用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺band 1C-2A女生的選擇
樓主: Victory1
go

油尖旺band 1C-2A女生的選擇 [複製鏈接]

Victory1 發表於 21-4-27 08:49
成績band 1C-2A在油尖旺有何選擇?
如在乙部首位揀油真有機會嗎?
第二位如揀其他區的band 1學校又如何?需 ...

我地舊年係區內2線happy school中小級25,B1C~2A女。自行一、二九真培道唔收。聽老師建議甲、乙一都填英中銘基,而乙二則信義,結果真係派左銘基。除非你好肯定係B1,乙一抽油真什至QES/SMCC當然同其他B1機會均等有機會,唔得就乙二、三的B1校機會近乎零, 邊緣人更什。有無唔甘心,老實說當然有,但斷不敢把女兒6年中學前途作睹注。另老師說如真銘基收了,再叩其他起碼有個底。

王家爸爸 發表於 21-4-27 09:51
第一,如果成績係Band 1C-2A,首先同老師確認下,係B1既機會有幾高。
第二,如果係B1C,乙一揀油真,當然有 ...

對呀!我女有2個B1生抽入QES,兩個都勤力有斗志,可最近見面說在QES不開心,因覺得自己是學渣,另一個midterm 三科肥佬,想想入循道/銘基起碼都中等,不用那麼被碾壓失去信心,油真QES相去不遠。

mayyylai 發表於 21-4-27 15:57
如果小朋友係 B1c - 2A, 乙1放油真,我估機會比較微,而且若真係入咗,我諗小朋友讀得都好辛苦,油真屬 b1 ...

其實好多家長們相信人定勝天,人地唔得我一定得,俾我入到我就一定努力搞掂。

我陪女兒小四下學期開始一起作戰,今年佢升到中一,全英教學,課數增超過50%,教得快淺,考得廣深,no more straight forward questions。我亦因身體問題開始放手佢自己讀,偶一教下,邊緣人來說佢已好努力,midterm 考級十內,但Form test 稍一放鬆就跌左30名。入得官津英中的學生或對手都不是省油的燈啊!

建議樓主詳細考慮老師的提議,佢地日日摸住小朋友程度會好清楚。邊緣人近2A的話,王家爸爸循銘乙一不錯,個人偏向循道。

carmenlook 發表於 21-4-27 18:32
你呢個似係band one排法,邊緣人可駁一間B1,但油真一唔得會派到好後,之前知道有人情況同你類似第一排銘基,第 ...

我個女小學就有個咁嘅case, 都派左潮州,奔波擔憂數日先幸好叩返德雅。

其實上得來input 嘅都希望人地有好,好似王家爸爸、YmOra、Medicine等(恕未盡列),點會望人衰或閉噏呢?只係有時見到D為呦而呦,又或者特登開個post 出來混淆視聽,就索性唔回應了。

Victory1 發表於 21-4-27 19:30
他區學位少,也值得用一個位嗎?
怕揀錯,累了孩子。(emoji)

我睇法唔同,培道上年俾油尖旺得2個位,咁多人爭,除非今年大幅增加,否則似乎太冒險。如你真想培道可試甲一,但亦機會不太高,尤其培道新校舎超吸引人報,直迫九真。

happybbpig 發表於 21-4-28 21:51
之後有沒叩其他?依家讀得開心嗎?

派位後叩九真,鐘意女校同九龍塘,但個女見派位結果0K,hea考入唔到,都算啦,一鳥在手,銘就銘,起碼英津。佢happy 呀,竟然連續2次班1,midterm級9,信心滿滿,笑容滿面。唯有叫佢6月final 再衝D,睇下可否插1、2間女神咯,唔得都無輸。

happybbpig 發表於 21-4-28 22:02
級10-30都已好叻啦,小四開始怎麼備戰?有沒報補習班?

大部分人知道直資女神校睇哂小四丶五、六上的考試成績,就每次測考都同佢一起(好重要,佢有參與感覺)制定之前2周溫書時間表,中英數常做兩本補充,聖經佢講返課文故仔俾我聽。我個女算自律,無去功課班,小學功課九成時間晚飯前完成。小四開始每周六補英數當預習。

小四下學期開始到小六上4次佢考試我都好累,因為太太非華人,唔識中文,全部我啃哂。

htmtommy 發表於 21-4-28 12:16
乙1-油真, 2-銘基3-循道 可以? 4打後唔知點填(emoji)
咁填一個唔覺會入銘基呢間1C~2A,係有揸拿嘅,就睇你甘唔甘心咯。

medicine 發表於 21-4-28 08:31
1)真B2的話怎麽辦?極大機會中B3.
2)真B1的話,乙一銘十拿九穩.考慮萬一的情況,乙一二放嗮銘循已經可以收工.
...

絕對認同,Medicine真好經驗,尤其Pt(1),信義都難保。

另最後個段B1線拉前D,出口術話學生係B1C~2A邊緣人,你就好有可能唔敢搏,寧願少少,只係少少堵唔甘心去揀循銘,但都B1C尾,為你好又無害你,而學校又保頭三派位率什至B1率,大家好!

mandyhuen 發表於 21-4-29 01:34
點解鐘意九真?小朋友band幾?
邊緣人
1。女校,個女好似火車頭咁都唔似女仔,所以想佢學下fair lady D。
2。九龍塘返學環境單純D,無市中心咁messy,地鐵又差不多直到校門。

3。自己少少虛榮啦,真光嘛,那理九真油真。
可惜入唔到,亦焉知非福。

wingmanlam 發表於 21-4-29 00:56
回覆 JojoDad 的帖子

想問九真叩門筆試深唔深?我岩岩填完表,都要準備定叩門,希望到時用唔著thx ...
已PM

mandyhuen 發表於 21-4-29 15:49
你揀得九真,小朋友都應該係band 1,祝好運,可能大抽獎抽入呢…

BTW,其實呢幾年九真都升緊呢,但唔知點 ...

澄清下,我地叩唔到,留讀銘基,上文有解釋。另九真李校好想轉返英中,並同油真睇齊,所以力谷,但我覺未到1B,約1C頭吧,但多人網上講,又大家吹下吹下就響啦,情況同直資基崇同南昌聖瑪一樣。

happybbpig 發表於 21-4-29 14:45
乙4後填B1?係咪因要填晒30格,所以b1放後,機會少都照填?

邊緣人的話乙4後基本無乜機會,反正要填,不如填哂B1校,費事打聽口無聽過學校怎樣,我當時乙6-10都係1,疊埋心水准備叩門試。

題外話,叩門不可忽略一間大家可能有D心理障礙,但越辦越好的B1C英文直資,佢地預留不少位俾叩門(因為叩得就接受左啦),大家多了解下,學校環境交通都好好,學費平爆。只要你跨過心裡的坎,是個不錯叩門對象 - 九龍塘香島。

happybbpig 發表於 21-4-29 18:27
6-10都係1?什麼意思?
乙6一乙10

傻太 發表於 21-4-29 19:51
香島不是中中嗎?

不是了,2020開始中一生己改成直資英中課程了。

happybbpig 發表於 21-4-29 21:38
培道都是中中嗎?
因上次未評為EMI 校,仍要等下次評估,好似出年。所以現時英文授課只最多開75%,不過張美華校長上場後相信列EMI問題不大。

happybbpig 發表於 21-4-30 10:21
好updated的information, 在學校在網頁搵到?你都好緊貼學校情況啊

朋友個女剛剛在香島畢業話我知,而且自己因為校區及環境舊年都有諗過叩。

happybbpig 發表於 21-4-29 21:37
輪到抽6-10時,仲有b1位可以抽?唔係正常頭兩轉都抽晒了嗎?
咁意即甲、乙一肯定要中,其他hea 填,真係派到6-10的話只係撞棍+天意。我當時係咁諗,亦預備定叩門。
‹ 上一主題|下一主題