用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-1-5 14:33 發表
大家都係呢幾日走, 多數係呢幾班機, 個囡走左鬆一口氣, 成日都好擔心佢一出一入

冇同學仔同一班機嗎? 如果冇就會擔心啲!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-1-5 16:07 發表
yes, 寄倉有35kg, hand carry 9kg, 不過個傻女有hand bag + back bag + hand carry, 共20多kg, (全部係書)  個靚女空姐一睇已經叫佢執起d野, 太多吾比hand carry上機

其實20kgs hand carry又真係over咗, 就算上到機你囡囡都好難放上行李架, 咁重啲空姐一定唔會幫手, 因為公會有保障空姐唔駛佢哋幫客上行李的, 怕扭傷.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-1-5 17:33 發表
個空姐比個箱我, 將一些雜物,如小說, 文具己3kg了, pack 好後再回去check in, 剛好約31kg, 但真有小小失儀ops:" />

我諗你係一個好斯文的媽咪, 唔似得我, 比較粗魯 我問過我老公, 單件行李真係唔可以超過32kgs, 不過有冇確切執行就好睇個別地勤.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-1-6 09:37 發表
想問各位, 今次回uk入境時有無特別嚴, 因為美國事件, 由落機, 過境及取回行理的過程要幾耐, 我囝在06:20到, 他想book08:40車票, 怕時間趕不及, 大家有什麼意見呢 ...

囡囡入境時就無特別嚴, 甚至連consent letter都冇睇, 囝囝入境時就有睇consent letter, 但冇問問題, 之前一次入境時未實行要有consent letter, 關員問咗囝囝一大輪問題先放行,  又問讀邊間學校, 讀咩科.....等.  但囝囝有同學仔唔係跟學校coach, 係relative接, 關員真係打電話俾佢relative confirm, 好似好認真下喎! 但我相信6點幾機, 上8點幾o既車應該冇問題的.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-1-6 11:22 發表
我嘅travel agent 話係heathrow terminal 3 好d, 方便同安全d, 雖然我吾知其他terminal 如何,  不過佢甘講就信佢, 以我記憶, 泊左架機之後, 都吾使行好遠, 記得好似吾使搭機場shuttle, 就出到去攞行李! ...

坐CX就係terminal 3, 如果搭BA就會係terminal 5, terminal 5新同大, 但我就麻麻地鈡意, 因為唔知掟, 太大了, 都係習慣terminal 3.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 10-1-6 17:37 發表
我個仔9月份去英國時因有老公同去,他們一共有三箱寄倉行李,最重嗰件就34.6kgs,另外細嗰兩件共30kgs.完全無問題,不過今次蝕了,有35kgs qouta,但呀仔個行李只得26kgs.

...

講起行李超重, 試過一次囡囡返香港時行李overweight, 正在擾攘用錢定用mileage俾行李費, 隔離柜枱個乘客俾埋佢用唔到o既行李重量囡囡, 嗰個客係first class, 自然冚得晒囡囡o既overweight, 真係一額汗!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-1-6 21:00 發表

我個仔學校只有6-9 有coaches, 所以要坐夜機, cx251 or cx255. 一覺醒來就落機.
佢啱啱download左落雪相喺FB, 真係好大雪!

係呀, 一覺醒來又係嗰邊朝頭早, 我哋多數都係哩班機, 佢哋啲同學仔大多數都係一樣.
[img][/img]

醒目開學勳章

我啲小朋友有玩雪戰呀, 好開心!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-1-7 14:10 發表
你囡出路遇貴人, 我囝就無咁好彩,遇著一位嚴謹的地勤姐姐

唔係啦, 我諗係我囡overweight o既次數太多, 自然遇到不同情況亦比較多吧! 不過我自己仍然覺得地勤哥哥會比地勤姐姐易話為多啲.
[img][/img]

醒目開學勳章

返嚟香港過年! 阿囡仲要補習tim.
[img][/img]

醒目開學勳章

Hi dear all

温馨提示:
雖然學校冇提, 但我今次都會出consent letter俾小朋友準備入境, 帶定冇壞!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 KWY-WONG 於 10-2-23 11:40 發表
哈哈!
我今次真係忘記出 consent letter。因為要趕住出去airport。我叫佢用上次封信,因為上過關冇問、冇睇。

我囝囡雖然有帶, 但過關時冇問
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-2-23 15:53 發表
祝各位大小朋友身體健康, 出入平安, 學業進步, 心想事成!! 恭喜!恭喜!

這次half term, 我囡去了另一家監護人屋企, 想請問你們的小朋友會否經常轉監護人嗎? 因為我用的是監護人公司, 起初他們說有一家人在當地居住,  ...

Pizza_Hut
你間監護人公司是否經agent揾的? 我小朋友嗰間係揾到host family(因有前學兄喺嗰個family住開)先, 再揾佢嗰間監護人公司簽的, 所以每次都一定會係哩個host family, 但我agent有提醒我間監護人公司就麻麻哋, 將來如有金錢糾紛, 我agent會幫我居中調停(我都覺得我agent好好) 似乎你嗰間監護人公司做得唔太好喎! 你有冇agent幫到你? 如果冇, 叫你囡囡問下啲同學仔有冇好介紹. 監護人公司一定要換ga嘞! 做到咁樣
[img][/img]

醒目開學勳章

Pizza_Hut
你囡囡去英國讀書有冇經agent搞的? 如果有, 就叫佢幫你揾間好o既監護人公司吧! 如果冇, 就唯有叫你囡囡問下同學仔攞資料, 哩間嘢一定要轉, host family同監護人公司都有良莠不齊, 我好明白你心情, 嗰種心痛係難以言喻, 又擔心又痛心, 唉! 而得受嗰個係自己, 可以為個囡擋咗受咗佢.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-2-24 14:31 發表
今次過農曆年我有叫過囡返黎, 佢又話吾返, 最後佢都忍吾住講話早之返香港好過係果便, 有同學仔叫佢一齊去guardian屋企, 人地係香港auntie, 好好人, 但我怕不好意思打擾, 叫亞囡吾好去...

我昨日send email 比間衰公 ...

如果揾唔到好o既監護人公司, 不妨跟同學仔去佢guardian屋企, 佢哋都係當生意咁做, 唔怕唔好意思的, 收多一個人賺多一個錢, 我囡有時都會跟同學仔去佢guardian屋企(exeat時), 有時仲唔只一個, 係幾個一齊去的, 唔緊要的, 只要去之前大家傾好就冇問題. 另外可以考慮叫囡囡返港, 我小朋友次次都返港的, 一年返嚟6次, 去guardian度住都只係exeat先會去. 唔單止係我小朋友一年返6次, 每次都會見到其他同學仔(我囡啲同學直情個個都返, 就算唔返港都係去第二個國家, 好小會住喺guardian度), 有好多人逢有假期就會返香港.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-2-24 14:17 發表
我曾經問過搵學校嘅agent介紹guardian, 但佢話無做呢d, 叫我自己搵, 而呢間衰公司係同學仔亞媽嘅朋友用過, 吾知係我自己要求高or人地無咩要求, 由第一次half term 已經吾妥, 但臨時臨急+學校插手=攪掂, 但估吾到今次 ...

我agent佢都無做guardian嗰part o既嘢, 不過佢就幫我揾一啲好信譽o既guardian公司俾我(當係favour嚟), 所以我覺得佢哋好好.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 502 於 10-2-24 16:04 發表
DoReMi媽媽,

Do you mind to send me info of your agent?  I'm starting to look for info for my son.

Tkx in advance.

唔好意思, 我唔敢分享了, 剛剛跟大家分享醫生資料, 被人誤解為介紹, 非相熟網友也不敢多作介紹, 對不起!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-2-24 16:22 發表
其實我叫佢half term都番黎or 跟學校d trip, 佢吾想我地哂錢, 同埋想留低溫書...

佢剛剛打電話比我, 有間公司吾錯, 同學都用緊, 等我立即查下先

果個auntie係吾收錢, 就係甘先麻煩, 已經有幾個同學仔去, 我怕我個 ...

Pizza_Hut
你囡囡好乖, 有女若此, 夫復何求?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-2-24 16:48 發表
係呀, 亞囡d同學都係夾錢住B & B , 但個囡話想靜靜地睇下書, 一班人就比較熱鬧d...

其實大家價錢都甘上下, 真係要睇下好吾好彩...

我囡囡又係咁講, 因為之後有啲假碰啱考試, 佢想唔返嚟, 我哋叫佢揾多個同學仔喺學校附近book酒店住同温書, 但囡囡話酒店得一張枱, 邊夠2個人温書, 佢prefer自己一個住酒店, 自己搞掂, 但我又擔心, 頭痛中.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-2-24 17:20 發表
你過獎啦! 佢都係傻傻呆呆甘囉... 叻就吾使日讀夜讀...

呢度d仔女個個都乖, 所以我地甘奔波搵學校/機票/visa/guardian... 都心甘情願:)

你囡囡同你一樣, 謙和有禮! 你囡囡一定係得你真傳!
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題