用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) ...
樓主: joey媽媽
go

05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

joey媽媽

拋個身出嚟做...主席,都係為咗小朋友,所以揸緊宗旨就無有怕。況且又唔係選人瑞唔使鬥年紀大
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Re: 05年入讀主流小學的障礙兒童家長~請進!!(Part 2)

joey媽媽

我依啲二打六幫頭幫尾,你唔嫌棄至好,哎,我掂就做咗老細唔係打工啦。

joey媽媽 寫道:
kmwun
  你都講得幾輕鬆喎   唔得~~你一定要義務地做我背後嘅策劃人 話晒你都係高級行政人員,彈d料過黎醒我幾招,等我吸晒埋你d寶貴意見,咁我黎緊呢兩年做主席一定好成功ga 喇 你幫唔幫我jar   

rachaelmum

唔怪得知佢咁可愛啦  

rachaelmum 寫道:
kmwun,

您亞仔仔的性格原來似晒您! 果然得到您的"真傳"!    [quote]
kmwun 寫道:
況且又唔係選人瑞唔使鬥年紀大
[/quote]

joey媽媽

應該係21號至26號嗰個星期出差。

joey媽媽 寫道:
各位:
   幾時有第二次聚會~~黎多次家長聚會先啦!上次都未傾夠!stellacl 效率最快,不如由你決定點攪先 kmwun你幾時出差完返黎,等埋你一齊聚一聚  

joey媽媽

今朝去蕊展同心理學家傾仔仔嘅進度,佢地俾咗啲資料,我同stellacl夾吓,無重複就俾大家參考吓。

我仔仔學校家教會每個家庭每年收20大元,即係就算有兩個小朋友讀都係收20大元。另外會攪啲活動俾家長玩吓,不過都係平日,要返工的我就無得玩啦。有興趣睇吓我可以fax / email 張通告俾你。

joey媽媽 寫道:
stellacl

所以我都要學d呀Q精神唔好介意其他人點睇及認同我,我會 睇開D GA 喇 係呢你學校家教會有收年費嗎?家教會有無 活動舉辦比你們家長?彈D料過黎知下啦   

stellacl

● 有關情緒的
- 情緒天文台
- 情緒急症室
- 開心檢閱站
● 有關專注的
- 我講你畫
- 撲克接龍
- 聽力專注力練習
- Attention Training Games  <click here>
● 建立朋友圈

另外介紹左一d教統的教材套,係針對講野的,我會試試上網找條link。

stellacl 寫道:
kmwun,
你收到乜野料呀 ? 我有一份"情緒天文台"既資料, 你有其他既就預埋我呀

joey媽媽

check咗pm啦,今晚返屋企email俾你啦!

joey媽媽 寫道:
kmwun
  我有興趣呀,你快助我一把啦 我最想知會可以攪咩野活動比家長,因為聽聞我校家教會已往好少活動 ,你email 張通告俾我,睇pm. thanks   [quote]
kmwun 寫道:
joey媽媽

我仔仔學校家教會每個家庭每年收20大元,即係就算有兩個小朋友讀都係收20大元。另外會攪啲活動俾家長玩吓,不過都係平日,要返工的我就無得玩啦。有興趣睇吓我可以fax / email 張通告俾你。

sjmama

有得玩實要預埋我同仔仔啦!

stellacl

原本尋晚scan d資料,點知有份scan咗幾次都唔得,都唔知隻佬又對個scanner做過d咩,攪掂我會post條link出嚟架啦。

kmwun,
你d資料好豐富喎, 記得比份我呀  

Dear all

又係蕊展的好介紹 - 香港教育城資源庫<click here>

可以在關鍵字一欄輸入下列topic,搜尋到有關項目就可以download

- 『輕鬆講故事,靈活說句子』教材套 2003
『輕鬆講故事,靈活說句子』教材套,旨在提升初小學生的說話技巧,尤其適用於輔導有言語障礙或語文能力較弱的學生。透過熟悉的事件及生動有趣的互動學習,幫助學生組織完整句子、學習運用豐富句子結構去表達意思及提升他們的叙事能力。

cheungmanwai

我的經驗可能無咩參考作用 今年復活節同仔仔(當時未夠六歲)去咗倫敦,稔住佢又識睇又識講英文,見到d舊款巴士實開心,地鐵、火車同輕鐵佢見到個map都已經興奮。雖然只玩到六日四夜仔仔都好enjoy。

cheungmanwai 寫道:
請問各位, 如果想同自閉小朋友搭機去旅行(第一次), 去邊樹好?

cheungmanwai

我因為之前出差有mileage所以坐維珍,好處係個螢幕有9吋大,多新電影,仔仔每程機瞓咗四至六個鐘,其餘時間就睇超人特工隊,玩遊戲機。仔仔就無大叫,不過回程時人人瞓緊覺我一行開去洗手間佢就打開個窗,太陽晒到過對面窗,激c

我地去咗交通博物館、大英博物館、lego land、London Eye、溫莎堡、格林威治同Tower bridge,當然重有仔仔好鐘意嘅節目...搭巴士輕鐵同地鐵。不過可惜仔仔太細同太早瞓去唔到睇音樂劇。

cheungmanwai 寫道:
Hi kmwun,
佢搭機時有冇99 震, 長途機嗃, 我以前最怕 d 細路係機度大叫 冇時停, 點知宜家可能係自己個女係度99 震 真係報應!

London 有勿觀光點M小朋友呀?

joey媽媽

Pls check pm !

rachaelmum

搭巴士問仔仔重方便過打九巴熱線 話說o係倫敦時有次搭地鐵,我叫仔仔行入d車廂,點知佢答我,我地落車個站係對面開門架,到站證實係o岩o既

rachaelmum 寫道:
唔知係咪佢地的特徵? 雖然我的是囡囡一樣對火車, 鐡路圖好有興趣, 很多時候都是她教我們坐車呢!

Dear all

資料upload左啦 <click here>

kmwun 寫道:
stellacl

● 有關情緒的
- 情緒天文台
- 情緒急症室
- 開心檢閱站
● 有關專注的
- 我講你畫
- 撲克接龍
- 聽力專注力練習
- Attention Training Games  <click here>
● 建立朋友圈

Dear all

又係蕊展的好介紹 - 香港教育城資源庫<click here>

可以在關鍵字一欄輸入下列topic,搜尋到有關項目就可以download

『社交技巧輕鬆學 與人溝通無隔膜』教材套
教育統籌局言語治療服務組製作這套教材套,目的是希望透過十個故事介紹一般常用的社交技巧,及通過不同的活動:《入門篇》、《訓練篇》、《挑戰篇》,來提升學童的社交溝通能力,尤其適用於一些社交能力較弱的學童。

『學好理解與表達 與人溝通好輕鬆』教材套
這套教材套的目的是希望透過十個學生日常接觸的生活情境,提升初小學生的語言理解、組織及表達能力。教材套中預設的引導問題及不同的提示方式,用以引領學生思考,提升學生聆聽、觀察和思考等能力,幫助學生理解提問,希望他們能利用關聯詞語,透過複句來表達事件之間的關係。教材套中建議的技巧,尤其適用於輔導有語言障礙或語文能力較弱的學生。

(我將資料同時放咗喺"BK媽媽所提供的參考資料"嗰版方便查閱)

stellacl

我多d料只不過因為我仔仔煩啫 今年去倫敦係私人去,不過公司都好好,如果同自己dept head夾到假期,出差就可以stay behind淨出酒店留低玩,慳番機票同搭飛機嘅時間。

kmwun,

多謝你post 的蕊展資料 ! 原來佢地大細超...點解你有甘多我無既
你真係好正喎, 自己出差可以順便帶埋仔仔去甘多地方玩, 太好了 !

sjmama,
多謝你的關心, 聽完你所講, 睇黎我要的起心肝抽時間去睇下你介紹的醫生 !

cheungmanwai,
仔仔同囡囡由4歲開始, 每年去一次旅行, 第一次去台灣, 跟住泰國, 韓國, 貪佢搭飛機路程短, 我就帶定好多小食, 一黎佢地有野食有野飲唔怕耳仔痛 (高空壓力), 又帶定d小玩具, 1-2個鐘頭機可以好快過 !  不過講開又講, 每次阿仔去完旅行番黎會大個仔左, 開"曉"左, 所以我地年年都去旅行, 去澳門都試過架  

Dear all
我星期六出完差返咗嚟啦!

Joey媽媽
今次行程緊湊,見做嘢無需要帶電腦就懶得hand carry部機,又懶得落business centre上網。所以暫時同你地失去聯絡。

我舊年係誇區派到第一志願架,所以希望在人間!

stellacl

多謝!多謝!溫緊書架啦,不過剛剛返,好多嘢攪,當然會claim咗錢先。

我都俾4至6枝鉛筆仔仔,間中會有d不知所踪,舊擦膠就無唔見,不過仔仔就用鉛筆喺四面"篤"咗啲哈哈笑公仔,有笑的有扁咀,佢叫做心情擦膠。我稔要小朋友自己緊張d文具至唔會唔見,不如試吓俾你仔仔自己揀鍾意嘅文具,或者貼d鍾意嘅貼紙。又或者喺筆袋放d提示提佢帶齊文具。

kmwun,

welcome back !!!
甘你咪有排睇番d message  

joey媽媽

早排好似聽人提過長隆個動物園好似唔做定改裝,你check吓穩陣d。

joey媽媽 寫道:
rachaelmum
  你就好啦,玩得咁開心,攪到我都想去埋一份,不過諗諗下都係出年先去 呢個聖誕節我想近近地去長隆野生動物園玩下,而家都係計劃緊,你有無好提意呀
‹ 上一主題|下一主題