用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂初中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 7) ...
樓主: Elona
go

快樂初中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 7) [複製鏈接]

掛死我啦!近來我好失落呀!!

原帖由 RoEcMa 於 10-9-11 21:11 發表

Motherlau,

我係樹........

係近排開學忙D........
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

咁!!咪有機會做AL 狀元囉

弟時幫 EE簽個名呀!

原帖由 RoEcMa 於 10-9-11 21:14 發表

牛仔媽多謝關心
呵呵........係維持原判

原帖由 RoEcMa 於 10-9-11 21:24 發表

我仔同班同學由 B 升去 A , 咁就攞多隻A 共6A 入拔尖 lu.....

大小姐第一年是否讀 pre-u

如果係到時入U就唔只呢個數lu

係平d.......除時唔洗呢個數

原帖由 RoEcMa 於 10-9-11 23:35 發表

Motherlau,

大小姐第一年是否讀 pre-u

如果係到時入U就唔只呢個數lu

咁就同lau 仔學校步操隊咁
d 呀媽話好似唔見左d仔女咁,一日見得一兩個鐘,有時見唔到咁制 ............如果長假期,佢地要出去比賽,可以十日八日唔見人 有時你請假,呀 sir 會半夜 問點解 ..........我就怕怕啦!!都係讀書緊要d.........

原帖由 RoEcMa 於 10-9-11 23:41 發表

係耐到(遲放)開家長會時D家長係咁一齊投訴

我都唔知 why????

原帖由 RoEcMa 於 10-9-11 23:47 發表

是否大小姐唔係身邊, 所以有這種反應呀

唔好失落啦, 大小姐時常都會返來架

原帖由 Elona 於 10-9-12 09:14 發表
Mother Lau 唔好唔開心啦, 囡囡去外地讀書, 我地可能遲幾年都要經歷, 你只不過係早過我地行呢步者.....Cheer up !!

原帖由 樂樂 於 10-9-12 12:02 發表
roecma

你仔是否要買齊書呀? 一科都成千蚊.

亞仔佢地phy,pure 都唔使買,我慳返好多,

佢入左學生會呀,呢個月都好忙.

E E 讚佢叻!!

原帖由 樂樂 於 10-9-12 12:09 發表

我有次不是做比較,只係提亞邊個會考好高分,佢唔低得我讚人地叻,即刻話咁佢有冇羽毛球全港比賽兩次打入16強呀.

牛媽,仔生外向

原帖由 veronna 於 10-9-12 16:47 發表

牛仔咪周身癮果D囉, 樣樣都想玩下. 我早兩個星期同牛仔做左個性格測驗, 係教會牧師同師母出既. 師母話了解彼此既性格搵出一個相處既方式就唔會有咁多爭執. 今日返教會攞左個報告, 牛仔係絕對外向,7分裡面攞足7分.  ...

係架,港澳台生要求低d架。易入d............

係呢,大小姐有冇受內地d學生既刻苦學習影響呀? ...
我都唔知呀!但pre-U 主要收港澳台、外國學生,內地生好小數.得幾個咁.
我大小姐邊樹可以刻苦架 睇怕都好難囉 不過佢話d maths 好難呀!又依賴慣左計算機,要努力d喎:;pppp: .......

原帖由 樂樂 於 10-9-12 12:19 發表

早幾日同個上海復旦大學學生傾計,佢來香港讀master,
佢話佢地學校對本地同外地學生成績要求不一樣,
本地會嚴d.

係呢,大小姐有冇受內地d學生既刻苦學習影響呀? ...

最怕d E 生遲到 .........

原帖由 tinetinew 於 10-9-12 17:02 發表
hi,

今日终於捉咗薯仔去打針,個醫生遲咗成個半鐘,搞到我side咗半日時間,激c人la!

yuk hei mum

佢d冬瓜已經煲熟左,英文就唔知啦 ........

原帖由 樂樂 於 10-9-12 18:43 發表

咁樣睇來,大小姐遲下d 煲東瓜同英文都會好好喎.

咁打完針係咪大個仔啦

原帖由 veronna 於 10-9-12 19:14 發表

薯仔終於可以去打針喇.

好痛呀!!..........

原帖由 Elona 於 10-9-16 21:20 發表
臭豬星期二係學校打籃球既時候踐波車, 左右手同膝蓋都損哂流哂血, 見到真係心都痛埋, 如果佢上堂都咁投入就發達啦....

.............

炒車好傷呀!可能傷口消毒得唔好!!仲有細菌.........
咁 Manson 好返未呀?

大家記得介口,好緊要!!

原帖由 mansonwai 於 10-9-17 00:33 發表
Elona

Manson 上星期踏佢既新單車為左閃避一個盲毛
都擦到成個 (波羅蓋) 損晒
跟住傷口發炎
前幾日先要去醫生度洗傷口 + 食抗生素消炎
多謝 $300 大元落樓  
今日再去配消毒藥水洗傷口又 $50

不 ...

可能啦!!佢學校好忙,返黎兩日又要走, sat 、 sun 都要補課,你呢?中秋呀仔陪唔陪你呀??

原帖由 Elona 於 10-9-17 22:30 發表
Mother Lau 大少姐中秋會唔會返港同你食飯呀 ?

今日搵到一條痛風既偏方,可以參考下....

痛風

痛風是因發作時有「輕微的風吹過也覺得疼痛」的現象,而得名。
亞歷山大大帝、英國安妮公主、法國的路易十四國王、元世祖忽必烈等都曾為痛風所苦,因此又有「帝王病」之稱。
由於細胞中的核酸成分普林體代謝形成的尿酸,在血液中增加而引發痛風。肉類、內臟、啤酒等都含有豐富的普林體。
尿酸常在腳部姆趾跟部沈殿而引起炎症,但高尿酸血症持續後,也會在腎臟、心臟、血管等器官沈澱,而引起腎臟病變、心血管障礙、尿路結石等。
痛風患者的死因包括尿毒症、腦血管病變、心肌梗塞等,因此絕不可輕忽。

因應方法
可從以下方法中選擇一、二種來實施。
  • 減少西式食物。
  • 顧名思義,尿酸是排至尿中的酸,亦即體內廢物,因此必須改善排尿和排汗。而且,腳尖是人體中體溫最低的部位,尿酸的沈澱和凝固會損害骨骼,應注意包含腳部在內的下半身的保溫。
藉泡腳或半身浴,使包含腳尖在內的下半身溫暖。下半身溫暖後,位於下半身的腎臟,血流即可改善,排尿也會增加。
以一分鐘六十公尺左右的速度,一天步行三十分鐘以上,每週至少三次。體內的能量代謝亢進時會大量產生尿酸,因此走路速度無需太快,以避免過度提高代謝。
  • 菠菜可促進尿酸的分解與排泄,因此不妨以汆燙方式多多食用。
  • 實施石原式「清晨胡蘿蔔汁瘦身法」。

芹菜可溶解堆積於骨骼、血管、腎臟中的尿酸沈澱物。
小黃瓜中的槲黃素具有強力的利尿作用,有助於尿酸的排泄。

回復 580# veronna 的帖子

回復 596# Elona 的帖子

我放假 bor .......

‹ 上一主題|下一主題