用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SIS vs Mary mount primary
樓主: caca0924
go

[小學] SIS vs Mary mount primary   [複製鏈接]

caca0924 發表於 22-6-1 10:40
請問這兩間應該如何選擇兩間都很好
Very hard to make decision

就SISHK情況介紹下,
Student Mix:SISHK會有1/3大陸背景的同學,多於1/3至一半係新加坡同學,餘下不足1/3香港本地同學。SISHK同學之間交流純英文。
學術:SISHK嘅數學科學有一定難度,數學難度更貼近國內。英文係native教法,少Grammar,多寫作和文學分析,相信難度大於MPS。中文係普通話簡體字,MPS係繁體字,哩點已經係好大嘅分別。
升學:SISHK係中四IGCSE+IB,MPS係小六呈分+DSE。唔同嘅學制就決定咗差別,SISHK小學可以直升就相對少壓力,到中三中四先會有大D嘅壓力。
Homework: SISHK小學大部分作業校內可以完成,少量小組project,對比一般LS,作業量已經算好少。SISHK中學先開始加作業,一般每日都會有作業要喺屋企完成。

964000 發表於 22-6-2 07:59
Which school are you in now? a local kinder? If you worry  SIS is not happy enough, you may apply E ...

其實LS好多時功課係重複性嘅,例如抄寫墨書計數,但如果小朋友已經掌握咗相關知識,再做咁多哩D功課就係浪費時間。IS功課量少,係因為要畀小朋友更多時間睇書,睇書會轉化為知識,而且對比做功課嘅知識更加廣泛。好似中文同英文,唔係練習做得多就會成績好,更需要大量廣泛閱讀。而IS嘅課程設計畀到更多時間同空間小朋友去閱讀,而不是做大量操練應付考試。

doublebmama 發表於 22-6-2 10:23
Marymount is a “happy school” among the local schools but their way of teaching is still local sty ...

Agree. It is really competitive to join SISHK from P1. Even siblings cannot be guaranteed a spot.

caca0924 發表於 22-6-2 12:54
It is true, even my daughters has Singapore passport and we still attended additional rounds of inte ...

我嘅大女讀緊SISHK中學,即使現在功課量多於小學,但都樂意做功課。因為功課唔係重複性,老師好花心思佈置適合嘅功課,每份功課做完都會有得著。另外,SISHK一個明顯唔同於LS嘅地方,係冇考試排名,學校亦要求學生唔好主動問同學成績,所以同學之間比較少競爭,反而係好多互相幫助。佢覺得哩種學習氛圍好好。LS因有呈分試,小學就已經經常要考試排名,變相增加學生學習壓力。

chunting34 發表於 22-6-2 20:31
謝謝你對SIS的分享

請問SIS的風氣和老師會不會偏重學生的成績,忽略其他方面的發展?因為聽說新加坡的文 ...

SISHK並唔會強調成績,成績好嘅學生不會得到嘉獎,同學之間亦唔知邊個同學係第一第二。成績好嘅學生,可以喺P5-P6時申請獎學金,不過要承諾在SISHK繼續就讀。SISHK一般會公開表揚參加各項比賽得獎嘅學生,例如數學科學演講比賽。
SISHK老師好負責任,班上數學科學成績唔係太理想嘅學生,老師會集合哩幾個學生,免費提供放學後嘅補習,一個禮拜一次。補習係自願選擇參加嘅。我女啱插班入SISHK時亦受惠過老師嘅補習,佢好感恩老師喺補習時對佢嘅鼓勵。後來適應咗,成績跟得上,就唔需要再參加課後補習。
SISHK學生其實成績以外都好多才多藝,音樂堂嘅考試係學生組隊表演樂器,每個學生都有自己可以攞得出手嘅樂器表演。體育方面,亦有表現好出色攞獎嘅同學。
SISHK測驗考試并唔多,一年主要就CA1/CA2/EOY三次考試,其他都係project work為主。

hlmami 發表於 22-6-2 21:29
想知SIS教學會比其他國際學校深嗎?同學間外補風氣又是否盛行?

我覺得SISHK嘅數學科學係深D嘅,因數學嘅難度已經接近國內重點學校嘅難度。(我自己以前喺國內讀書嘅)我有親戚子女喺其他IS就讀,對比SISHK,數理學得冇咁深。
SISHK嘅英文難度應該就大於LS,我女有同學从其他LS插班過來,話原本嘅LS英文都係Grammar閱讀理解為主,不過SISHK係作文同文學分析,都會覺得明顯難咗。不過其他IS嘅英文應該都係同SISHK差唔多程度。
SISHK小學嘅中文就比較簡單,如果同內地比較,係慢2年左右。如果單純依靠學校教學,課外唔大量閱讀中文書,中學時要喺中文第一語言班攞好成績會有比較大嘅難度。所以要唔要外補,睇家長學生目標係學中文嘅乜嘢程度。如果讀中文第二語言,跟著學校學習已經足夠。
我女嘅同學有幾個會外補中文,因他們希望繼續讀中文第一語言,父母亦覺得中文重要。

caca0924 發表於 22-6-5 08:13
謝謝你詳細的解釋讓我對SIS的課程了解了許多
所以其實學業跟不上 老師也是很關愛的去指導
同學之間也沒什麼 ...

SISHK同學之間幾乎都是英文溝通,以我女嘅班嚟睇,應該有小1/3係國內背景,但即使国内背景,都係用英文沟通。中文第二語言壓力不大,大部分同學無須補習都可以handle。

cantona2001 發表於 22-6-8 19:27
明白,我幾個朋友d仔女讀CKY,英文都同國際學校無咩分別
講番Marymount, 屋企人有2個小朋友英文同國際學校 ...

CKY同其他LS直資嘅IB課程係會提供English B HL畀學生選擇,而國際學校全部必須考English A HL。兩個考試嘅程度其實差別都好大。英文如果只睇口語,差別比較細。不過國際學校嘅英文文學分析比較多同深,睇writing嘅差別就會明顯D。

lulu_lu100 發表於 23-4-29 15:36
想問SIS是否多課外活動讓學生參加?有沒有校隊參加校際比賽?

有幾多CCA可以選擇,學術運動藝術嘅都有,亦有運動方面嘅校隊去比賽。

lulu_lu100 發表於 23-7-17 11:02
回覆 mama530 的帖子

想問S3,4 考IGCSE 要讀幾多科?係咪除咗language, Maths 外,science 同 social scie ...

IGCSE要考8-10科,可以triple science/double humanities
‹ 上一主題|下一主題