用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! [複製鏈接]

醒目開學勳章

HIHI!ALL:

食飽飽~

嘩~今日驚見無人入過場

偉哥炆瑞士汁雞翼蛋,正,回味無窮,不過吾敢食咁多..

節肉緊肥我betty上

醒目開學勳章

hihi~all:

有緣真係能相聚~

我剛岩上星期三趕返工之際,迎面而黎的一個熟口熟紅,塊面紅紅白白,精神飽滿,靚到飛起的一個年紀約70的婆婆...

佢係係我對上,上果份工,每日係公司煮的好好味餸同湯,不同款式餸的嬸嬸,佢無做之後我都有成10年無見過佢...

因為果朝我又趕返工,佢又趕去健康院檢查,傾左幾句,原來佢好幸福,三的仔女都超孝順,每星期輪流係佢地樹住幾日,今晚返細仔到,就係我對上2個巴士站,所以我同佢講今晚打電話比佢.

剛岩傾完計,原來不經不覺,轉下眼,佢今年已經70有1,仲好健康,玩緊麻雀仔,我話吾阻佢啦!3缺1,叫佢下星期返過黎,記得call我同佢飲茶暢聚一餐.

真係好開心....的betty上

醒目開學勳章

DEAR ALL:

早人呀!

46哥~呢樹啦!

生於六十後的蘇民峰,做過手錶廠,當過髮型師,捱過跌過才變成今日身家過億的當紅堪輿學家。近日「八十後」變成社會話題,他看在眼裏認為這班年輕人「根本就係發緊夢」。

首罝業為搵食買寫字樓

「想買樓?呢班「八十後」咪等等囉,日日係度發夢,個個想唔駛做就有層樓,唔通我以前買到樓呀?」
時光倒流30多年,蘇民峰中三畢業後,出來社會工作,人工僅得2000元,「我在八十年代賺2,000蚊一個月,一層樓賣50萬元,點買呀?咪要錢搵錢囉,後來搵10萬一個月,買了一層60萬元的樓。」
一般人買樓上車,都是買來自住,蘇民峰則搵食為先,第一層樓就買了佐敦嘉賓大廈旁邊一個280平方呢單位作為寫字樓;買第二層時,同樣是佐敦,位於德興街,又用來做寫字樓。「八十後要買2000呎嘛,我地六十後好腳踏實地,買寫字樓是為了搵食,住就租,4000幾蚊租,後來加到5000蚊,於是我就買了一層59萬元的樓,付了一成首期,租5000,供5000,到1991年年尾己升了一倍。」
現年50歲,未結婚,無子女的蘇民峰,對「八十後」完全摸不著頭腦,「以前我地無屋企養嘛,人人都由200呎開始架啦!「八十後」食飽憂米,以為一出來就發達,最慘是屋企當他們如珠如寶,一出來做事咪死囉!」
蘇民峰更為認為這班「八十後」無得救,「大陸人競爭強,五百又做一千又做,一路捱上去,香港的「八十後」,一出黎就要做總經理,律師要住中環唔住天水圍,呢班人無得救啦!」

醒目開學勳章

DEAR  2b&sf:

早晨呀!

2b&sf:我兄弟妹們全是60及70後,我2個細路係90後.

我幾有感有個媽咪應對話,呢批人係邊的人教育出黎的,再加性格各方面定格出黎,總之好多因素.

我在社會打滾多年,見盡吾小,所以一的都吾驚訝.吾只淨係80後,只係80後特別多.....

Dear Betty

您都好早喎 >都吾早呀!我今早5點幾叫醒偉哥起身去釣魚後,休息下7點幾,叫呀仔起身去打籃球,因為佢同學尋晚過左黎新都城住一晚,約左佢今朝打波,我係佢出門後已經煮早餐一路上網,睇報紙,一路睇電視.

剛岩打完返黎,沖涼洗好頭,食緊早餐....

是日早餐係公仔沙嗲金菇雲吞撈,呀仔食到 咀都笑埋,話味道超正,佢話要學整.

醒目開學勳章

dear 2b&sf:

黎緊呀仔3月中第2次考試,我就黎招一擔沙糖一擔屎,亦放亦收,比佢玩下返黎叫佢努力溫習,如果吾係無下次咁易批出,可以應付考試前,仲可以去玩~~~~

呀女剛好考完mock,3月尾應付al.....

betty

醒目開學勳章

dear 2b:

Dear Betty

您成日整埋 D 咁正既早餐 ..... >>>呢味我跟醉娃偷師.

雪藏肥牛一磅大32元
佳島韓國金菇10元3大包
公仔麵10.5 5大包
百記玉子豆腐5.8一包3條
利記沙嗲醬11.5一罐

呢味餸煮出黎一個大湯碗,好多時分幾餐食......開黎聽日呀仔又帶午餐愛心飯盒.

佢地好似食極都吾醃悶...

原來人老左,真係會越來越慳,我發現自己越來越似我呀媽,即係你地的伯有~~~~~

另一原因就係感到外面食野都又貴又無益,樣樣小小,食左都吾飽,又多味精~~~我某日下午成班同事去左老飯店,食完返公司,成個下午鼻樑麻痺,痺到第2朝先無事,真係幾攞膽.

betty

醒目開學勳章

dear 2b:

Dear Betty

最緊要默默地幫阿女加油 ! >>>係啦!見佢都有幾出力溫習,通常佢都係考試前黎開車,都好,我同偉安慰自己,就係好過果的考試前都吾溫....

呀女現階段楝左傳理糸,文學士,翻譯糸,6月尾放al成績後再調次序,7月尾就大學放榜,知道派出成績.

祝佢好運

醒目開學勳章

DEAR 46哥:

BB,

叫你個女揀科千祈唔好好高慕遠, 要按自己0既成績, 興趣, 同埋留意外在因素, 宜多向老師, 學長取經>>>收到,謝謝你的心水意見,比呀女睇左,佢話照晒你吩咐同老師意見.

betty

醒目開學勳章

dear all:

老人家後生時無照顧家庭,對老婆仔女,無盡做人丈夫同做人老豆責任,晚年真係慘,竟然過年到而家都無人探過佢,真係境況淒涼

betty

醒目開學勳章

46哥:

因為我同呀女講,你係過來人,有極豐富經驗,佢話你寫的野,同佢老師比的意見一樣..

betty

醒目開學勳章

46哥:

收到~會一字不漏的比呀女睇~~

人一世物一世, 有靚女唔睇就世係假啦...

>>>wahaha~怪吾知得次次飯局都無你份,我地呢班個個都係超級靚太

betty

醒目開學勳章

hihi~all靚媽:

38萬歲,今日罷煮 ,偉哥尋日捱冷釣左5條
鮮泥猛,一條黃立同幾條魚毛,一於尋晚掃晒佢

聽日約10度,好勁冷,緊記有咁多著咁多,但吾好焗病..

betty

醒目開學勳章

hihi!all:

今日38婦女啜,betty罷煮,偉哥買餸,呀女洗菜,偉哥買左2隻龍蝦3百幾元,用蒜蓉開邊蒸,剛岩啤酒餸龍蝦,飽到捧住個肚.

betty

醒目開學勳章

dear sf:
偉哥逢Sun 都去釣魚唔陪你, 你無咋型咩 ?>>吾會啦!各自精彩,我行街掃平貨,嘆下午茶...

betty

醒目開學勳章

DEAR vivi&sf:
咁我又覺得偉哥唔會e e or or 喎   
>>偉哥吾會ee or or架,因為佢好知我吾會亂洗錢,所以成日都聽到佢講,你睇岩就買啦!

反正又吾係貴野,因為我成日hou正的特價時段買平靚正野

vivi:吾洗羨慕ing~~你買左煮左做左,有人幫手食你的靚餸,自得其樂,開心的啦!

betty

醒目開學勳章

dear all:

北角區尋日同今日都陽光普照到5點幾

betty

醒目開學勳章

dEAR布媽all:

午安~

46哥:我好耐無外遊記錄 啦喎
呢單野吾通有內鬼

尋日相公介紹左個google map嘩~超正,地方係現場實景並可移動.

醒目開學勳章

DEAR ALL:

晚上好~

vivi:我先頭係2期街市,見到牛肉佬係2期牛肉檔操刀喎,應該係重出江湖呀!

你得閒就去搵下佢啦1

betty

醒目開學勳章

DEAR ALL:

呢輪走運,早幾日撞番我10年前失散左,我地住到好近,竟然從未遇過的舊公司煮午餐比我地食我嬸嬸,原來不驚不覺,佢已經今年70有1啦!

今日下午同佢係客瓜好棧嘆茶細膩往事,真係非常happy....

送佢搭車後去街市買小許肉碎返黎滾紫菜丸湯,行經沙沙,見到一個15歲的小子,非常熟口面,再望佢隔離個太太,真係喜上眉梢...
竟然又係失散左有成10年的兒時玩到大的玩伴,我結婚時佢做我姐妹,叫左佢一輪,佢先認出係我,問我,乜你無帶眼鏡同埋吾同晒樣ai~~~
傾左10幾分鐘,交換左電話....約埋遲下一齊晚飯暢談一番

人到中年,再遇番呢的老友,真係人生一大樂事
betty

醒目開學勳章

DEAR ALL:

早人呀!

vivi:牛肉佬應該吾會係友情客寸卦,等我下午再去買野時補下佢

話時話呀!吾通我個樣變得好緊要,我呢位小時鄰居,只是失散左10多年咋哇,早2年我都係觀塘mtr出閘遇過佢,可能大家都趕時間,當時見佢係樹鬧緊仔,我望住佢幾妙,佢好似吾識我咁,加上我都幾長情,幾年前試過打去佢公司搵佢,佢答好忙,跟住就無覆番我,我自己其後諗,會吾會我講野直激嬲左佢,所以之前吾敢再搵佢lu~~

我果次遇見佢後返屋企講比偉哥佢地聽,佢地話無可能由細玩到,佢會吾認得你哇,仲由細玩到大添,原來我只是小左副眼鏡,已經差咁遠

原來真係自己諗得太多

‹ 上一主題|下一主題