,經昂船洲出九龍,先返去拜年,途經 TM,同 HB 講不如去同長老 say Hi ,點知道打電話無人接聽,跟住俾埋 sms,到現 ...

2b

噚日大番薯長老留低手提電話在家看門口, 全日係外家又玩又食到凌晨先回家, 所以見到留言都唔敢回覆太后 您hb真有我心, 代我向他致謝

原帖由 正46 於 10-2-14 22:38 發表
太后,

做得長老0既都係"得"高"望"重, 自然事事執著好多啦!

46兄

呢d 唔係叫執著, 係優良傳統習俗

原帖由 2bzmummy 於 10-2-15 12:24 發表

長老

唔係 HB 有您心呀,係 2B 呀,橫掂經過嘛 下次再黎過啦

2b

總之您一家都是有心人

大家早晨好

噚晚真係有天寒地凍的感覺, hb同班一年一次聚首的老表玩攻城遊戲, 今朝5點鬆才回歸, 仲her her 聲bathing完上班去, 真以為自已仲十八廿二, 後生仔一名

原帖由 bettylam 於 10-2-16 04:03 發表
尋日率先到呀媽樹,如果吾係偉哥係樹,斬眉弄眼打晒眼色,我都真係差的忍吾住同呀媽開年~~~~~~片佢...你地睇下我有幾不孝

話說的老人家都真係好like拗野同吾知自己up緊同up左的乜...其實都真係小事一則,執著同爭拗黎做 ...

betty,

您要明白伯有都七十幾歲啦, 真係有返老還童之態, 好多時將事物兼時間搞亂哂, 無傷大雅咪讓下老人家囉 我媽都係架, 總之佢俾利市我地生日, 我地都照單全收, 理佢過佐定未過生日

stitchfriends

首祝您一家身體健康, 萬事勝意

原帖由 stitchfriends 於 10-2-16 11:19 發表

2b, Betty,
初三入嚟講聲早晨先.
你地派利士習慣好奇特呀.

2b,
你返工派唔派利士架 ?

我要派幾封比幾個男同事, 30幾40歲, 有3個獨居嘅, 我懷疑佢地有女友同居架, 第一年唔知頭唔知路派開, E + 年年都要派 ...

sf

新正頭最緊要利利是是, 公司有位女朋友同居佐1x年的同事 (4x歲), 但佢一日未結婚, 佢好意思收, 我年年都又照派 另外我習慣派埋俾公司receptionist, 妹妹仔(結佐婚都派), 阿嬋同埋司機

原帖由 bettylam 於 10-2-16 11:26 發表
DEAR ALL:

虎人早~

是日初三,例牌無落雨就黃大仙綠實生號舖見

布媽:以我性格都好忍讓,但呀媽性格好執著,你吾應佢,佢仲會更加講多幾次,擰你起火,嘻~好彩尋日吾你初三赤口.

sf:今年咁樣派利士,我都係第一次拾左我 ...

betty

出門好寒冷, 記得著多件衫保暖

以我性格都好忍讓,但呀媽性格好執著>>>>> 您性格咪同阿媽一樣

各位午安

2b

呢幾日天氣都較寒較濕, 出入要注意身體, 龍精虎猛迎接下星期一開工大吉

今朝長老一早十點已出門行大運, 家下終於可以係外家坐定定, 今晚大家姐下廚.....yummy, yummy

大家晏晨好

betty,

我有6兄弟姊, me係'拉女' 平時係二哥下廚, 大家姐只做顧問角色. 難得那天佢下廚:

1. 有機生菜包 (瘦肉/冬菇粒/荀粒/炸菜粒)
2. 椰林咖哩雞 + 酥餅
3. 粟子冬菇炆辣鳳爪雞翼
4. 冰花日式餃子
5. 員工價勁平成條煙三文魚 (港幣百另蚊)
6. 香煎秋刀魚+檸汁

原帖由 2bzmummy 於 10-2-19 11:42 發表

長老

Yummy yummy 點解有 cake ?

2b

那日是我3家姐壽辰, 佢收到兩札花, 3個cake (東記, ppg & origin ) ~~~

噚日長老又去行大運~~先去tw陪99飲茶, 再去沙田轉車入大埔食池 (TP market熟食中心), 再坐火車去大學站轉巴士入科學園, 跟住坐小巴回沙田再去tw再返tm打佐2hrs bowling (96蚊ja), 之後食飽客家菜先返home

各位早安兼祝虎年人日happy happy

2b, 46

其實逢週六神仔都走轉TP, 所以那日佢做我地的嚮導
‹ 上一主題|下一主題