用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想問下有冇咁o既情形呢?
樓主: DoReMi媽媽
go

想問下有冇咁o既情形呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原文章由 CHUCHU 於 07-9-25 13:22 硐表
DoReMi媽,

咩事咩事 冇嚟bk幾日姐!
你個topic有咩問題呀?咁都比人inch!
你呀仔好適合學奧數喎.:idea:

CHUCHU
bk無聊的人多的是, 哩度就見到個自以為特別人一等o既人啦, 咁唔知醜o既所謂我都第1次見, 叫開眼界囉!

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-10-3 14:03 編輯 ]
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 yukohey 於 07-10-3 21:32 硐表
究竟d人攪咩呀, 個問題係有冇人咁o既情形嘛?
我想話我個仔今年7yrs.佢計數都係用佢自己個腦諗d答案,佢既諗法(計法)同一般我哋教佢既唔一樣,總之就係佢自己既一套,唔理咩計法,計啱咪得囉,而我個仔6yrs曾去過屯門醫院地下果間兒童智能咩咩中心(forgetthe name)心理學家比份卷佢做定同佢單獨咗兩粒鐘,評估完就我講佢是資優一族,攪到我有d飄飄然感覺,but資唔資優,做父母都是比最好既比仔女架啦, 同埋小朋友都會有壓力架,總之比多d野佢學,發掘佢既潛能,因我覺得後天培養比先天資優更重要, 你們同意嗎?

我都想知嗰個扮人搞咩? 家陣喺bk問問題要俾人話level低? 佢level扮晒都一樣有問題要問人啦! 佢自己作為父母咁樣講說話, 亦已經可以睇到佢o既質素, 仲要喺度死纏爛打, 只會自暴其短, 自取其辱.

你講得啱, 作為父母梗係想俾最好o既小朋友, 希望可以發掘佢o既潛能, 發揮佢o既所長, 所以我個topic都只係處於"想問下有冇咁o既情形呢?", 諗住得到回覆再作打算, 但有人好似被剌中要害一樣, 哈哈 ~ 唔知有咩剌中佢呢? 喺度肆意批評各位父母, 似乎只有得佢一個先有資格為人父母一樣(幾自大) bk o既和諧就係俾哩啲人破壞得體無完膚!
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 77777 於 07-10-5 07:16 硐表
DoReMi,

我覺得你個小朋友好聰明, 可能係資優, 如果人地要以成人的level同個中一的小朋友比, 可以不理啦, 有d人係好唔抵得人架.......

謝謝你的支持, 其實我小朋友喺其他方面冇咩突出之處(哩點我一開始已經講咗), 所以我亦從來冇showoff o既心態, 只係想問吓佢哩方面算唔算係一種talent, 如果算, 當然希望為佢發展, 但估唔到會惹到啲人唔抵得. 真係始料不及
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 babyoush 於 07-10-5 10:08 硐表

我自問maths level極低, 講開maths我都想問下有冇方法可以培養到小朋友對maths有興趣, 我有少少感覺我大女好似對maths冇咩反應, 同我一樣

c啦! 你一開始就話咗自己level低, 人哋好難標榜到自己level高個喎!
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 babyoush 於 07-10-5 17:51 硐表

人地鍾意標榜自己level高, 我鍾意標榜自己level低呀, 我唔怕羞唔介口唔得咩
C未~

不過我真係想知喎, 有冇計呀, 我唔想到佢大時先惡補, 好辛苦啦~ ...

你講得啱 不過佢已經俾人封殺咗個a/c, 唔係因為冇品哩件事, 係喺小學雜談扮正義大俠, 聲討版主, 所以俾人封咗, 諗起佢o既品格仲行出嚟聲大大扮正義就想嘔! :tongue::tongue::tongue:

你想知有冇方法去提升maths, 不如試下開topic問吓人啦! 而家冇咗個扮高人, 應該唔會有人咁乞人憎嘞啩!:)
[img][/img]

醒目開學勳章

唔記得講, 扮高人o既真身雖然被封殺咗, 但佢又開咗個2號借屍還魂, 大家小心~小心!
[img][/img]

醒目開學勳章

原文章由 babyoush 於 07-10-5 19:38 硐表

佢唔係咁無聊呀.....

BK無聊人多的是, 我仲要多謝佢帶挈我哩個topic咁多發表數, 本來應該沉底好耐啦! 仲有都可以俾人多面睇下佢扮人扮烈士虛假包裝之下o既真面目

[ 本文章最後由 DoReMi媽媽 於 07-10-6 16:53 編輯 ]
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題