用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如何增加小朋友在學校的信心和主動性? ...
go

[其他] 如何增加小朋友在學校的信心和主動性? [複製鏈接]

囡囡5歲,讀緊國際學校,係屋企會自己諗d遊戲叫我地同佢玩,又好主動講嘢,但係學校就好怕醜細膽,上堂有唔少活動要表達自己想法或者同其他小朋友交換意見,佢都唔會主動講,被老師指定答先會講,但都係講幾句,唔會elaborate。

不過老師覺得無大問題,佢覺得囡囡知道晒要做咩嘢,只係唔夠信心,係多人面前更容易緊張,所以表現被動,俾多d時間佢適應就得。

請教各位家長,我地除左俾時間同鼓勵佢之外,有無一d班或者課外活動可以幫到佢?都希望佢融入學校好d,參與度高d。有朋友話有d面試班教presentation可以增強自信,但係我地又唔係要面試,應該唔適合?小司儀班又有無用?會唔會又係面試orientated? 定係都無所謂?

謝謝意見!
   10    0    0    0

mandy_ng207 發表於 23-3-8 08:56
你囡囡是在ESF嗎?我感覺ESF老師很好,不會逼學生,比好多空間佢哋按自己步伐成長。
我覺得你只需留意囡囡 ...

囡囡之前都試過話劇班,不過因為太細個,都係跟音樂做下動作,囡囡又唔係特別鍾意,所以淨係玩左一期,唔知大個左會唔會唔同d

我地都好appreciate老師唔會俾小朋友壓力,不過自己覺得有點無奈同可惜,所以睇下有咩辦法,謝謝你

melobi12 發表於 23-3-8 10:23
我細個時同我女都同你小朋友一模一樣。我自己到大個出嚟做嘢,迫住要同好多陌生人講嘢,先慢慢發現原來同陌 ...

衷心感謝你的意見!

關於playdate真係好有共鳴,最初我地聽講playdate有用,就搵左3個同學仔上黎屋企玩,點知最後係嗰3女仔一起玩囡囡嘅玩具,佢自己就喺另一邊,無乜出聲,叫佢一齊玩佢就擰頭,好似唔識同人講野咁,融入唔到。之後媽咪再試單獨約一個同學,個同學又會主動initiate conversation,真係好好多。真係唔知原來playdate都有學問

等我地試下同佢分享消防員例子同埋研究下exposure

課外活動方面,佢地咁細個,可以表演嘅係咪都係得跳舞同話劇?

再一次多謝你的心得分享

多謝各位家長嘅經驗分享,真係好有用

原來都有其他小朋友遇到相同問題,做家長有時真係鄧佢地唔抵,明明有想法、識得講,但係唔敢講,間接其實都影響佢地返學開唔開心。共勉之!
‹ 上一主題|下一主題