用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-3 17:00 發表
人生交叉點真係玩死人, 不過塞翁失馬, 好彩結局係happy嘅

係呀, 好在happy ending!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 10-9-7 23:25 發表
昨晚送呀仔機,在機場發生一件機場驚魂.事件發生在我們坐在一起等呀仔上機時,距離我們身位約5個人位.看到一個少年伏在玻璃圍牆上,他的媽媽,爸爸還有另外兩位女親友(我估)先一起談話,起初我也不為意.約5分鐘後,突然我 ...

咦 ~ 我噚晚都喺機場喎! 咩鈡數? 我唔知有發生咁大件事, 因我噚晚喺機場搞check in搞咗好耐(行李over weight要搞redeem)

不過聽你形容好替嗰個男仔傷感, 若然小朋友抗拒出國讀書, 真係迫到佢去都未必係好事, 唔係話父母俾晒錢搞晒手續就係為個小朋友好的, 去到嗰邊心理上出現問題o既同學還是有的.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-8 10:27 發表
真係慘情中嘅慘情

就算我個囡飛左甘多次, 佢依然有homesick (佢嘅同學都有, 我係facebk睇到) 就算今次走, 我知佢都有d吾捨得, 好彩出到機場見到同學仔, 大家heeheehaha
想起個男仔甘樣真係好心傷 :bashful ...

夾硬迫佢哋去, 只會悲劇收場, 人生唔單止讀書一條路, 當然, 讀得到條路係會平坦啲, 容易啲, 但唔代表讀唔到書就冇出頭, 只係過程中要比平常人有毅力啲, 努力啲, 佢父母咁樣中無疑最終都係想個仔好, 但個方法就唔係咁好, 其實唔單止個小朋友要人開解, 佢媽媽都要有人話俾佢聽, 解心結.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-8 11:01 發表
最近我有個朋友個囡都去左英國讀書, 係因為會考成績吾理想, 所以係放榜先去搵學校, 我見佢都好求其, 話agent會包攪店, 仲識得學校所以學費有折扣, 又話agent約左英國領事interview攪student visa,  我真係好奇怪點解 ...

英國有二千四百幾間私校, 有好的, 當然亦有管理比較鬆的學校, 之前坊間有提過話排名前四百(或五百?)的都是可以的, 即係話仲有二千間係比較鬆的, 說實在, 書讀得如何還次要, 但喺青春期內學壞就令人擔心(有食大麻, 有未婚懷孕....唉!), 再加上, 人在外地, 若然學校沒有質素, 對學生的照顧不足, 如何可以令身在他方的父母放心? 所以為子女慎選學校是很重要的.

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-8 11:13 發表
我地都過磅呀, 呀囡傻更更, 好開心話: 咦!今次得28.幾kg咋喎~甘我咪想係機場再買d野比佢, 點知靚女空姐話: 你只係呢個喼已經28kg, 甘另外果個係咪吾使計呀, 你超哂磅啦, 我扮睇吾到咋, 仲買....
真係瘀到震 ...

唔怪得你叫佢哋做靚女空姐 我嗰個就唔得了, 見到我囡4Xkgs, 即有捉狹的意味, 說:"過磅喎!", 其實我囡有45kgs allowance的. 到我囝時, 因佢在家過磅時弄錯了, 結果超出5kgs, 哩個地勤當然冇放過佢啦, 要攞嘢出嚟, 最終扣milages算數.

咁多次check in, 總結我哋都覺得男地勤比較好, 次次過都唔出聲的, 未試過要我哋拎嘢出嚟.

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-8 14:12 發表
係咪要玩呀~5kg 都要計

說實在, 我見嗰啲女地勤冇個好面口的.

5kgs, 我用milages豪俾佢! 仲豪多5kgs tim!:;pppp:
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-8 14:07 發表
可想而知我個fd幾容易信人囉
如DoReMi講, d 仔女飛到甘遠, 學校管理好d, 就少d擔心,  臨急臨忙搵, 好d正常d都一早無位啦, 都係果句, 點解d父母可以甘放心, 比d agent 講兩句就信哂 ...

有啲agent唔係咁好ga咋! 有一間香港算係好大的agent, 佢哋會視乎間學校有冇俾佣而決定係咪介紹俾學生, 唔係因應學生能力嚟決定.  都係向錢看.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-9-8 14:58 發表
我次次check in 都是女的, 有時見你們說男好些, 但次次女的向我們招手示意到她的櫃位, 所以次次過重都要用紙箱分開.

你怎麼取到有45kg? 我得35kg.

因為阿囡入咗marco polo, 所以多10kgs, 囝囝只得35kgs
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-9-8 15:01 發表
我好鍾意你這句 "豪俾佢" , 好型呀

我之所以話豪俾佢, 係因為用milages扣可以有10kgs, 但我囝只係over咗5kgs, 即係有5kgs豪咗俾CX.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-9-8 15:27 發表
明白啦, 替你囝囝入埋marco polo會啦, 甘便可以有45kg囉.

我囝是asia miles member, 可以轉 marco polo club 嗎 ? 手續如何 ?

要夠18歲先有得入, 我囡都係今年先入咋.  入marco polo手續我不是太清楚的, 因為係我囡一到18歲, 佢哋就自動同佢入咗, 就連有冇俾嗰50美金?入會費我都唔係好清楚, 可能公司個同事幫我囡搞咗都唔定, 我剩係知有日無端端收到marco polo o既咭.  而家我囡每次上機前都可以去個lounge度坐下, 不過之後佢上大學的話, 返港次數冇咁多, 就維持唔到個里數要求, 到時就無咗個會藉的了, CX計過晒條數唔會蝕俾啲學生的.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-8 15:31 發表
我想問我地係asia miles, 可吾可以轉分marco polo?  係咪marco polo 好過asia miles? 最近幾次upgrade b class, asia miles 好難先做到,  往往要last 個日先知

我囡有幾萬asia miles啲分都冇得轉去marco polo(唔比轉), 要重新計過, asia miles啲分睇下有冇得half terms時up上business class用咗佢.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 10-9-8 22:32 發表
過了11點,約11點10分.

嗰個時間我啱啱同其他parents上咗樓上的餐廳傾偈, 唔怪得見唔到.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-9 10:25 發表
我全家人d asia miles 只係供應比太上老君, 即係我老公, 其他人要慳住 用

但係轉增分數要收錢的, 條數唔係幾抵喎! 所以我幾時都話CX唔會蝕底的.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-9 11:19 發表
簡直超吾抵, 好似每5000 miles甘轉, 又要收手續費, 次次都要比錢, 所以我一定吾會upgrade, 但係太上老君同佢果班大臣成日要upgrade   呢d係我呢類蟻民吾能夠明白嘅 ...

仲要要up business class都唔容易, 唔可能喺peak season up到, 要閒時冇乜人返o既half term先大機會咋.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-9-12 03:55 發表
My son's flight CX255 was delayed from 00:35 to 4am.  We received the message when we're on the way to the airport.  Son just call - the flight will be further delayed to 5:30am.  Poor boy is held up  ...

um......我哋都試過delay到咁樣, 當時就即刻打道回府, 我囡仲唔知幾開心, 留得香港多一陣得一陣喎! 但我哋就辛苦啲, 抖得一陣又要再送過佢去機場.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-24 15:33 發表
中秋吾係幾快樂, 因為有d掛著個囡

點解呀? 每逢佳節倍思親?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-24 15:59 發表
佢係香港時就成日鬧, 吾係度果時就掛著

你囡囡咁乖你都鬧? 講笑吧!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-9-24 21:12 發表

我個仔話好lonely.  
一個人係宿舍食月餅:cry:  同埋做功課!

係呀......我啲小朋友又冇乜點講喎!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-9-28 12:00 發表
hsbc之前講過囡夠18歲之後要係uk轉下 saving / current a/c

佢哋成日寄嘢嚟話阿囡18歲要轉a/c, 不過我嫌煩, 冇細心睇佢講乜, 乜手續都冇搞, 照用!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-9-28 13:37 發表
咁有無留意18歲後有無收手續費, 好像是6鎊/月, 因為申請時有提過, 但詳情我忘記了

咁又冇睇到哩條數喎! 係自從夠18歲後, 本來3個月一次statement的變到而家1個月1次statement, 但就冇6pounds哩條數.
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題