用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名 ...
樓主: Arabellahk
go

QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名   [複製鏈接]

stillgood20 發表於 22-6-16 09:27
曾經,我跟細囝一個分享.
我自己現在閒時玩玩cheap Hifi.
其中, 音樂已經數碼化.電腦檔,串流…之類。
這裡"解碼器"其實係"數字音頻解碼器Digital Audio Decoder". 單單解碼Decode唔難 (解碼速度當然有一定要求), Encoded Data正確解碼後都一樣. 難處就係Digital to Audio, 點樣還原本來的音質

shadeslayer 發表於 22-6-20 13:45
張五常,好似講過,大學才發力。我覺得高中發點力也是必要的。
荷蘭, 德國大學可以

ANChan59 發表於 22-6-20 19:02
我都有見過,亦有勸過,功效不大,大吉利事,除非出事⋯⋯

如果家長,孩子知道有second chance,alternat ...

如果有個first degree, 轉讀其他科好易.
Accounting: MSc in Accounting
Computing: MSc in Computer Science
Data Science: MSc in Data Science
Law: JD, PGD in Law, MA in Law (Conversion)
Psychology: MSc in Psychology
Translation: MA in Translation

ANChan59 發表於 22-6-21 11:27
多謝資訊。我想講嘅係更低學歷的,例如HD,AD也可以慢慢爬上去。我個人都是HD上doctor,歷時三十年。

最 ...
中學同學, 入U讀degree唔夠20%. 而家超過90%有degree.

ANChan59 發表於 22-6-21 12:11
我個年代3%入兩大。

你跟我應該差不多年代

shadeslayer 發表於 22-6-21 12:30
而家超過90%有degree.

xxxxxx
我話我中學同學而家90%有degree. 我部門得幾個人,3個係poly同學,有degree/master,以前都係工業學院diploma畢業.
我仔同學都應該有8/90%有degree

ANChan59 發表於 22-6-21 13:49
佢講他的中學同學。

我睇自己理工同學,只係有六成左右,中學同學更低。
我中學同學有degree比率大過City HD同學。不過Citydegree同學, 發展好似好過有degree. degree果啲好多無係technical發展.

這裡發言家長, 好似無乜仔女考HKDSE

ABC-DAD 發表於 22-6-22 10:25
我算不算,一個DSE,一個GCE+AL
算, 我一個DSE, 一個DSE + IAL

annie40 發表於 22-6-24 15:29
健康比甚麼都重要,父母健康也是給孩子們的正資產。改變飲食,多出去走走,很快便見到回報了。大家加油。 ...

有些動作,看似簡單,原來都唔易做:

閉眼單腳企10秒鐘

雙手拿住一支棍,然後前腳後腳分別跨過去,再跨回來

左手在腰向上,右手在膊頭上向下,左右手在背後交接
右手在腰位向上,再試

annie40 發表於 22-6-25 17:59
右上左下,扣不着
妳是左撇子?

shadeslayer 發表於 22-6-26 01:29
#1 是平衡,#2#3 是柔軟度,用呢啲推斷健康,似乎玩瑜伽的人全部都好健康?
...
是的, 那些動作只是針對平衡和柔軟度,並不代表做得到就是健康, 做不到就不健康. #3尤其不重要

長者跌倒是很危險的, 平衡力和雙腳爆炸力對防止跌倒好重要。 #1比較苛刻, 開眼做到已可以.
有研究顯示"不可單腳企10秒不跌",10年內死亡風險增

有興趣可試下坐低起身
【測早死機率】坐低起身原來唔簡單

annie40 發表於 22-6-26 13:35
個人心得,不論男女年齡,只要腰背拔挺的,身體素質都不錯。在山上常遇街坊,剛剛退休的男士和女士初初行山 ...
"急步行"可有效增加或保持雙腿肌肉

annie40 發表於 22-6-28 13:55
試過了嗎?感覺怎樣?
前幾年每隔一段時間有斷食,一般都是三,四天內完成,只喝自己打的蔬菓汁,Day 1肚子 ...
最多30幾個鐘。 以前節食, 覺得新陳代謝差咗。而家間中斷食, 新陳代謝好咗, 自我感覺良好

annie40    發表於 22-6-28 14:05

shadeslayer 發表於 22-6-28 18:56

早幾年我係踏單車上大帽山同大佛,跑半馬,靜止心跳45下左右嗰種運動量,呢兩年已經減少咗好多,主要係 CEO唔俾踩單車
CEO唔俾踩單車, 可以做其他運動
‹ 上一主題|下一主題