用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 有冇一丁班家長
樓主: fc2008
go

有冇一丁班家長 [複製鏈接]

19/2 功課:
中: 自習(8)
英: COMP. 9
     Read Our Senses 5X
數: 測簽改
     溫習

另在28/2 (Sat) 寫了:
貼一種動物圖片, 畫動物及住地方. 食物
www.oceanpark.com.hk (海洋公園)
亞仔話可上海洋公園網找一種動物相print 出黎就得.

另外, 亞仔話明天音樂活動日著p.e. 衫及不用交功課. 仲可以帶2本圖書回校.

原帖由 HoHoPa 於 09-2-19 21:12 發表
Thanks!!

中文:自習(8)

請問各位知唔知26/2 中默8.1課是讀默還是背默呢?

canongate,

唔該晒!

原帖由 Canongate 於 09-2-24 11:01 發表
According to my son, no need to 背默! Only
讀默.

唉!!! 亞仔抄漏左中文功課 , 為有聽朝早D 叫佢起身做啦.

原帖由 C.W. 於 09-2-24 20:41 發表
24/2 功課:

中: 快P. 66-69
英: Sup Ex. (12) Corr
其它: 1) 交小圖書
         2) 體尊題 27/5

請問有沒有漏?

唔係呀, 你地睇返本體育科手冊吖, 今次既專題係要介紹一項體育運動既裝備呀, 唔係睇比賽呀!!!

我噚晚揾唔到亞仔本"快樂識字"呀, 早起身都無用啦, 今次要寫欠交啦!

原帖由 C.W. 於 09-2-25 10:26 發表
我估應該係好似上學期一樣,去參觀一項運動比賽,然後把感想及照片放在綠色那本運動小册子內。

oh, 咁等我返去搵下書架先, 可能我將"快"同上學期既書放埋一齊, 以為用完添.

原帖由 C.W. 於 09-2-25 11:34 發表
真唔好意思,懵吓懵吓,好彩都係陳師奶醒目D,我翻去要睇吓本小册子。

我起初在書包內看不到"快",以為老師没有派回來。再找找才在家裡書櫃搵倒。今個月的家課册也有一次欠功課,原因是:不知發生甚麽事,功課帶回校但没有交,問佢 ...

係喎, 學期初家長會提過話下學期開始做英文網上功課架, 但我click 入去又話未開始做

原帖由 C.W. 於 09-2-25 12:56 發表
冇做呀!網上都係寫住"未呈交的網上功課: 49。我估要等老師通知才開始做。

25/2 功課 (有少少不重要既野補充)
中: 1) 2/3交精Ex. 5-6 (對)
      2) 明默8.1 (課)
      3) 簽說 (18-??)
英: 1) Bring "Things around the house"
     2) Finish poem
     3) Sign Oral Test
數: 1) 作P.25
      2) 改P.23-24
      3) 帶測(一)
常:  1) 1.1  作P.8-9
其他: 讀課文 (1-4) X2  (問過亞仔係普通話科)

唔係bor, 做完改正後已派回啦.

原帖由 KingYiBaBa 於 09-2-25 22:35 發表
聽阿囡演譯...份卷有野要改番...

但份卷好似星期一交左無派番喎...

c.w.
係呀, 今日交sci. project p4-7呀.

係bor, 前日潘心陶生日, 係呢度補祝心陶生日快樂!! 仲要多謝佢既小禮物!!!

原帖由 C.W. 於 09-2-25 23:46 發表
我記得呀仔份測(一)改正交後都冇派回來喎!

明天是否要交Science P.4-7?

26/2 (亞仔抄既有D唔同)

中:1)默簽改
    2) 詞9.1 (5組)
    3) 6/3 默8.2(詞), 9.1 背默 (P.59)

英: 1)Sup Ex. 13C
     2)Corr. Poem
     3)Phon-finish WS
     4) Read "Things" P.2-9

數: 1)書P.26-28
      2) 良23+對

其他:Sci. WB Ex. 2
簽通告76,77,78

仲有, 星期二又要交中文閱讀報告啦!!!!!

2/3 功課

中: 閱EX. 4 (對)
英: 1. DO BOOK P.17
      2. GP (11)
      3. Dict. on 10/3 (Eng. Plan)
          (Sup Ex. 12, Book P2-9)
數: 1. 作P26, 改P25
      2. 書P.33-34

另外想問下, 上星期老師是否沒有收Sci project p.4-7呀, 亞仔話唔駛交wor, 但我又未見老師派p.5之後的worksheet??????

唔該晒 joannespapa, 我擔心了好幾日啦!

原帖由 joannespapa 於 09-3-3 09:01 發表
老師都冇收到阿仔的sci proj呀,可能下堂先派之後啲worksheet掛。

4/3 功課

中: 10/3 交精EX 7.8 (對)
英: Comp (9) Corr
     Comp (10)
     Prepare Oral "my senses" (21-42)
數: 作P27 改P26
      書P.37
      12/3 測至10
其他: 顏色卡紙

但未有TEST & QUIZ 日期

C.W.
係我個仔抄錯啦, 應該係測至15啦, 因為上次都測至13囉

原帖由 C.W. 於 09-3-4 21:56 發表
我仔的家課冊數是寫測至15

5/3

中: 創工(八)
     明默8.2詞; 9.1背默(P.59)
     帶詞
英: GW TEST 23/3
      QUIZ 17/3
      GP 11 corr.
數: 作p28,29 改p.27
      書p.38

今日精彩囉, 亞仔自修簿今日係空既, 一樣都無寫過

原帖由 C.W. 於 09-3-6 22:46 發表
6/3功課:

中:1) 詞9.2 (6組)
    2) 默簽改

英: 1) Dict. next Tues (Sup 12)
     2) Spelling Quiz on Monday (請問範圍是甚麼, spell 邊張worksheet?)
      3) Phon - finish WS

數: 1) 作p. 30, 31 + 改 P 2 ...
‹ 上一主題|下一主題