用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

今年有 Stanford offer, 恭喜恭喜!

Arabellahk    發表於 19-4-20 23:42
Duck1986    發表於 19-4-15 16:57
like_travel    發表於 19-4-14 12:03
b3410    發表於 19-4-13 10:13

B.B.BaBa 發表於 19-4-20 22:00
我意思係留校做下功課,或者傾下 project 之類。有無話最遲可以留到幾點?
...
你小朋友入讀spcc嗎?見你在其他學校的討論區。

小雅的媽媽 發表於 19-4-21 00:05
各位爸爸媽媽你地好,我個女宜家讀緊中五,為左做IES設計左一份關於BCA嘅問卷,希望咁多位用少少時間幫手做 ...
你小朋友不是 SPCC, 不應在此發放吧。

Arabellahk    發表於 19-4-25 14:02
like_travel    發表於 19-4-21 17:25

B.B.BaBa 發表於 19-4-21 21:05
你可能認錯人了,”中學討論版” 我只在 SPCC 發表及提問。或者在很多個月前,即未收到錄取信前,可能問過 ...
那麼可能是舊聞...
剛剛在另外一邊廂見到,突然又在呢度見到,所以有點不明白。

放學去圖書館..再有時間就食下野補充體力先啦  

昨天SU 搞的活動好多美食。你們仔女有何評價?

velma 發表於 19-5-4 15:23
同學仔喺第一嗰隊, 話拎咗幾盒上去派街坊, 好食
Churros??? YumYumYum

Ak112318 發表於 19-5-10 11:00
請問各家長,學校要買什麼的平板電腦供上學用?在校買有折嗎,謝謝
其實無規定牌子的。
不用太心急,開學睇定d先。

我們只是給平日用開的MacBook or iPad 佢用。

昨天 Professor Gabriel Leung 和  Mr Warren Lee 彈琴,好似話有五個學生分享。

Work-life balance - good reminder !

Ak112318 發表於 19-5-10 16:29
謝謝你!因聽人講中學多數用蘋果,唔知要唔要買ipad和iphone一套比佢用,因為而家無用緊此牌子
...
唔需要什麼牌子的..  平丶靚丶正丶輕 和 快 便好了.

b3410 發表於 19-5-11 10:06
彈琴環節都聽到阿女講
Yes  

cornelius 發表於 19-5-12 18:49
都係呢度留言暢快一點,眼見升中嗰度拗到幾無謂,唉!

終於明白呢度啲家長為什麼費事回應丶習慣唔出聲....
隨他們喜歡說什麼吧.....不是真正的討論....

講多一點就被單打或攻擊.. 失望.....

入邊間學校講緣份,就隨緣吧。

Arabellahk    發表於 19-5-14 15:13

cornelius 發表於 19-5-13 17:24
師姐,之前我有點忙冇上EK,事後我睇到某些留言也想作回應,但看下看下就發覺如妳所述,那非為真正討論, ...

Oh.. 我錯過了.. 那天沒有回學校聽...

阿女由中二用MacBook Pro 到而家,她不喜歡用iPad,
MacBook Pro 重左少少,但是快。
MacBook 就輕d。

現在低年級唔知可唔可以用呢.

Ak112318 發表於 19-5-16 10:01
請問是否要日日帶回校?還是放locker?

佢習慣日日帶回校。

因為返到屋企都係靠部電腦做嘢。出去開會丶比賽都係靠部電腦。

波鞋就會放喺locker。

我想買部輕啲俾佢,佢又話唔駛,呢部實在有點重,但係夠快喎。

MacBook Pro 用左三年幾都冇整過。

Ak112318 發表於 19-5-16 17:43
學校包維修咁牀嘅,即係如低年級比用,最好買Macbook Pro ?
新version 的 MacBook Pro 輕少少。
不如聽下其他家長分享,不是人人喜歡用MAC.

可能佢哋有其他好介紹。

問左阿女..佢話覺得Surface Pro唔好用。
佢哋高年級大部份人用MacBook.
MacBook Pro快d,剪片方便喎。
我屋企其實已有Mac和window desktop。
但是,佢習慣用自己部機。

Sheep06 發表於 19-5-16 23:34
我哋舊年 暑假 學校 安排 S1 嘅 Tablet Purchase Program 係 HP ~ HP Elite x2 1012G2 and HP Elitebook X3 ...
似乎跟學校安全d喎

icecream.choco 發表於 19-6-10 09:23
同學們昨天有否參與6.9 ?  我地學校比較親中, 不過今次惡法唔關籃/黃絲事, 只為保衛香港民主/行政獨立自主. ...

我哋學校?
你意思 SPCC?

首先 我一啲都唔同意 SPCC 比較親中,完全感受唔到。

另外,你都應該在網上見到很多學校 有老師,舊生 和現在學生聯署去發表自己的聲音,每個人都有獨立的見解。

like_travel 發表於 19-6-10 16:23
我見SPCC secret 有留言.  當年高中同學也有參與
不過,嗰個所謂 secret , 一點也不 secret,
所有人都可以隨便留言,惡意中傷,我都唔多睇 。

根本街外人都可以隨便扮 spcc 學生去 留言的,無意思。

而且,任何人都可以看 ,發言的post 變成有目的,

何來secret..

like_travel 發表於 19-6-10 18:45
Speechless

女拔 是否一早Block 左 secret ?

男拔 2019 開始也看不到 secret .

其實無 secret 或嚴格 screen 過,對校內同學安全些。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊