用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 培僑
go

培僑 [複製鏈接]

培僑

請問有人對此校有認識嗎?收生要求高嗎?他們屬什麼banding ?thanks

Re: 培僑

MommyYip ,
請問你所指的是香港島那間嗎?因為沙田的應該是今年九月才開學。
沙田的是新開辦,收生方面會否嚴謹點?!

新校的制度好似唔同舊校,而且呢家細路點會咁容易被洗腦

請問有否報讀沙田培僑中的家長?可在此分享?謝謝   

candy1982,
謝謝你的意見,請問你對此校有什麼看法?

kimmyandy,

首先好多謝你的回覆,感激,感激!

請問此校是否屬Band One ? (我個女小五現只屬Band two頭)聽聞好多人報讀 收生要求會唔會較高呢 聽你咁講應該都唔淺喎?!

至於會考果時,我又無冧得咁長遠 ,香港d制度成日變,况且好多學校開始轉型,問題應該唔會太大掛?只係一冧到玩大抽獎,真係好驚 :cry: ;我個女係四年級時我已經驚緊,我老公話我精神緊張,我就話佢唔識驚    所以就考慮直資,正如你所講佢真係好吸引。

咁你係唔係放棄左培僑書院?
Thanks

kimmyandy,
希望你個女入到心儀的學校
請問係邊間直資女校呢?

christy100,
多謝你的回覆 ,我的標題唔清楚 其實我想了解沙田新校培僑書院, 你知道嗎?
anyway thank you  

kimmyandy,
咁都好喎  搵到間好,真係值得飲杯 恭喜,恭喜
多謝你不忘我呢個問題婦人  

我就唔客氣la咁你個女英文同會話叻唔叻呀?因為我知道他們都好注重會話,我個女個間小學程度普通(聖三一),所以我都擔心得唔得或者睇下搵d課程幫下佢 :-| ;培基會淺d,但我理想始終都係培僑。
日後有乜消息可唔可以話聲我知呀?感激

我真係好鄧你開心 希望日後大家可以交流交流

Kimmyandy,

Thank you   Thank you    

Kimmyandy,
而家已經有06-07報名表填啦!但需唔需要咁早寄呢?成績表未睇得一份?早d見會唔會早d知ga?真係好心急
直資係唔係可以報多幾間ga?

kimmyandy,
話時話你係唔係沙田友呀

MomMom ,
好耐冇見 當然記得啦
因為音小最後都冇收我個仔…所以放棄左。因為音小我始終都是為左個仔而考慮。
後來知道有培僑書院,了解後我覺得好適合我個女同我好鐘意佢地課程安排,所以未轉左目標lor!個仔方面就睇佢做化啦…唉總唔可以為左佢而要家姐就佢
係呢,你個女點呀?自行收生你會選邊間呀?

Mom Mom,
咁遲先上嚟tim 呢個星期比較忙
因為講到讀書,培僑的意念比我感覺較好,囡囡雖然讀書唔係好叻,但佢肯讀,今次考試佢知道自己屬Band 2頭,入唔到Band 1心儀的英中,點知佢喊到豬頭咁 :cry: ……
個仔唔係差但佢唔出力lor !補習時佢真係可以同個MIss對足一個鐘但唔出聲 佢話佢唔洗補喎!激死!
雖然佢地都唔係讀書材料 :cry: 但都希望佢地入到好嘅中學。
恭喜你呀    搵到間囡囡讀得開心,父母又放心嘅學校,其實我地咁頭痛目的都係想咁…
係呀,咁大家得閒可以出嚟飲杯茶喎~~

kimmyandy,
遇到你真係好好彩 講左咁多資料比我知 唔該晒~~~
但分開3~4次interview?咁每次係in d 乜?我乜都唔識唔好見怪
中學都有校車?咁真係好喎!唔洗咁擔心嘛,咁唔知食飯會唔會比佢地出去食呢?上山落山都冇左好多時間喎

國際學校我都"恨"左好耐,但我有兩個小朋友真係負擔唔起   

kimmyandy,
啊~~~~~原來係咁 真係大鄉里
老土d都講多次萬分感激     
咁又係呀,我都好鐘意佢地嘅安排,家長真係可以放心好多

kimmyandy,
真係唔該晒你呢枝盲公竹 heheee
‹ 上一主題|下一主題