用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) ...
樓主: JoJo
go

讀 '聖瑪加利大幼稚園' 家長入來傾傾啦!(PART 4) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

mandyyuen,
我個仔讀低班時開學喊添啦. 幾失禮呀. 我諗佢有點缺乏安全感. 因哥哥不同校啦. 不過我諗佢好快唔會再眼濕濕呢. 放心啦.

原帖由 mandyyuen 於 09-9-6 23:29 發表
星期五果日, 偷偷望下女女返學, 起初佢都冇乜嘢, 後尾見到佢眼浸濕濕, 仲用衫角抹眼淚, 好想衝前攬下佢!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

mandyyuen,
我個仔因升小二啦. 所以基本野都慣啦. 同埋大個左. 問佢乜都答到我. 好過講 "唔知道"

你仔仔點呢. 小一呢.. 適應未呀!

原帖由 mandyyuen 於 09-9-8 00:01 發表

係呀, 我個女一直依賴個阿哥, 阿哥以前成日都拖住佢去排隊, 上校車又帮佢扣好安全帶, 而家冇左個倚靠, 實係不知所措! 希望遲D會好D啦!

係呢, 你仔仔上學情形點呀! ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

iadalovebb,
K2 & K3 是家長講座. K1 家長不用參加 (這些講座都會在傍晚時間舉行)

如需要出席的話. 學校會出通告通知的.

原帖由 iadalovebb 於 09-9-9 11:16 發表
some school events will be held on 10 & 11 Sept, K1 need go to school?

主愛我

醒目開學勳章 王國長老

CyrusMaMe,
Hello! 有空上來留言呢.

你有去聽講座, 你都有做定功課, 不用擔心.

天主會為我們的孩子安排一間合適的小學給他們呢.

回想那個時候. 真係好緊張.mouth:" />  但這個階段又是必經的. 我當是家長們必需上的一課.

大家努力!
原帖由 CyrusMaMe 於 09-9-7 01:32 發表
大家好, 好耐無見啦 我公司自從唔記得係5月定6月開始唔比人上forum啦, 攪到我上唔到bk, 好慘呀 我囝囝今年讀下低義班, 返左1日學咁多, so far都好似無咩事咁.....雖然係咁, 我又開始計劃下升小一 ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

BoBo1021,
昨日好開心同你打個招呼呀. 希望昨晚既講座能對你有幫助啦.

昨晚真係好好. 有咁多間小學既舊生家長回來分享.
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Hi pilita_ho,
我睇多兩版咁啦.

原帖由 pilita_ho 於 09-9-12 12:15 發表
jojo, you are 版主 finally....
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

iadalovebb,
其實由我仔讀幼班個陣都發現多男仔讀. (佢個年一班只得10個女仔呢. (30人一班))

原帖由 iadalovebb 於 09-9-17 00:48 發表
大家覺唔覺幼班其實都幾多男仔讀?
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位,
早晨.

天氣開始涼啦. 昨晚睇新聞豬流感第二波爆發. 大家都要 Take Care!
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
我知應有學生請假. 但幾多個, 唔肯定. 由開學以黎. 已要留在課室小息 (不能到操場了).

呢個流感真係無可避免. 唯有做好個人衛生. 亞仔搭校車就一定要戴口罩 (全車人都要). 上堂呢. 聽個仔講唔駛住 (如上堂都要戴我都戥佢辛苦)

iadalovebb,
希望你女女無事, 快d 好返!
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

各位高班家長.

今日係第一輪入表的第一天. 希望各位都能選定目標. 中到心儀的小學
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
拍片呀.. 我記得前年都有睇過呀. (個陣會長仲係主席來的 ) 今年未知喎.. 等我上去望下.. 支持下你地呀

原帖由 ckckcktina 於 09-9-25 23:32 發表
jojo,

我地d執委今日拍左段宣傳片, 呼籲d家長勇躍投票呀! 你果年有無拍過呀? 到時maybe要上家教個web睇呱.
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

七點半,
明白你會有木唔開心. 或者你有冇找老師面談?  (揍佢返學個個陣). 又或者下午打個電話找老師傾傾都好.

一黎可以了解下情況. 二黎又可以知多d 囡囡上堂情況呀, 老師佢地好願意傾的

原帖由 七點半 於 09-9-28 10:30 發表
Callas你有無試過你個女同老師講野...但老師唔睬佢?? 我個女張學生名牌被水浸至褪色...我問阿女有無同老師講...佢話有但係老師唔睬佢...我唔知係佢太細聲定係咩...不過, 我就有小小唔係好開心囉....佢已經係第二次同 ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

BoBo,
我會為你們祈禱的! 記住誠意.. 好緊要. 一心一意啊. 還有做定功課呢!

原帖由 BoBo1021 於 09-9-25 21:40 發表
我今日交咗表啦, 不過連羅主任都話唔好抱希望啦, 諗下一輪啦......
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
你好努力, 叫人參加執委呢..

原帖由 ckckcktina 於 09-10-5 10:09 發表
cyrusmame,

我都係在職媽咪, 不過我就唔要ot, 其實d 委員好好架, 佢地會就返你既時間. 通常都係weekday 夜晚, 而且又唔係成日要返去. 你可以諗諗囉.

...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

tautaub,
我所知真係唔會收細B (政策已改了). 最多係睇下出面邊度收細妹, 比細妹係出年讀一年K1. 再返黎呢度重讀 K1.. 我諗只可以咁樣.  

原帖由 tautaub 於 09-10-6 13:00 發表
我想問哥哥現在是k2, 我想幫12月出生的妹妹報來年的k1............哥哥讀k1時已經問過eva老師, 她說唔好浪費時間, 她們是不收細b的, 要我等多一年做大女.....但係如果做大女就無機會同哥哥一齊返學了.....

我應該點 ...
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

yk,
正如 tautaub 問了老師及七點半提及. 政策改左. 咁收生準則不同了. 再加上出生率上升. 競爭會很大.

所以我也覺是沒有法子的啊.

原帖由 yk 於 09-10-8 12:33 發表

吓, 我諗住幫細佬(11月出世) 報名添, 我預咗讀PM班, 都無機?
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
我只知黎緊應有野寄出 (聽會長講). 又到招募執委既時候啦..

喂喂.. 今年仲要攪多少少野喎.

原帖由 ckckcktina 於 09-10-8 10:17 發表
jojo,

緊係啦! 要搞大個party麻! 你地舊生會點呀? 來緊有咩搞做呀?
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

BoBo,
Thank very much!

各位幼班家長,
如你地唔介意的話. 我想將此 Topic 跟 以下 link 作合併一起討論. 咁你地問野. 各低高班家長也可以回覆呢. 請告知.

謝謝!

原帖由 BoBo1021 於 09-9-25 21:57 發表
其實你哋可以係上面個topic到問野, 應該會多d人解答

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2144361&extra=page%3D1
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Tina,
我見匯愛小組有 Video 啦.

想問下你有冇參加小學的家教會呢?
主愛我

醒目開學勳章 王國長老

Jomei,
學校網有呢.. 係宣傳短片來的

原帖由 Jomei 於 09-10-12 22:45 發表
HI JOJO,
請問邊度可以睇到匯愛小組既VIDEO? 謝謝~
主愛我
‹ 上一主題|下一主題