用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學習的方向
go

學習的方向 [複製鏈接]

加樂爹 發表於 24-1-31 09:52
不要怪我以下可能有點離題....
近日看了小說慶余年 (二部) "下江南, 收內庫."
雖然是小說, 什麼陽謀, 陰謀, ...
明白到人生是甚麽。人世間所有煩惱同恐懼將會徹底消失,所謂學習只不過是重溫而已,全知全能就係本質。人生最大嘅題目,就是你不知道自己真正是誰。

stillgood20 發表於 24-1-31 15:33
人生嗎?

近日,國內火紅的剧集.王家衛導演的: 繁花
繁花 ,我可以大膽講句,王大導演借電視劇表達人生如戲如夢一場。再回首,試問一生何求,執迷不悔。劇中數十首插曲極具意思。

兩個同學嘅不同選擇,表面上看似是個人信仰不同,但歸根究底並不是個人自由選擇,人類不貝備自由意志,一切都是冥冥中已經安排好。試問有多少人能夠掌控自己嘅人生呢?簡單如今生到這個世上為何?又有多少人會去探究!

1 秒” 這個故事標題嘅深層意思就係告訴大家,我們人類只能活在當下,上1 秒已成過去,下一秒未到來,追憶同期望都是虛幻,惟有當下才是最真。可嘆世人往往每天生活都活在過去同未來。

流浪地球 發表於 24-1-31 17:41
繁花 ,我可以大膽講句,王大導演借電視劇表達人生如戲如夢一場。再回首,試問一生何求,執迷不悔。劇中數 ...
所謂人生,繁花電視劇中開首就引用溫兆倫嘅歌,「隨緣」。 可以話係點睛之作。看劇之餘,不妨留意一下劇中数十首插曲。就歌曲版權費都花了不少錢。
配樂大師陳薰奇,說來巧合,正是我小時候在邵氏影城工作同事,每每午飯時間,我們都會在工作室踢紙足球。真係人生如戲如夢 ,電影夢工場。

stillgood20 發表於 24-1-31 18:46
這個命運.我感受很深.

三十年前.
講笑咁講,如果當日你沒有碰到王祖賢,說不定他們不會分開。

天外之人 發表於 24-2-5 12:15
提及既電視劇"繁花",我都在盒仔睇了幾集,但若是以這個教育論壇來說,反而想比好多家長睇另一套"消失的孩子", ...
說到選擇,我有疑問,孩子出生前有沒有得選擇找誰家作為父母。

stillgood20 發表於 24-2-5 20:19
假如.真的有得你揀.你會揀誰?舉例....

Who are you?
假如有得揀的話,我會選擇做番自己,還我初心。

stillgood20 發表於 24-2-5 22:36
唔通你被張學友: 偷心
不是,心有好多種,有虛榮心,自卑心,好奇心,妄想心,總之種類数不勝数。但以上種種,都源於初心。
心外無物,係大儒王陽明先生嘅學說。量子力學嘅波粒二象性都係同出一轍。

知道好重要。所謂知己知彼,百戰百勝。
一個人一旦開竅,全世界都要讓路。

天外之人 發表於 24-2-6 17:35
那時候既孩子腦內一片空白,正常唔會有選擇,亦都係孩子最無憂無慮最開心最享受既時候. 若然真有選擇,就唔會 ...
按你所說,若果那時候孩子腦內一片空白。正常情況下,根本不知道人間嘅快樂同開心嘅意思。也沒有任何是非對錯慨念。你只係憑主觀地認為因為佢哋係無知,所以會係無憂無慮,開心快樂。若然事實就如此簡單,那麼教育嘅存在性,可以話可有可無。

stillgood20 發表於 24-2-7 11:10
開竅.
是什麼?
是否好像打開了活塞.
開竅.  用現代嘅語句,就係常說的「超越自我」。而其他人與事物無𨶹。

天外之人 發表於 24-2-7 10:04
人間嘅快樂同開心嘅意思係咩,各人都可能有不同定義,但一般人類認知,無煩惱唔需要稔其他無謂野,自然自由自在 ...
你明白各人對事物都有不同定義。可想而知問題並不出於教育本身。現今提倡多元化嘅教育,痛苦學習亦都是一種教育,no pain no gain。沒有體驗過痛苦,開心快樂就不值一提。,如果世上父母都按你嘅想法去做,咁做父母又好,孩子也罷,沒有半點意義。
多元化嘅社會,我想就應該要接納不同嘅狀況。照顧好自己囝女教育就夠,人家教育孩子如何如何,真的與你無關。

天外之人 發表於 24-2-8 11:56
多元化嘅教育,既然提及痛苦學習亦都是一種教育,為何又要去愁入呢間入那間學校,為何又要刻意去入父母以為 ...
既然係錯覺而導致問題產生,咁又何必咁認真呢。錯覺係自身問題,旁人是愛莫能助㗎。

stillgood20 發表於 24-2-9 12:20
再跟你分享一下: 看完了繁花.
又跟我的題目: 方向.
站在高處看,360度冇死角,就唔駛四圍尋𣏾方向。

新春快樂,身體健康。
站在最高處看,會發覺現實世界許多事情係巔倒過來。
新年笑一笑,一年365天,我們到底是過了365天,還是把一天重複過了365遍?

天外之人 發表於 24-2-16 12:08
先祝福各父母及所有孩子新年快樂,身體健康.
這就是政府愛理不理教育制度情況下,造就現今專才唔上唔落及輕 ...
學習方向是對是錯,又有誰人能說得準。孩子按父母要求走,我覺得係正常不過。education 嘅意思就係引導。
至於是否會步上萬劫不復嘅後悔,呢方面就見仁見智,在我來說,人生沒有一件值得後悔的事。一切都是最好的安排。

世事嘅嘢又點會俾大家早早知道呀。好像你說的電視劇,如果你一早知道劇情發展,你就唔會咁著緊個結局。電視劇係由編劇編寫,那個家庭最終有沒有走上萬刧不復之路,真係任佢噏。你不要當真呀。

興趣嘅嘢係一時衝動,所以先叫做興,一時高興,過了一段時間,不再新奇,就會失去興致。世上最失敗嘅例子就係為興趣而學習。

人生下來就不平等㗎,邊度有咁多可以各展所長。例子如一些共產國家,公社制,做又36,唔做又係36。咁你話社會如何進步。沒有改革開放,那來現今强盛國家,許多事情都係會因應時代改變而改變。
所以甚麽悔不當初同萬刧不復等等.. 都係笑話。

天外之人 發表於 24-2-21 11:07
怪不得你叫流浪地球,正常人永遠都會以美好方向發展,從開始都已經估到一定好結局,衹係睇點樣去表現出來。 ...
你都明白,孩子係受父母本身問題影響,世上不同類別父母多啲事,人家父母點樣教導孩子係人家本身嘅事。萬刧不復也好,得嘗所願也罷。都是你的主觀判斷。為人父母之前不需要上堂學習,沒有課呈,沒有標準答案,也不需要認證考試。沒有一套如何做個家長守則。
一切都係自由發揮。沒有對錯好壞,合格不合格。
劇集同電影嘅內容都係虛構嘅。如果你話劇集能反映現實狀況,咁我有理由相信這個現實世界都是虛擬嘅。

天外之人 發表於 24-2-23 11:18
正正因為各有不同的教子女方式,所以有這些所謂EK教育論壇,看看吸納有關問題修正或改善父母自己不足,當然做 ...
既然做父母不需要守則,又冇標準。那來甚麽不足?有甚麼要改善?除非要和別人比較。教育子女亦然、不一定要跟主流,做吓怪獸家長都得啩。

beastiebistro 發表於 24-2-23 00:27
覺得人人生而平等呢個前切已經係錯。如果人人生而平等,又點會各展所長?只會人人一樣。正因為人人生而能力 ...
萬般皆是命,半點不由人。一切都是看造化之功。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊