用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ?
go

聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ? [複製鏈接]

Re: 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ?

for your information, 今年9月起st. joseph's會轉校長。但唔知佢的background.

Re: 聖若瑟英文小學 (Kowloon Bay) 好嗎 ?

CJma, 
我仔仔讀st. joseph P.1 的,so far 都okay la!
其實你想為細囡舖路先,還是想幫仔仔選好學校先,如果要為埋細女,咁就無謂選st.joseph了!
還是你老公唔想佢讀此校呀?
sorry 我無睇上文,究竟仔派左邊暑呀?

學校不是太嚴的,不用擔心;學校舊是事實,但我認為學校基本設施齊備已足夠,不要太過著重外表。我不知其他校舍大的學校是否一樣,就是他們要分班放操場小息和課室小息,我覺得無所謂。
另外因為今年是分1,3,5年級和2,4,6,年級下、上午班制,所以有時分年級舉行活動時,有時返上午,有時返下午,考試就一定返上午,今年9月,又多一定款「全日制」,可能會比較煩。

我send過email 問副校長有關新校長的background or any new policy, 但回覆話:『下學年本校新校長為劉偉明先生,至於其他資料則需由教區或校董會公佈。本人會向葉校長轉述要求。』   

我都有上網找,找不到,我估「楊生」現時不是做校長的..

JNmimi,
請問你是 今年9月的St. Joseph 家長嗎?

係呀!大部份的教職員都好有禮貌,不過葉校長的講話就真係好商業化。 唔知新校長會怎樣呢?你地幾時開家長會?

JNmimi,
而家d校長真係好似CEO,家長就是customer,所以我地都有發言權,有須要不妨學校反映。
學校會建議小朋友改英文名的,舊年我好「求其」咁改左個,你小朋友改左未呀!
其實我期望學校好嚴的,可惜學校給我仔仔太寬鬆了。因為我仔仔是喜歡挑戰校規的(做功課好孖夫、唔改正等等....),例如試過帶超人漫畫書回校,結果只是沒收和口頭警告,我覺得是可以記他缺點的,以是懲戒;所以而家佢都幾放肆,我會同學校反映,要求執得嚴!!

我仔仔是公公婆婆照顧的,他非常反叛,似熟就會放肆,知道什麼人可以「烚」,所以我一家人都無佢乎。在學校他成績和操行都中規中矩,是被老師忽略的一群,所以我亦希望老師能幫我一把,執嚴d,等佢自律,不然佢會越來越放肆(其實比起開學初期,佢做野麻夫了很多)……
其實老師很忙的,我的要求佢地未必會做到,但我希望學校能「堅持」學校的校規,獎罰分明,不要令學生存有heel倖的心態,做錯可以唔洗罰。
對不起,我可能要求太高了,太長氣了

仔仔話我的是長氣,爸爸是「trum氣」,無法啦!我地都係要繼續做長氣人,唯有希望在阿仔心目中是隻可愛的「天鵝」啦
‹ 上一主題|下一主題