用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會
樓主: mamamui
go

大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會 [複製鏈接]

原帖由 Adrian媽媽 於 08-10-4 22:48 發表
20081001 - 崇真同學聚餐
http://www.smugmug.com/gallery/6136131_PHhms

Thank you very much!!!

原帖由 save 於 08-10-9 16:05 發表
老師朋友同家姐都推薦 "樂思教育出版學科評估系列" 的閱讀理解, 各位有興趣就睇睇啦

中文練習 - 除樂思外, 有不少家長推薦"長河"的. 大家順便睇睇.
小女下週便 test 了.

我都覺得d練習一定要配合到學校課程先好買呀.
小女學校有d高年級家長介紹過呢d俾我, 大家可去睇睇 -

English -每週英語基礎練習 (Longman), Longman New English Consolidation Tests

Maths - 成功數學啓發練習 (成功), 課室小學數學進階練習 (Classroom)

yy - 昨天返去tt 好彩有你公子陪玩, 小女好開心!
始終人是最令人難忘的.

silvia - 我都搵5到本學生畫冊呀!

貓頭鷹, mia1112 - 見到你地小朋友的陶瓷作品. 老師提過可在展覽後聯絡學校取回的.

原帖由 貓頭鷹3號 於 08-10-14 04:58 發表
真係唔該哂.  果日去咗一個鐘, 都係佢地掛住玩, 我都冇正式睇過嘢.    你記唔記得係邊個課室見到 Vicky d 作品 ?

好像是 - Room 113.

終於同阿女完成第一個 test week 了.......
不過 weekend 仍然有功課, next week 要默書 ..... 玩都不能太盡 ......
個半月左右又來 2nd round 了....... :;pppp:

原帖由 yy13 於 08-10-20 13:54 發表
上星期5派左校服單 (之前訂左但唔知幾$$)
3件恤衫+3條長褲+1套運動服+1件校褸

3 套咁多?
我每款先來一套, 都係八百幾.  

原帖由 yy13 於 08-10-21 12:28 發表
我夏天都係買左3套
無計啦
屋企無位晾衫
有時又洗唔切
又唔想日日熨衫
唯有買多套
1次過熨晒1星期要著o既恤衫  

原來如此. 都不失為一個好辦法.

小女開始派番d卷了. 又係錯埋 d careless mistake, 寫衰樣字, 照抄都抄錯, 冇睇清楚題目 .......

阿女學校昨日去旅行, 玩到不亦樂乎. 今日放假, 不過都無 乜地 方好去. 明日又默書了.

原帖由 朱MayMay 於 08-10-22 14:57 發表
近排成日出入醫院 & 診所 , 真係好 早輪阿仔燒左幾日, 無返幾日學, 依家要追返好多課書, 又要谷返肥d阿仔,因一病又瘦左好多 !
下星期開始有quiz, 11 月初評估, 阿仔英文好弱, 中文範圍又多,都唔知從何溫起好 :s ...

May may - 放開懷抱啦! d 細真係要時間適應測考形式. 其實佢地好少真係5識, 但5知問乜/自己應寫d乜就好常見. 以小女學校為例, 溫工作紙/作業的題目形式我覺得最重要. 你有補習社 backup, 佢地應熟悉點幫你阿囝. 放心.

原帖由 ConnieBaby219 於 08-10-28 15:47 發表

小學去邊樹旅行 ?

沙田中央公園. 我以為我讀小學時才會去沙田旅行.
不過佢地一樣玩得好開心.

原帖由 ConnieBaby219 於 08-10-28 15:45 發表

31/10 Halloween Party 可以 dress up , face painting 應該好happy, 可惜當天 GS  ...

阿女學校 31/10  Halloween Party 係英語活動, 玩足一個下午呀! 可惜我放5到假返去哩 .......

原帖由 貓頭鷹3號 於 08-10-29 02:16 發表
琪琪今個星期四去九龍公園旅行, parents 冇得去, 乜嘢都未知, 有冇飯食都未知, 只係交咗 $18 車費.  第二日 Friday 放假一日.

貓頭鷹3號 - 你準備定d 三文治, 小食, 紙包飲品之類啦. 通常都係自備呢d啦.
九龍公園 - 令我想起佢地 K2 果時去 outing 呢 ......

yy - 你囝成績好好呀! 似乎崇幼小朋友表現都不錯呀! 同阿女同校但不同班果位 KG 同學仔 好叻仔, 兼得數學同常識優異獎!

yy - 可能你囝學校食用太好了. 小女學校會安排 d 超重小朋友早上在操場做多十零分鐘運動的. 你不妨都問下你囝學校呀.

Mrs Yellow - 阿女學校決定炒左個飯盒供應商, 下月換另一個. 可能真想 d 超輕小朋友食多d.

話時話, 小女開學至今都重左肥左 .......

原帖由 Jennie 於 08-11-7 14:36 發表
owl>>vicky 小一咋, 要d 小一生自動溫書一定唔會啦, tt 係happy school. 你唔溫, 佢唔會溫, 特別d 女, 你比exercise 佢做, 佢都要你坐響側邊, 唔會一個人自己做.  

小女一模一樣!

原帖由 yy13 於 08-11-7 14:09 發表
mamamui

我仔學校d 飯餸係太過均衡
所以佢有好多野都唔食架 :;pppp:
我媽/62/99 話佢開學至今已經瘦左d
你覺唔覺

一d 都唔覺.
‹ 上一主題|下一主題