用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2024-25 培正 VS SFA VS 等緊喇沙自行
發新帖回覆
樓主: szawkl
go

2024-25 培正 VS SFA VS 等緊喇沙自行 [複製鏈接]

szawkl 發表於 23-11-16 14:18
培正同SFA我都好鍾意,唔知點揀
純粹個人意見
培正應該會讀得輕鬆好多

如果想更上一層樓,可能就會揀SFA

假若有喇沙,就兩間都唔駛揀,連學費都慳返

hkhk8888 發表於 23-11-17 09:25
如果俾我揀, 我會放SFA取培正等喇沙
這個係最正路穩陣的做法,好多培幼家長想取培正等喇沙都唔得,這選項羨慕死人。

szawkl 發表於 23-11-17 18:59
點解?即係培幼有PC offer就要放棄自行?我地校外生反而可以參加自行咁意思?
...
培幼K3開學就已經知道小朋友升唔升到小學,咁你take offer就要放棄大抽獎,外校生冇影響,因為安排係for培正幼稚園班學生。

szawkl 發表於 23-11-17 19:08
好似大家都會prefer培正多D wor。因為係龍,所以覺得有保障多D?定係對學校既教育更加有信心多D?
...

培正升中保障大唔大就見仁見智,如果你係top果批學生,PC SFA 兩間都唔憂冇出路。
咁如果係中游果批,培正方面直屬及自行位都會留哂比小學部,cover到大概70%小學生,咁最top果d有機會外闖,果d位最後都係會流返去培正中游果批學生度,所以只要唔係最差果一兩成,其實都好大機會原校升讀。SFA就中游都好有競爭力,亦冇乜嘢值得擔心。

咁如果係最底果批,坦白兩間都唔會有保障,就只能自求多福。

兩間分別,SFA操足六年,培正就初小階段非常輕鬆,高小開始深返少少。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊