用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會
樓主: mamamui
go

大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會 [複製鏈接]

琪媽 - 塞翁失馬, 焉知非福. 咪當休息下, 兼可以睇住琪琪, 等佢建立做功課温書習慣. 長遠來講, 可能重好.

小女學校冇公佈幾時換季, 不過我都見有小朋友著冬季校服返學了.

小女今個星期都係 test week, 不過老老實實, 今次無上次準備得咁認真, 又睇下點.

May - 多謝你的安排! 可惜 1207 真係5得, 今次要向隅了! :cry:

原帖由 Jennie 於 08-12-3 15:14 發表

唔水喊喊.....我經過第一次assessment 後, 真係覺得名次唔易o羅. 我間學校唔知仲乜, 好多人好多科都o羅100. o羅唔到98 分或以上, 都唔會響班內頭三位. 唔好話全級啦.   

總之順其自然啦.

對啊, 小一課程比較淺,小朋友間差異較少, 差一兩分個名次差好多. 以小女學校為例,好像是全級頭 100 個才會有名次,不過就算平均分有八十幾, 都會跌出一百大, 無名次.

save - 大意分差不多唔見晒 ...... 嘩, 你囡好掂呀! 我囡幾乎全部係錯大意分, 好似昨日派英文 test, 重組句子果 part (即係全部字有得抄), 明明係 three erasers 寫左 two erasers, 阿 Tim 變左阿 Tin ......... 扣哂呢d 無謂分.

save - 咪俾咁大壓力自已啦, 要對阿囡有信心!:)

May - 你囝果d問題, Natalie 一律都有犯過! 佢更嘔血的是做做下中間漏左一題冇做都得, 真係 ....... 只能講, 小朋友 10 中有 9 都係咁!

小女學校都係返埋19/12 半日開 party, 2/1/09 返學. 一返學就評估 Oral, PE 之類, 13/1 開始考試.

又5多覺話 party 果日可以著去街衫返學喎 ........

阿女學校原來又係玩捐o左錢就可以著去街衫返去開 party, 昨天才派通告 ~~

Jennie - 你囡同我囡同病相憐, X'mas 冇得大玩特玩. :;pppp:

Jennie - 小女又無乜假期作業喎, 大約是平時 2-3 天的"份量". 不過如果你囡d功課其實係幫佢溫習的, 都無所謂啦.

玩完至算 ~~ 大家咁話!!
祝大家有個快樂假期!!

呢兩日溫度不低但天色不佳, 望落灰濛濛又寒寒凍凍咁, 阿女結果都病左, 發燒 + 腸胃炎, 飲啖水都嘔出來.

呢個 BK 又 short short 地啦 ~~

阿女今日先叫好番d, 呢個假期, 都係温5到書.

Jennie - 收到. 不過我地較少去惠康.  有就留俾你.

在此先祝各位新年快樂, 09 年人人開心健康!!

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-5 16:44 發表
咁我過開 Wanchai 自己去買啦, 多謝報料.

Owl - 果種飲筒響d 稍為大間的百佳都長期有得賣, 多數放在賣奶附近, 無需專程來灣仔呀!
你日日管接管送, 己係好有建設性啦!

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-10 00:05 發表
save, mamamui, Jennie,

今日我係灣仔 Taste 買咗飲管攪攪啦, 順便問吓 supermarket 經理仲有邊間有得賣, 佢話好少 supermarket 有賣, 咁我咪每種味道買咗幾盒.  多謝你地話我知果樹有得賣. ...

除左合和, 金鐘百佳同 great, 奧海城 Taste, 新都城百佳我都見/買過架.

小女今個星期係考試週, 不過我都好心散5想温書. 所以, so far 我都 keep 到自己d EQ - 由得佢 lu.

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-14 16:33 發表
平時上堂聽書都 okay 啦, 不過成日要提住佢地要小心 d, 唔好錯埋 d careless mistake.

係呢, Sunday 唔見你女 swim ?  還是轉咗 location ?

中英數老師都話阿女 上堂遊魂架 ~~ :;pppp:
Careless mistake 更加無奇不有 ~~
上星期我地停左一星期, 費事一陣懾親考5到試嘛, 又多d時間温下書添.

save - 小女仍係星期日早上你之前見到我果個時間游,地點是九龍公園,

小女學校習慣都係下星期就對卷, CNY 後派成績表.

琪媽 - 琪琪好叻女呀! 有名次, 真係已好了不起!!

Jennie - 我都無得收早呢 .......
都同大家拜左年先 ~~
祝各位新年事事如意, 身體健康 ~~

原帖由 Jennie 於 09-2-3 15:53 發表
查實你地d 細有冇打流感針?? 有時想, 我地都會覺得個細少少病都好似無問題, 照去旅行. 結果e家...........我真係唔知.

有呀, 小女已打左流感針. 果單新聞好得人驚. 令我不禁想起阿女細時同佢去馬拉果次, 又係全程發燒 ....... 家陣諗返都覺得自己好勇.
‹ 上一主題|下一主題