用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友 Christmas 會回港嗎?
go

[英國] 小朋友 Christmas 會回港嗎?   [複製鏈接]

edithtsoi 發表於 20-10-15 09:42
學校可以提前一個星期放聖誕回家, 這個星期可以在港online
以便14天隔離完還有14天自由

我仔學校都可以早點離開學校, 我地比佢返, 考慮佢y9, 得13 歲。 住host 實在擔心。 我訂左酒店機票啦。

我日日唸定佢隔離時煲物野湯水過佢

過客 發表於 20-10-15 10:35
有 d 酒店 16歲以下一定要一名成人陪入住, 一同隔離.  16-18 歲可一人入住或有一成人陪同入住....有冇得向 ...

我問左我訂個間酒店, 佢話要幫佢check in, 父母要簽文件同意。 但唔可以陪住, 因為我地無手帶, 酒店好難記得我地父母每個人個樣。 怕我地會離開酒店佢地難控制。

我個仔依家仲好天真地覺得14 日無王管係無問題。 #mouth:

政府好怕市民又話英國(高危地區)返黎播毒, 我覺得願意放寬機會唔高。 其實國內好人性化, 小朋友隔離只要家裡有自己房間係可以申請。 又話者7+7, 7天酒店, 第5 天檢測, 第7 天可以回家隔離。 隔離完之前再檢查。 如果可以,我願意自己比錢檢測的

SmileSmileSmile 發表於 20-10-15 10:08
謝謝各位資訊

有冇家長已訂酒店?我剛睇帝盛酒店,14日要八千四蚊,可取消,係咪有平啲?謝謝

我訂個間如果取消, 扣第一晚錢。 所以我訂左先。

wloi 發表於 20-10-15 10:45
其實我都覺得7+7好。香港酒店房細,足不出戶14日真難過

係呀, 14 日唔容易。 仲要14 日都食味精野, 我已經唸定煲湯水送比佢。 政府允許的話, 我可以自費檢測架

yuyueng 發表於 20-10-15 10:24
系呀!所以我仔話唔想返香港,但唔知Guardian公司聖誕揾唔揾到hostfamily 接待。
...

我考慮2 月half term break 疫情仍然係咁, 佢就唔返, 學校未知開唔開, 2月呢個half term break 好大機會要住host, 所以12 月都係比佢返下來。

過客 發表於 20-10-15 10:49
酒店唔多, 一住就要 14 晚, 聖誕節多學生回港既話, 邊夠酒店房比人 Book.

所以酒店越訂越貴咯

過客 發表於 20-10-15 11:09
我未訂, 昨天下午打電話去問, 事隔一日, 差咁多?

再個多幾日, 可能房都無曬

SmileSmileSmile 發表於 20-10-15 10:56
我剛訂同一間,要八千四,請問你幾時訂

話時話係咪同一種房型? 會唔會平既房無曬, 依家開d 貴房出來

一家三口 發表於 20-10-15 14:01
農曆新年的HALF TERM , 我地學校只有10天假期, 這2年都無回港. 去囡囡大伯屋企. ...

如果仍然高危地區, 我仔2 月half term 唔返, easter 就我地過去。 跟著佢暑假返黎。 暫時係咁計畫。

fac9123 發表於 20-10-15 16:54
有冇讀緊boarding 嘅小朋友會喺邊度做檢測?呢樣先係我最頭痛,得16歲,又唔可以自己走出去test center, 想 ...

學校唔安排? 我地係學校搞。

有無guardian? 叫佢地幫忙?

fac9123 發表於 20-10-15 22:00
學校無呢個安排。。。

知唔知道唔喺clinic做,自己order home test kit做得唔得?我見有幾個link都有post ...

呢個我唔清楚, 我仔跟學校做。

不過home test kit 我之前睇過好似唔會保證幾時出報告, 咁72 小時呢個就好難掌握。 要注意時間。

heidi430 發表於 20-10-16 12:47
我打電話給CX,他們說不接受非政府所列的酒店,就算酒店話收家居隔離的旅客,CX是不接受的。
所以,旺角帝 ...

我無問但係都有同樣擔心。 所以我都係訂返個list 裡面既酒店。 唔想阿仔check in時先出問題返唔到來就大獲

3b 發表於 20-10-20 13:51
如果檢測完不幸中左(touch wood), 唔可以上機, 學校又關閉, 到時點算? 監護人一定搵到home stay收留?
...

真係去到咁差, 咁只能我地即刻飛過去。

cfs 發表於 20-10-20 13:57
如果中學,相信大部分檢測由學校安排,未去機場已經收到報告,如果中咗,應該好多同學一齊要隔離了,唔會 ...

其實我覺得如果half term break 後寄宿生一直留在學校, 他們日常接觸的會感染到就是老師, 走讀生的機會。 那只要飛之前14 天學校沒有特別爆發個案, 那麼寄宿生應該是安全的。

cfs 發表於 20-10-20 14:46
唔理啦,既來之則安之,睇佢唔到,中左都無法.有學校,有監戶人,唔會訓街掛 ...

我依家都係咁唸。學校一路都同我講只要仲有一個學生係宿舍, 學校唔會趕佢地走。

同埋呢段時間不妨家長多d 同學校溝通。我依家已經開始發電郵問一月安排, 2 月底half term break 安排。 當然依家學校唔會有明確答案, 我唸佢地都煩惱中, 不過at least 比定壓力學校。 同埋show our concerns.......

過客 發表於 20-10-20 20:36
其實係果邊機場又要做檢測報告先上到機, 返到香港又做多次檢測, 咁不如比 D 同學仔可以回家做隔離.
一係住7 ...

難。 依家英國爆到咁。 香港政府一放鬆肯定被人鬧爆。

我剩係想7+7 都好, 不過似乎無希望

kct18 發表於 20-10-23 19:36
問咗L hotel,我住果段時間滿唒(emoji)

呢間山卡啦咁遠都滿?

kct18 發表於 20-10-23 19:40
因為cancel 只扣一晚房租,所以比人book唒

噢, 原來如此。 我都訂左呢間比我仔。 我貪佢遠。 唸著無物人

katrinafu 發表於 20-10-23 21:23
請問這間甚麼價錢?

7700 14 晚

Chole 發表於 20-10-23 21:56
前幾日問,我仔返嚟嘅日子要$9,800.

差咁遠
‹ 上一主題|下一主題