用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 有冇一丁班家長
樓主: fc2008
go

有冇一丁班家長 [複製鏈接]

我相信APS沒有特別傾向收哪一家幼稚園的學生,是看面試表現。上年聽說有超過2000人申請,正取的機會不到10%,但是後來有不少後補生都能入讀,開學後一星期都有轉校的個案,重要是有誠意叩門和有恒心。

原帖由 Fionyiu 於 09-4-12 20:32 發表

I am sorry to distrub you.  My son is K2 and will apply P.1 in this September.  Anyone can tell me which kindergarten APS perfer??  Is it very difficult to get a seat?  Please help and give me some ti ...

網上功課原來的死線是08年10月,但是一丁班是剛開始做,所以一定會過期,應該不會影響成績吧。

原帖由 vinman2007 於 09-4-17 21:33 發表

我想問網上英文閱讀報告是否要做?我的女兒只做了一份並得到說遲交,點解呢?

阿仔做了兩份。

原帖由 vinman2007 於 09-4-19 21:45 發表

我想問應該已經做咗幾多份呢?

運動日參賽名單已在www.apskt.edu.hk公佈,在“最新消息”

原帖由 C.W. 於 09-4-22 12:58 發表

我都見唔倒通告100。可能是有關運動日各賽項資料,因101通告說己在校網內公佈,但我找不到。

眨下眼咁快過咗一年,兩測兩考原來都幾辛苦

原帖由 C.W. 於 09-4-24 09:20 發表

真係好多!再睇吓...原來6月8日已開始考試, 怪不得所有野要在5月完成. 看來...5月份一定覺過得好快.

過完個輕鬆的4月, 大家又開始努力啦!

阿仔都冇抄到良師呀,又欠啦......

原帖由 陳師奶 於 09-4-24 22:05 發表

原來噚日功課重有"良師"要做呀, 今日亞仔俾老師寫左欠交啦, 激死!!

係做2上練習1呀,3分鐘唔使做完,真係唔抵。

原帖由 C.W. 於 09-4-25 08:30 發表

真奇怪, 良師1下巳在Easter假全本做完,除非是做2上,我囝囝都冇寫?

阿仔抄嘅都係一樣,希望今次冇甩漏啦

原帖由 陳師奶 於 09-4-27 20:41 發表

27/4 功課
中: 1) 造句(15)改簽
     2) 4/5 交精ex. 14, 15, 16 (對)
英: 1) Do "Sam" P.27
      2) GP (14)
      3) G.E. Book Corr.
數: 1) 作 p.3 改p.2
      2) 書p.16 (3c 1-7)
      3) 良 2 + 對 ...

冇諗過要轉校喎,點解會咁問嘅?

原帖由 vinman2007 於 09-4-28 09:29 發表

你地喜不喜歡這校,會不會轉校?

有個好有趣嘅現像,一丁班討論到34頁,最擁躍嘅一丙班有60頁,一乙班有48頁,但係一甲班冇開topic......希望有多啲家長上BK交流啦。

唔記得喺邊度聽過話宣小每年會收60個宣幼嘅學生。

原帖由 ct2006 於 09-4-28 15:28 發表

多謝你既資料
唔知你有冇聽到你個小朋友話有幾多同學仔係宣幼既呢?
因為我將聖若望同宣幼比較緊,所以想問下law

當初我哋反為担心宣小的英文唔夠,因為大部份科目用中文。因為阿仔外面一直有上英文playgroup,應付宣小嘅英文程度大致可以,只係啲grammar真係要執。

BTW,阿仔係York升上嚟。

原帖由 ct2006 於 09-4-28 14:44 發表

各位家長,
請問你地塘宣的英文科是否都很好,因為我睇到有資料顯示畢業生有90幾%可以考到英中?
各位囝囝囡囡係咪都雖要外出補下英文?定係原全唔使擔心呢?
同埋你地係咪塘宣幼升上來定係其他學校考入來的? ...

相信學校公布中學派位嘅成績係真嘅,中文教有中文教嘅好,小朋友會明啲,而且中文越嚟越重要。高比例入到英中,證明宣小學生除咗中英以外,其他科都有番咁上下,另外校長都講明,一人學一樣樂器旁身,對考學校點都有幫助。

原帖由 ct2006 於 09-4-28 15:41 發表

老實講,我現在就係驚宣小英文唔夠好,因為點都係中文教學,但唔知點解又有90幾%考到英中,所以我先想問下各家長係咪真係.

講起嚟就慚愧,因為阿仔係細仔,報學校心諗都冇好大把握,係人揀你唔到你揀人,都唔到我哋首唔首選,好彩宣小肯收咋,拿拿臨去登記囉。

原帖由 ct2006 於 09-4-28 15:39 發表

咁你地當時係咪首選宣小?如果係咁宣小即係真係好好啦?

宣小唔介意家長參加大抽奬,第一輪收生12月尾出信,1月收留位費,到6月尾大抽奬派彩之後先真正註冊,等家長可以選擇。

原帖由 ct2006 於 09-4-28 16:03 發表

d人話接受左私小之後,雖然可以大抽獎,但係教統局會send個資料比學校通知佢地,我會參加大抽獎,咁樣學校咪會扣印象分,其實係咪事實?

真係claim自己係英文小學嘅學校唔係好多,九龍區更少。

原帖由 poonsline 於 09-4-28 16:13 發表

我唔係好明點解好多家長都覺得升英中就要讀英文小學 ....

現實係英中會搶咗全港成績比較好嘅學生,去維持學校嘅成績,因此睇嘅會係學生各科嘅總成績,唔會淨係睇英文。

原帖由 ct2006 於 09-4-28 16:24 發表

就係驚英文水準唔夠高,英中唔收,咁自然諗英小啦,我相信好多家長都係咁諗

BK家長都好關心仔女嘅學業,我都好明白你嘅担憂。百貨應百客,除咗學校,外面都有好多途徑畀小朋友接觸多啲英文,當然,最直接嘅方法就係報IS啦,好嘅英文小學選擇唔多,競爭都好大。宣小即使唔係英小,都咁受歡迎,係有佢嘅一套生存之道嘅。

原帖由 ct2006 於 09-4-28 16:43 發表

我都相信唔係淨係睇英文程度,不過唔會唔睇既,點解香港人咁重視英文,我相信大家都好清楚,係因為識英文既人將來出來搵食時容易過只係識中文既人,所以絕大部份既家長都擔心子女英文唔好,我都係其中一個,可能你地覺得我 ...

阿仔要做的時候找不到password,所以一篇都未做過,其實個password係咪即係 student no?

原帖由 C.W. 於 09-4-30 11:16 發表

3b,

你攪錯了,留言最多的是1c班。

陳師奶,

講開又真覺得没有盡力叫仔仔做中文8寶箱。上學期都經常做,到現在都忘記了。剛打電話回家叫他做。

...

要再搵下先得啦

原帖由 poonsline 於 09-4-30 12:44 發表

好似唔係 student no., 不過個pw & user id .. 好多網上功課都係一樣, 你試下用最近派o個d黎登入 ... 同埋如果無記錯, 係貼/釘左係自修簿到 (上學期) .. 你試下搵下, 佢地做多幾次就可以記得個 user id & pw 架喇

...
‹ 上一主題|下一主題