用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05入小一的家長入9598啦~~
樓主: 叮噹99
go

05入小一的家長入9598啦~~ [複製鏈接]

Re: 05入小一的家長入9598啦~~

我個女升了上K3 , 每天放學回家, 會先自已吃午飯, 便開始做功課, 大約半小時便完成, 跟住就午睡.

講真, 佢學校為了小一預備都安排得很好, 也要寫手冊, 及經常是沒有寫手冊叫小朋友去提家長帶什麼, 做什麼.
每個星期都有小測及黙書
每個月一次大測

而這2年為了怕佢派不到一間好學校, 要叩門, 做了很多準備功夫, 個女都幾辛苦, 不過覺得佢個人能力提升了很多, 因此入傳統小學都應該可以應付.

通常去廁所我都有教佢要用廁紙舖住才可以坐上去, 再用廁紙清潔身體, 沖廁所及洗手. 如果'大''大'會叫先清潔再同佢CHECK 一次, 比佢自已看看, 之後佢便有改善.

我最怕佢
在學校成日跳跳紮,
上堂發夢, 因佢是可以一心2用的人, 如果悶果D TOPIC 佢只是用耳聽,但對眼就睇風景,
上堂咬手指

其實你唔教佢, 佢咪不知如何處理

我會叫個女做比我睇, 要佢'文'大大張廁紙, clean 左果廁所板, 再舖多大大張廁紙在上面才坐底, 你叫佢自已做比你睇, 你同佢講你唔敢樣做, 你個pat pat 會生大瘡到時你要去見醫生, 要開刀, 你就好慘.

你個friend 個笑話都是個家長平時太照顧小朋友, 如果佢在家去完自已不去clean pat pat, 你如忍住唔去理佢, 到時佢一定最後會自已學下.

話說,明天是我個仔生日, 已安排了放學後一天的節目

我個女星期二早上同老師說, 老師我星期四好忙, 好開心呀,因為....., 相信冇時間做功課,

你可否今天先把所有星期四的功課先比做, 老師說, 你真是鍚你弟弟,不如我分2天比你, 否則你太辛苦了.

我d 同事說我個女真是大個女, 好似小學生. 因一般小朋友只會想去玩, 沒有想功課的事.

LEON 寫道:
[quote]
另外琴日去SPI買左個書包,但未有貨因為新款喎,而家做緊特價,所以買左先,我怕到7月旺季加價就唔抵啦!

請問邊度做緊特價
有物野女仔款 ?有 冇粉紅色

我比較喜歡農圃道官立

我個女成日想有轆的書包, 重要係粉紅色melody

我就不大想. 我想買保健型

但我怕佢見到同學果d 會好羨慕, 唔開心, 如果有學校書包就好

LEON 寫道:
[quote]
yinyin 寫道:
但我怕佢見到同學果d 會好羨慕, 唔開心, 如果有學校書包就好

相反我hb好堅持要買冇卡通既書包,文具都要越簡單越好! [/quote]

你個hb 堅持, 你個小朋友同意嗎??? 點樣可以今佢地聽我地講用我地想佢用的文具及書包???

Bambi
你個LS名牌書包, 我都不知幾恨比我個仔用,

LEON 寫道:
[quote]
你個hb 堅持, 你個小朋友同意嗎??? 點樣可以今佢地聽我地講用我地想佢用的文具及書包???

到佢唔同意咩?我已經訂左個SPI書包!一直仔仔都對呢d野唔在乎,有靚既野咪會開心d,但都係開心一陣;冇既又冇乜所謂!細路仔好大頭蝦架,成日會唔見野,所以都係唔好買貴野(文具)!亞仔用中華牌鉛筆、pilot rubber、贈品ruler… [/quote]

係架! 係架       

yuenmama

thank you

teresa
coupon 在那里攞
‹ 上一主題|下一主題