用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-10-11 20:40 發表

當真?我搵唔到係邊度呀!可否send 條link 給我呢?
慘啦! 個仔話個扁桃腺好似又發炎呀!

http://forum.baby-kingdom.com/thread-3462503-1-2.html

個個都話會凍喎, 剩係香港都講到好凍咁, 歐洲會仲凍.

扁桃腺發炎同喉嚨發炎相近嗎? 我囡又係感冒, 咳到CC下, 仲要出去買藥(自己帶嗰啲無論中西都食晒/唔見晒, 唉!), 學校醫生竟然冇止咳藥, 叫佢自己出去買, house嗰啲咳藥又唔work, 最終都係要出去買.

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-10-11 22:39 發表
扁桃腺發炎--個喉嚨起哂白色pok,好痛又發燒,上次係台灣吊完鹽水退燒,之後又燒過,要睇耳鼻喉科,食抗生素,兩個星期至好番,今次返去D藥都5kg.學校D doctor 剩係俾panadol 乍!
唉!希望只係普通喉嚨痛啦!
都希望你囡囡快D好返啦

謝謝  我都祝你小朋友早日回復, 應該都只係喉嚨痛的, 不要太擔心!
不過我囡身體係渣小小, 佢哩次感親都係從嗰位曾經去印醫院做義工的同學仔感染到, 個女仔只係咳咗2日就好返了, 我囡咳咗成個星期都未好返, 仲要食藥, 我同我囡笑說嗰個女仔身體可能經過印度洗牌效應, 有好強抗體, 阿囡經哩個女仔而感染, 以後身體都會有好強抗體, 唔駛怕了!

剩係藥都5kgs? 係咪藥水所以咁重?

學校啲醫生真係把鬼ga, 乜都係俾panadol, 我囡學校啲學生咪做drama時揶揄佢哋囉, 話就算你跌斷腳, 醫生都只係俾粒panadol你食ga咋
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-10-12 10:09 發表
呀囡都好怕冷, 係學校boarding 同埋 guardian (有d) 吾係成日有暖氣,  聽到冰河都已經想

好似話boarding半夜係會熄暖氣的, 所以duvet都好緊要, 最弊阿囝哩次返去轉咗房間, 話比以前凍喎, 睇怕要叫佢買多一張duvet先得.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-10-12 13:35 發表

好多藥-加埋D肌肉貼........今次之個nurse 俾Strepcils佢!
嘩! 咁你個囡咪因禍得福? 學校有冇幫佢地打流感針呀?

又冇聽佢哋提起打針喎! 不過就時不時傷風感冒, 出門在外, 難免的, 從中學習點樣照顧自己, 係另一種得着.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-10-12 14:46 發表
係呀 ~  佢今年聖誕留係果便

已經叫左佢自己係果邊買, 不過佢話吾使

你囡囡真係好乖
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-10-12 15:02 發表
呀囡上次係學校病到死死下, 發燒又要隔離幾日, 打電話叫學校同佢睇醫生, 佢地話有註冊護士, 病到甘厲害都係比一粒"藥丸", 仙丹都無用啦, 但學校話休息幾日就好番, 吾使去醫院

今次我比左日本果隻"龍角散" ...

咦 ~ 咁我都要買啲俾小朋友傍身先得.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-10-12 18:41 發表

係會熄暖氣的, 但我見親個仔係房都係背心短褲或者打大赤勒!

哈哈~哈, 我嗰個都係, 本來俾佢帶咗件羽絨背心朝早起身時披, 佢都攞咗返香港.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 10-10-12 20:21 發表
呀囝上星期五也打比我話燒了一天,但痾了3天共30+次,我問佢學校有無比藥佢食,佢話無,因要佢痾清啲菌,無得上學3天,又唔比出房,驚佢傳染比其他人,只係比佢飲萄糖水,佢話好慘.缺水到成塊臉和lip都亁裂.擔心死我,好在星期 ...

我囝前嗰排又係肚痾, 痾咗幾日, 唯有叫佢沖啲保礦力飲補啲電解質.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-10-16 10:16 發表
我打算寄件fleece俾佢, 不過佢爸爸話佢地D細路仔唔怕凍喎!有件glotex就得嫁喇!

阿囡嗰時就係喺aigle買咗glotex連fleece俾佢, 點知佢貪靚, 都冇乜着過, 而家都唔知丟咗去邊, 激C! 我哋就擔心佢哋夠唔夠暖, 佢哋就求求其.
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 honeybeemom 於 10-11-4 01:21 發表
大家啲小朋友是否都已入了大學名比ucas啦,我嗰個漏氣大王明天先入,最近要同細仔溫習考呈分試,考埋明天先考完,今晚先有時間打比大仔追問佢入咗未,先知佢明天先入.好多朋友啲仔女都已經有offer啦,你話係唔係比佢激死. ...

係呀! 阿囡放假前已入了, 亦開始收到offer, 聽囡講有啲大學會比較早截, 會唔會你囝囝所選的大學冇咁早截, 所以而家先入? 其實你囝囝可能有他的盤算, 同埋佢哋喺嗰邊所掌握的資料比父母更多, 未必是漏氣的.

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 10-11-16 10:33 發表
昨日收到 Canford 通知,唔收我第二個女,心情跌到谷底,yr9過唔到去,都幾麻煩,再報多間,又怕截晒止.今日點知收到通知,家姐讀緊個間話收.於是,一陣請晒d同事食飯,亦打一段同大家分享下呢份喜悅 ...

恭喜晒!

同家姐同一間好吖! 有照應o麻, 你又可以放心好多!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 10-11-16 11:22 發表
有d 大學會要求交essay ~ 早交保險d

祝大家成功!

等待o既時候係最忐忑!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 teresat 於 10-11-16 16:46 發表

加油啊,美好在明天

謝謝!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-11-17 12:44 發表
咁即係佢已經大個仔, 有分數, 叫你唔使擔心囉! D仔多數都係咁架!        

C啦, 我囝不嬲都係唔嗲唔吊的, 我怕到佢時就激C我了!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-11-17 10:54 發表
我囝先系漏氣大王, UCAS到現在還未submit, 見你們己開始有offer或在等offer, 他還未交, 激死

我問他幾時交, 他說做好便交, 還叫我不要再問他了, 他攪好會通知我

...

可能佢想寫好personal statement, 哩個要一點時間的, 因我囡寫完要交幾個老師審閱, 甚至連校長都會睇, 要睇晒咁多個學生, 真係要一段時間(我打趣說唔怪得收咁貴學費, 唔單止老師要審閱所有學生的文件, 原來連校長都要睇晒, 好認真下喎!), 同埋學校都會跟進的, 不要太擔心吧!

不過勸人就叻, 遲啲個囝漏氣時就到我着急了!

[img][/img]

醒目開學勳章

英國哩兩日好凍呀! 你哋小朋友可好?
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-12-1 14:56 發表

係呀!個仔話昨日幾大雪喎! 我之前寄左件好薄嘅羽絨俾佢,點知佢踩單車弄穿了(搞到要去醫院照x-ray) - 而家得番件Glotex 同薄fleece, 唔知點算?

你囝囝冇事吖o麻?

我囝囝今次連羽絨都冇, 因上次帶咗返香港冇再攞返去, 又係只得glotex & fleece, 我叫佢如太凍就去買衫同duvet吧!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-12-1 16:06 發表
DoReMi 媽媽:
我囝收到 Marco polo 銀卡啦, 10kg extra allowance 要不要好像學生票取35kg 向CX申請呢? 及lounge侯機室是否出示將卡便可以入的 ?
請指教

嗰extra 10 kgs唔駛事前同CX攞的, 到check in時佢哋會count你45 kgs, 當然, 有時佢哋唔記得, 騎騎笑放毒蛇時話你過咗35 kgs, 咁你就要提佢你係marco polo, 有extra 10 kgs的.

入lounge喺你做check-in時, 你俾埋marco polo銀卡佢做, 佢會俾boarding pass同入lounge o既pass你, 攞住個pass就可以入lounge了!  仲有, check in時記住去marco polo專用counter, 唔駛排蛇餅o麻!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 msmchan 於 10-12-1 16:11 發表

我囝glotex, fleece &  羽絨都無帶, 10月中回港叫他帶都不帶, 今次一定凍C 啦

我嗰個咪又係囉, 10月嗰轉乜都唔肯攞!
[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 10-12-1 21:08 發表

照x-ray 就冇事, 不過据"探子"回報-要用三角布吊住隻手.
唉! D 男仔都係咁-懶得帶衫!激死!

男孩子都係咁的, 唔會事事同屋企人講, 可能佢哋覺得樣樣同屋企人講好冇型啩! 我個囝都係咁的, 好多時人哋父母知佢喺嗰邊啲嘢仲多過我, 激C我.
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題