用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

joey媽媽

如果你報咗俾保險公司知,除非佢特別聲明唔包由自閉而引起嘅,否則佢繼續受保,就無得用"已潛在疾病"為藉口唔賠。

joey媽媽 寫道:
kmwun
  咁我仲想你幫我問下,假若我報了比保險公司知仔仔有自閉,而保險公司話無問題而受保,咁仔仔如果日後因自閉問題而影響自己受傷的話,咁會唔會唔包唔賠 因我想攪清楚先再問自己保險佬[quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

我問咗我個agent,一般保險係唔保已潛在嘅疾病,因為自閉係先天性所以算已潛在疾病。如果你仔仔已經有份保險,而選擇唔報,咁有可能喺索償時保險公司會用唔保已潛在嘅疾病為理由唔賠,有可能要等法庭判。如果而家報番俾保險公司知,保險公司可能無問題,亦有可能唔再受保,咁多數會退番保費,又或者加loading受保。因為唔同保險公司有唔同處理,最好問吓自己個agent穩陣d。

gigi2

really glad to hear this     

gigi2 寫道:
Hi, everybody,

Just finished the telephone conversation with my girl which lasted 5 minutes.  Very touching because she can finally communicate with me on the phone very properly.  'COMMUNICATION' - we really communicate with each other instead of just talking about her interesting topics every time while on phone...

We have spent 2 years to wait for this kind of communication ON PHONE...    

gigi2

蕊展真係做得幾好,尋日返屋企同仔仔搭電梯,我地喺地下入"車立",佢見電梯佢見入面有個姨姨無出嚟上番去,佢問人點解唔出"車立",個姨姨好好人話佢知漏咗嘢,仔仔又問漏咗咩嘢,姨姨話咁又唔講得俾佢知。我提仔仔有d問題唔可以隨便問,有時人地會唔答,仔仔同我講:係呀,蕊展第一堂教過架。

你囡囡我記得好似應該係07年9月至升小一,蕊展個課程係針對小一、小二嘅小朋友,所以07年入應該剛剛好。

gigi2 寫道:
Dear joey媽媽 & kmwun,

Thank you very much and I hope my girl will be your son's schoolmate again next year !  By the way, I have registered the list of social skills group training at Tai Po Institute but the queue is too long which most probably my girl can only enrol the class in 2007.

佢應該係「買辦」即係做買貨,唔係做緊校長:tongue:

joey媽媽 寫道:
[size=medium]剛剛睇報紙小 一 派 位呢位校長話~~

最 驚 小 朋 友 唔 開 口

本 身 是 油 麻 地 天 主 教 小 學 校 長 的 津 貼 小 學 議 會 主 席 蔡 楷 俊 表 示 , 校 方 會 透 過 面 見 來 考 核 學 生 的 表 達 能 力 及 是 否 善 於 溝 通 , 「 例 如 我 會 問 有 冇 小 朋 友 想 唱 首 歌 畀 校 長 聽 , 或 者 問 佢  爸 爸 叫 乜 名 , 有  小 朋 友 真 係 唔 知 , 我  最 驚 係 小 朋 友 唔 開 口 。 」
[size=medium]呢間學校是有融合嗎?佢這樣說法~~咁我們仔女已被歧視無名校讀~~    [size=medium]雖然我地家長都會自知知明,但呢位校長咁講咁見解,我個心都有小嬲嬲地[size=medium]仲話係津 貼 小 學 議 會 主 席

stellacl

唔好意思,我的確唔了解嗰位校長,可能係對而家嘅教育太有感觸啫。同時對辦教育嘅人嘅要求可能會高咗d,我都好明白而家喺香港從事教育工作真係好艱辛,但正正就係喺一個咁「畸形」嘅環境下,就更期望d有能力嘅人可以對弱勢嘅一群多d照顧。

係呢你仔仔隻手點呀,好番晒啦!11號嘅畢業禮我會到,你呢?

tin_tin 寫道:
各位媽媽,
  攪個大聚會吧~~~我建議來個tea-buffet
地點:在荃灣悅來酒店  ,(自助餐及內有設兒童樂園)
時間下午3:00-5:00,
收費:成人68  小童$58,(另加一小費)
日期:星期日(由大家決定25/6或2/7)

1.joeyma ma (2大2小)
2.chanchanboy (2大1小) (2/7)
3. tin_tin (2大2小) (25/6,2/7 都ok)  
4. kmwun (1大2小) (25/6, 2/7 都ok)

joey媽媽 寫道:
各位媽媽,
地點:在荃灣悅來酒店 ,(自助餐及內有設兒童樂園)
收費:成人68 小童$58,(另加一小費)
日期:星期日(由大家決定[size=small],25/6,2/7或16/7)

2.chanchanboy (2大1小) (2/7ok),(16/7??)
3. tin_tin (2大2小) (25/6,2/7ok),(16/7??)  
4. kmwun (1大1小) (25/6,2/7,16/7ok)

joey媽媽

真係唔應該抄功課,真係會抄錯架

stellacl

我都係做到就做,有時都會偷懶,無辦法長期作戰有時都要回吓氣。

多謝蕊展的家長及導師提供好多網址有關小學及初中的exercise,我放咗喺BK媽媽所提供的參考資料click here

ricky&sara

我都好期待同你見面,monkeymama都報咗名,你地同校友仔可以見吓。其實如果有興趣gathering前後可以上我屋企坐吓,睇吓仔仔d書、功課等等。

ricky&sara 寫道:
kmwun,
Thank you   
在5/7要帶小朋友回校,到時我都想直接見見輔導老師傾吓,ㄡ可以等佢先見一見仔仔,到時我一定話識得你。
   16/7到可以見到你,真係好開心   

chanchanboy 寫道:
[size=small](各位真不好意思呢,如要改期到23/7(日)先得!你們ok嗎?)
地點:在荃灣悅來酒店 ,(自助餐及內有設兒童樂園)
收費:成人68 小童$58,(另加一小費)
日期:原定7 月16日現改為7 月23日(星期日)

2.chanchanboy (2大1小 23/7 OK)
3. tin_tin (2大2小 23/7 ok)
4. kmwun (1大1小 23/7 ok)
5.ALAL (1大1小)
6. gigi2 (2大2小) (16/7unavailable)
7.ricky&sara(1大1小)
8.rebecca&jeffery(2大1小1BB)
9. 思佳媽咪 (3大1小暫定)
10.AGNESNG(2大1小)
11. cottontail (2大1小1bb)
12.mamee (2大1小)
13. monkeymama (1大)

joey媽媽

我會努力d揾錢換樓架啦!我真係好努力架,買埋六合彩啦!

joey媽媽 寫道:
kmwun
  你真是好客,你是否都可以比我們13個家庭到訪你屋企先 我又去   

ricky&sara

唔好咁客氣啦

ricky&sara 寫道:
kmwun
好呀   
kmwun 我真係唔點多謝你好啦!幫咗我咁多,真係十萬分多謝你

Dear all

今朝代同仔仔去牙科覆診,入到去見到姑娘即刻講明仔仔情況,卒之姑娘都要搵人幫忙至可以幫仔仔做到少少,下次又要再努力。我都要去捉仔仔溫書啦,佢下星期一至四考試。

stellacl

你收得咁密實o既!

stellacl 寫道:
Hi 各位,

阿仔考緊試, 而家剛剛去午睡, 所以忙裡偷閒走上黎...

今次考試好在星期四開始, 隔一個週末下星期二考完, 中間有2日break, 唔洗一次過甘辛苦...

阿仔上星期日又病左, 唔知佢係唔係太大壓力呢, 點解次次考試都會病 ...為左唔想佢好似上次一路考試一路病, 我今次比左抗生素佢食, 食左2日就無發燒, 點知變左第2個人, 喺學校罵老師罵同學, 仲伸隻腳去kick老師...幾個老師一齊話阿仔變左... 完左療程之後, 先開始慢慢正常翻, 我就黎發癲... 所以上黎呻下...  

kmwun,
你講果位蕊展媽咪...咪係我lor 其實我都係喺"小學雜談"果度選出黎的, 唔好意思, 一時唔記得你地添...

承承媽媽

多謝你嘅溫馨提示。

Joey媽媽

稔吓我地人數唔少,今朝打電話去問咗7月23號有位,不過要訂位要落訂,我即管留咗位先,酒店晏啲會再覆實我。

joey媽媽

咁一於決定23/7啦,我跟訂枱啦,酒店尋日都未覆電話俾我。都係要落訂啫,最緊要報咗名嘅到就得,或者早d通知變動,到時至計數費事大家要入數啦。

joey媽媽 寫道:
kmwun
   好呀,多謝您幫手,不如決定23/7啦,我16/7一家唔得ga 喇!,你可否幫下手update大家資料呀!大家入數比你,你負責攪落訂,好嗎?thanks   

mimiip

有興趣嚟一齊傾吓計嘅都歡迎,sign up就得架啦!

[quote]
mimiip 寫道:
我個仔只得31months,但係我想join你

[size=small](決定係23/7(日)啦!)    
攪個大聚會吧~~~tea-buffet
地點:在荃灣悅來酒店 (自助餐及內有設兒童樂園)
時間下午3:00-5:00
收費:成人68 小童$58 (另加一小費)
日期:7 月23日(星期日)

2.chanchanboy (2大1小 23/7 OK)
3. tin_tin (2大2小 23/7 ok)
4. kmwun (1大1小)
5.ALAL (1大1小)
6. gigi2 (2大2小) (16/7unavailable)
7.ricky&sara(1大1小)
9. 思佳媽咪 (3大1小暫定)
10.AGNESNG(2大1小, 7/23 OK)
11. cottontail (2大1小1bb)
12.mamee (2大1小)
13. monkeymama (1大)
‹ 上一主題|下一主題