用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

明天記住小朋友要著校服呀.

反而我女個班個class teacher 好似好後生呀.  
我女話訓導主任個樣好惡呀.

我都有同副校傾左一陣 (男人個一個副校) , 我問佢b同c 班會唔會學小左野, 咁佢同我講話學既野唔會小, 不過d 班係會多啲extra 野囉.  跟住佢仲叫我得閒去佢office 傾多啲, 佢office 就係唔知邊到邊到.. 我都唔記得lu, 不過俾我感覺好好, 因為覺得佢地真係會同家長溝通.

昨日都係去左assembly, 派下通告咁咋喎...

原帖由 cameo 於 11-9-1 20:35 發表
今日開學,阿女返嚟都係一舊雲咁,,,

又多一個家長啦!  明天就正式開課, 大家預備好未呀

我想問每科一個file, 係咩file, 我女只係話IH 要一個 有POCKET 既FOLDER, 咁其它科係咪都係呢啲呀?

原帖由 cameo 於 11-9-5 13:31 發表

唔洗帶晒數學書呀,因為入面有得拆開,只係帶而家教的一份,其實係最輕,,
我地女女唔同班,但我女話數學老師講左! and每科要分開個別file等等~~

回復 1# cameo 的帖子

呢樣野我有問啲prefect, 佢話學校係有規定要做唔知幾多小時既義工架. 係會有學校安排, 但係summer 時就要自己揾喎.

我都無諗過咁hea, 今日又無功課呀.  亞女就買左本好似diary 咁既野要來寫功課囉. 其實幾時先可以睇到intranet 呢.

另亞女話今日做左english 既subject leader

我女都搬左本大字典番去放啦. 係喎叫佢搬幾本新薄番去都好喎... 放唔放埋個啲原稿紙好呢?  佢仲幫同學買左幾個lock 要來鎖locker.

原帖由 cameo 於 11-9-6 09:11 發表

今朝送阿女返學時,原來佢話已經有english leader嘞,total有6個,分科每科2個,drama 2個,GE 2個,另外唔記得咯~ 不過佢話同學係自薦,真係乖,主動幫手^^
locker佢都有嘞,今日佢搬左D新薄and字典返去放!
尋日我無問佢咁 ...

家政唔考卷好好多.....咁叫佢地平時上堂打醒十二分精神先.

另, 亞女話今日已有同學俾老師罸抄書.

原帖由 cameo 於 11-9-6 17:35 發表
今日又女想做中文科長又輸左,,,
1C班唔洗老師揀呀,佢地自薦,今日到中文多同學仔想做,大群人猜包剪DUP,阿女話自己第一round已輸左,笑死~~~
原來家政唔洗考卷,only計平時分,,,阿女開心死啦,,,hahahahaha ...

唔駛心急, 亞女話明天派login number

原帖由 pigpigng 於 11-9-6 21:56 發表

入到e-class但入唔到web class, 係未要在web class先報到呢? 兩個User id 同 password 都唔同嗎?

回復 3# cameo 的帖子

呢個, 亞女話啲lunch box 超難食喎

係咪用eclass 既login 入唔到webclass架? 我女只得一個login name 咋, 入到elcass, 但用番呢個login 又入唔到webclass, 想請問school team 有咩項目, 有無badminton? 亞女想報.  另外你地有無人報呢個speech festival?

同埋有無人試過入library 個intranet?

原帖由 cameo 於 11-9-7 20:19 發表

我都試左嘞,eclass無問題,但入唔到web class !
你喺eclass check email會睇到現視有邊幾項可以報名,主要都係球類校隊要先報名去選拔,未正式報課外活動!

CAMEO,

係呀, 呀女想參加BADMINTON, 不過而家好似只係得SCHOOL TEAM 咋, 係咪呀, 我驚睇錯呀.

我都係咁話!!! 我女仲想參加AIR cadaet (唔知係咪咁串), 不過好似未有通告話開始參加, 其實2樣入面係咪包括interest class/school team/service, 我睇完都唔明)

原帖由 cameo 於 11-9-8 13:39 發表

thanks ^^
你女女有冇報呀?? 我女好多項都想玩呀,其一當然係有限2項,其二又撞時間,其三部份活動一星期練兩至三日(重要6:30pm先放學),真係好彩學校有限佢地參加,否則我女會玩到書都唔洗讀咯,,,hahahaha ...

請問係邊睇到呀, 我見唔到有呢個既. 我地只係係上次個本書仔見到咋

原帖由 cameo 於 11-9-8 22:11 發表

中文叫乜乜航空,,,我女見集會喺星期六,完全唔洗考慮咯

ECA 好似只係得SCHOOL TEAM 囉.....係咪都係WEBCLASS?  呀, 我女報左badminton school team 咁幾時做audition 係咪會另行通告架?

原帖由 cameo 於 11-9-8 22:32 發表

校網入面有ECA資料呀~

我都仲係睇唔到, 可唔可以cap 條link 係到呀??? 有無話幾時報呀, 唔該晒

原帖由 cameo 於 11-9-9 12:06 發表

唔洗入去e class或web class.,就咁開學校個網入面有得睇學校有乜活動! 當然呢個未係最新,因我未見到新開的三個語言班啊!

唔該晒呀, 另, 選拔項目係咪會另行通知架?

你地小朋友有無學樂器? 好似要考試架, 學校又無咩樂器可以參加....

原帖由 cameo 於 11-9-9 16:49 發表

http://teacher.olr.edu.hk/eca/club.asp

OK ^^
而家未開始報呀! 我估會過晒選拔先卦???
下星期都重有選拔項目啊!

hello

各位女女適應嗎? 我女女就番得好開心, 不過好多時都唔準時放學呀.  功課就真係無咩囉. 你地個啲班係咪呀

中史小測咩... 佢同我講係默書咋喎, 話要温習.. 測邊到呀, 我見佢係咁讀個中國地圖呀...

英文默書, 默過好似2次掛.. 我都唔係好記得啦. 佢又無講中文要默書
‹ 上一主題|下一主題