用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

hhma

我就係驚....我自己會 覺得佢 培小中文強
而掉以輕心左

亞仔又唔比問....
唉...真係要靠佢自己 lu

原帖由 hhma 於 09-10-15 12:13 發表
中文你地點會有問題??
你地d中文底, 夠用幾年啦

我就真係驚驚啦

Candy

manson 11月16-18 先測驗喎

今日亞仔話數學精補班幾難
好多唔識
原因多數係 O 數
仲有 d 題目係培中出 ??? manson 話 !

今日我幫 manson 報了數研

想請問大家 : manson
星期四學校數學精英班 (如果似今日,可能係O數)
星期五數研 (跟課程, 無 O 數)
想幫 manson 報星期六 enpoi maths,
妳地覺得點 ?

manson 就 ya ya 聲...好似話要補咁多 math
話我暗示佢唔掂咁

但我以前無比佢參加 d O 數, 佢理解題又比較差
咁點好呢 ?

原帖由 JSCfamily 於 09-10-15 10:46 發表
mandy,

好呀..我都係咁諗!
我阿仔於10月27至11月2日考first mid-term exam.
可以11月頭攪啦
manson幾時 test?

JP

哈哈....唔理佢啦
難得佢有 feels 要發奮

不過, 我都 3堂數學, 我都考慮中
但將會用了英文黎填補先

上星期六, 家長會講明
今年最重要是以英文成績黎編 s.2 既班別.

英文補習, 大家又有無好提議 ???

thanks

原帖由 JP 於 09-10-16 11:36 發表

mandy>>
1個星期3日學數又真係多得際!
奧數冇底會好難catch up. 我大仔讀左好多年奧數,出去比賽、做奧校試卷都有5識做既難題。
enpoi maths 係咪有教奧數?如果5係讀數研都够照喇!   ...

jazzma

好呀...咁 11月大家考完試之後呀
係米去妳果頭 呢 ?

我唔知那兒 book 籃球場易 d 喎

anyway, 預我同 manson 呀

再唔係, BBQ 呀 !!
thanks
原帖由 jazzmama 於 09-10-18 17:51 發表
各位靚媽

我仔問我...上次唔係話去打籃球咩
點解我地約咁耐無左影

唔明...係買 ?

原帖由 hhma 於 09-10-19 22:20 發表
jazzmama

呢個website係咪你介紹架?
http://dict.revised.moe.edu.tw/index.html
係我真係要 , 呢排我地日日都要用佢呀!!!

jazzma

sorry !! sorry !!!

呢排執屋....執到有 d 暈陀陀 tim

manson 測 11月中.
11月頭都 ok 既.
佢唔出去玩, 我都唔會見得佢會去溫書

原帖由 jazzmama 於 09-10-20 14:48 發表
mandy

攪咩你開地方名呀
比d 私穩好噃

我仔 12月至exam
Nov/7 & /8 都ok
你地想點

hhma / Eva

E !!!! GOOD IDEA 喎 !

我不如試下做統籌一齊攪.
manson 係社區中心報了做義工
所以, 一般探訪老人都有..

如果, 我地真係攪
可以...以一些節日
eg. 聖誕聯歡到 mcdonald 之家
......攪下 party & 派禮物之類

如果大家都有興趣....

咁我試下問下那一間機構可以比我地咁做

tks    hhma  ---> very good idea !!!
原帖由 hhma 於 09-10-21 13:26 發表
hahaha
甘大件樹

我地整過bk靚c9團 ~~~比佢地去參與, 等佢地有個照應ma
我好似聽過學校安排既唔算架

無錯呀 !
我中學時 / 出黎做野, 有活動時
我真係做攪手架 !

最自豪係結婚時, 全部自己一個人攪晒
無煩 d 姊妹
連媽咪, 細妹, 老豆 & 奶奶 d 衫都自己攪掂晒
even 請人通知人, 安排座位之類咁
原帖由 M&A Mom 於 09-10-22 22:22 發表

你好勁!你真係好有幹勁,我呢個肥媽只識得閑去午睡 我諗你讀書 or 工作時都係d 攪手 leader!

EVA

我覺得 2者都唔係好同

facebook 都係一樣發表比 friends 睇, bk 都一樣
但 bk 多人 d, 搭吓傘都得嗎

近日當然忙啦.....
妳唔記得我搬緊屋咩....
都仲未搬完....日日搬 d 即時拆番開 d 野
有用就擺好佢...唔係搵唔到 d 仔 d 女既野
就好麻煩...

我仲煩緊搵邊間裝修呀...
油漆, 地板 師傅都唔難搵
最煩係想屋企 d 房整地台 & 整 衣櫃
都唔知搵設計公司好
(貪唔洗煩點設計比 d 師傅整, 可能會 in 一 d, 但貴)
如果比師傅整, 佢地要我畫櫃圖樣比佢地整
而且, 仲未搵到一個可靠又手工好既   木工師傅呀

我真係覺得好鬼煩, 又驚攪錯野

唉呀....煩 c 我啦 !!!

原帖由 Eva 於 09-10-21 02:31 發表
mandy
你都是鍾情bk多d,唔怪之得咁小見你去facebook
睇見manson現在咁生性,eva ee感動到想喊呀!仲記得小5小6考逞分試時嗎?見你嘔心瀝血地為阿仔勞碌,傷心,又勞碌咁,那時候,我真是很鄧你辛苦,覺得你很偉大,盡心盡力地幫阿仔。現在你總算守得雲開見月明,希望manson keep住咁乖仔,咁你就飲得杯落lor!恭喜哂!至於數研,我無乜留意,所以no comment呀!

我地點會諗你唔so我地o者,反面有時好耐唔見你出現,知道你一定很忙就真。我們凡事一定先向好處想ga

jazzma

我入左家教會啦, 原來有一個好處係
明日亞仔陸運會, 我可以到場參觀呢

而且, 我仲要負責開幕禮
主教下午打電話比我, 問我可唔可以跑步傳聖火
我話好驚, 因為我跑步好 c
而且, 咁肥跑....可能被亞仔 d 同學笑

唉...唔講啦.
明日要7點出門口

米玩啦...化妝 :.
天氣又熱, 太陽又晒.
個妝溶左, 米仲嚇死人

昨日, 真係勁開心
1) 傳聖火, 支火炬同 O 運果支係一樣 +
    真係點著火黎跑.
    no.1 跑係校長, then 老師, 我, 最佳運動員
    我興奮到爆. 呢 d 機會真係可遇不可求

2) 跑完之後, 未到亞仔跑. 我仲可以出去行裝修物料
    條街. 行到 11:30am 又可以番入去再睇亞仔跑步
    & 同佢打氣 & 影相 & 拍 video. 我同 daddy 一齊
    同佢打氣. 我感受到 manson 都勁開心

3) 可以同校長傾左一陣. 我自篤幫學校羽毛球隊做
     助教. 自己又可以玩埋一份
     校長話都好呀

Candy & Eva, 其實我都驚會 pk +. 因為 n 年無真真
正正係條跑道跑. 好彩平安大吉 . 皆因, 支火炬成
差不多 2磅. 學校都叫我地要慢跑. 昨日心情真係好 high +
如果下年都有, 我一定會再玩

家下, 一路寫心情仲 high 到咩咁 tim
遲 d upload d 相去 fb. 同妳地分享下先
...
原帖由 jazzmama 於 09-10-23 11:21 發表
Mandy

哈哈...仲以為你話入左 "教會"  睇真d 係 "家教會"
你為左manson 仆心仆命, manson 真幸福

你去傳聖火...好勁呀
又唔係計時賽...咁你化行妝影多d 相post 上FB la

...

jazzma

有一個油漆師傅都幾好
亞媽睇完佢裝修既單位, 見佢油漆 + 地下做得幾好.

我都去睇過佢另一個單位, 已經油左 4年都仲幾靚

由於, 我今次屋企唔會油..油漆.
所以, 未必搵佢

剛剛 8到, 有個木工師傅係 將軍 o 有個單位做緊
我可能會去睇....will u join ?

原帖由 jazzmama 於 09-10-23 11:23 發表
mandy

我媽子間屋都想裝修下
你有無好介紹呀

Eva

hey...我祗係覺得自己攪.
咁個 schedule 可以跟自己意思攪
而且, 大家都識. 咁會好玩好多.

何況, 真係攪.
我知 jazzma, candy & 妳.
唔會 leave me alone 去攪既
right !!!!

大陸我都有想過 +
manson daddy 係國內識人
我地又可以順便去玩  2日+1夜
1日係活動, 1日係自由行.

原帖由 Eva 於 09-10-24 01:37 發表
mandy
我真係服得你好緊要。依頭週身唔得閒,個頭又想攪野,你真係活力驚人。我有你一半就好喇

不過,如果是本港的探訪,好多中心都有攪,隨時可以參加,值得你花精心和時間去攪嗎?反而攪去近d香港的中國貧窮地區派禮物會 ...

EVA

唔係呀....隔離一知佢搬
唔想業主租比人, 所以即刻接住黎租
先開始攪 remortgage & 裝修咋

而且, 我要先攪好上面天台
先可以下面整屋

呢幾日, 天台掘起晒 d 地台
嘈到嘔.

至於裝修, 我又想平.
但又想比 design 公司幫我 arrange 所有野
而且, 間屋比 design 公司攪.
睇圖同整完應該差不多
自己 arrange d 師傅, 我驚緊攪唔掂.
好煩.....

原帖由 Eva 於 09-10-24 01:44 發表
mandy
搬屋真係好煩,我8年前搬屋到現在,還有四大膠盒未拾出來。有時心想,原來咁多年唔要都得,不如扔左佢。但是就是不拾得。下次再搬屋的話,一定狠心地扔!扔!扔!

乜你唔係搵人打哂價至搬咩,係你咪有排租住先?!因為我在有關建築的公司做,所以識一些判頭,但是不知道他們的手工,所以唔敢介紹。如果你真係想夾下價之類,等我星期二返公司打探一下。

InMaMa

剛剛先有時間追番 5集宮心計
準備 off 機見到妳個 post
唔忍心唔覆

我心同感受
我 form. 1 都被成班排斥
原因係我聽老師話, 被同學話我擦鞋 & 單打
呢種感受, 真係好難受
當年攪到我唔想入班房

同學間既想法, 我地都未必可以干擾得到
反之, 我想攪好妳女女身體先
妳試下廣華醫院 (張秀嫻) tel: 35172626
我之前同亞妹都覺得佢調理內科幾好
今次整天台時, 沙塵好大
我見一個工人係咁打乞次
我叫佢睇呢個中醫
估唔到, 原來呢位人兄都係睇緊佢
而且, 佢話好夾佢 & 佢老婆

我想妳幫妳女女處理好內外身體先
呢點妳一定可以控制得到
內科就睇中醫, 外科就煲羅漢果浸手
羅漢果一個都係幾蚊,
記住要每日浸手
羅漢果 d 煲完就等佢慢慢自然涼
唔好加凍水
要完全係煲過既, 最好係溫暖既煲過羅漢果水

我之前係網上見個話有人咁做
之後, 我朋友 bb 有濕疹
佢聽我講日日煲一大煲黎比 bb 沖涼 & 浸身
結果幾個月後, 慢慢皮光肉靚
我朋友話真係幾好
仲話要用羅漢果水黎洗面 tim

同學方面, 我可能會用學校 (內聯網) 寫 email
比幾位同學 (用媽咪身份)
請她們放過自己女兒, 唔好令自己女兒難過
希望佢地可以同自己女兒做好朋友
希望佢地體諒媽咪見自己女兒唔開心既心痛
可以的話, 不如大家出黎唱 k 聯誼一下

InMaMa, 希望幫到妳啦 !!
我頂唔順了, 好眼訓....
明日再傾

mandy

原帖由 InMaMa 於 09-10-25 02:09 發表
All,

好心痛,阿女被班中大部份同學排斥,試過有位
女同學當住阿女面前同其他同學直認唔 like 佢,
講明要「玩排斥」,仲有就係佢地見到阿女d 皮
膚 (岩岩呢個月佢 d 濕疹發得特到勁) 就當佢係
痳瘋病咁,連交功課傳簿上前面  ...

doraemonfans

唔好咁講啦 !
有妳做我盲公竹, 事情仲容易辦妥啦

而且又唔洗我用太多時間去 check 呢樣 check 果樣
妳睇我 d 時間幾唔夠用呀

連平日睇電視都無時間
要 (希) 生訓覺時間先可以追電視劇

詳情遲 d 再傾

聽日 3個寶貝一早起身又有排煩
都係時候去搵周公 談心
原帖由 doraemonfans 於 09-10-24 13:47 發表

Hey, guys, 如果唔介意我搭傘~~ 我幫過亞仔學校攪過粵西山區學校探訪及生活體驗,我這個C9都可以出些綿力o架~~  有資料可PM給大家(if you want)~~  ...

半個鐘又得, 想濃 d 9個字又得

如果, 有人試完又 ok 的話
記得要話我知

原帖由 hhma 於 09-10-25 11:20 發表
羅漢果水即係煲幾耐呀?

Hi 各位

我已經聯絡左仁濟醫院, 報名他日之義工活動
為了方便通知大家來日有關之活動

請大家 pm 我以下資料 :
1. 網名
2. 聯絡電郵
3. 聯絡電話
4. 希望參加之活動

活動暫時分 2 parts
A) 義工義賣
    例如 : 賣旗 / 賣 cookie 餅 / 賣物會之類

B) 義工探訪活動
    例如 : 老人院, 孤兒院之類
    凡報名這項活動小朋友, 請話埋比我其善長之能力
    例如 : 表演 magic, 唱歌, 彈琴, 結手之類

現知道 11月份可能會有義賣 cookie 活動
由於, 仁濟醫院未 book 到場. 所以日期地點未能話到
比大家知道

已得到仁濟醫院答允給予參加之小朋友一張嘉許書.

有興趣之媽咪, 請 pm 我報名.

報告完畢

mandy
原帖由 doraemonfans 於 09-10-24 13:47 發表

Hey, guys, 如果唔介意我搭傘~~ 我幫過亞仔學校攪過粵西山區學校探訪及生活體驗,我這個C9都可以出些綿力o架~~  有資料可PM給大家(if you want)~~  ...

佳句, i like its
原帖由 M&A Mom 於 09-10-28 18:10 發表

送給你女>>
在一個人事業成功的過程中,荊棘總比玫瑰花的刺要多。它們會成為你事業發展中的羈絆。正是這樣的羈絆,在測試你的意志和力量,然而,只要你不灰心不氣餒,就一定有辦法驅除這些路障的。 --節錄自 [不是]定理  葛 ...

eva

祗係咁 arm 昨日見到報張登要義工幫忙
我米 sent 個 email 比仁濟

今日一早, 人地已經聯絡我
我將我地既要求 --> 參加完, 要有嘉許狀就 ok
既要求表達比佢地知道

佢地覺得 ok, 我就話可以幫手統籌參加者

所以, 米出 post 比妳地知道

黎緊我有消息會通知妳地

mandy

原帖由 Eva 於 09-10-28 17:20 發表
manday