用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有SFCS的家長,進來吧!
go

有沒有SFCS的家長,進來吧! [複製鏈接]

Re: 有沒有SFCS的家長,進來吧!

SFCS & SFCC 都係我母校.

SFCS = St. Francis' Canossian School 嘉諾撒聖方濟各小學.

mrs.correia 寫道:
[quote]
Teresa 寫道:
SFCS & SFCC 都係我母校.

SFCS = St. Francis' Canossian School 嘉諾撒聖方濟各小學.

你就好o拉!由小學讀到中學,我真o係好擔心囡囡升唔升到上中學 :idea: [/quote]

唔洗擔心!!! 超過8成都入得返SFCC!!!

其實你有個女入SFCS真係"恨"死我, 可惜我個係仔....

而家就好啦, 小學已經有咁多活動, 仲有red cross!!!! 比佢玩red cross啦.  SFCC既red cross係全港第一隊, 個制服有個章"Cadet Unit 1", 好威架.... 比起girl guide, red cross D隊員醒好多架.

係呢, 唔知d課程有冇改變呢?  我記得以前P3時, Georgraphy用英文, 到左P4, 連Health Edu都係英文呀!

bb2001,

Pls check PM.

mrs.correia,

上次135anniversary我仲帶埋個仔返去sfcc, 不過去左中學部見番d老師, 小學部只係去左一陣, 都唔知原來有個show!!!!

如果下次SFCC/SFCS有咩open day或者open to public, 可否pm話比我聽??? 我而家只係靠d舊同學一個傳一個至知學校既野咋.

Kitty0303,

你又係Francisian??? 我上黎BK咁耐, 只係遇到2個.

各位既女女加油呀!!!!!

唔知你地女女識唱校歌未? 我記得以前小二就學喇.  不過爛年好唔鐘意校歌, 因為歌書印得好差, d英文又難讀.

但係而家好懷念, 有時自己都會o係個心度唱下.  當年既小學hymn book仲留到而家.

I really miss my mother school so much!!!
‹ 上一主題|下一主題