用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ ...
樓主: Alexismama
go

培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ [複製鏈接]

Re: 培正媽咪~~~~入

mlchoylee,

咁你就唔岩啦, 即係同我地就唔親切啦, 我地無搞小圈子架bor, 岩傾就一齊chat啦   

你有無返工定係全職mami呀   

論盡媽,

alexis放學去knock詠希門say hi, 咁你話佢係邊到學英文呀         唔聽書   

yes   
brianchungma 寫道:
Alexismama
Alexis係味係ymca學普通話呀

heilai,

富榮花園又係英文呀   

brainma, heilai,

我諗諗下想係屋企樓下搞, 多d地方比佢地去玩, 又casual d, 你地唔介意試我d手勢架可      唔好食唔好見笑喎     

咁阿最高尚宮, 要煩請你安排阿長今比我啦, 唔該你先啦     
heilai 寫道:
Alexis ma:
    no problem!不如請呀長今黎煮!     

mlchoylee,

我講笑咋   

其實我都係阿女讀k1先請工人, 係照顧佢囉, 睇功課, 老實講我就覺得未必ok啦, 而家細個, 我咪同工人講睇學校果頁點做, 屋企果頁就跟住做啦, 但上到小學, 個工人都唔識中文啦, 點幫呀, 反而比仔女讀英文學校都話個bunbun識睇英文呀, 所以我都頭痛架, 到時都唔知點算, 唔通真係要返part-time job先得     

歡迎歡迎培正爸b, 我地呢到第一位男成員     

今日好熱鬧, 有咁多新成員加入, 如果你地有興趣可以pm囝囝囡囡同你地ge contact 比彥媽, 等佢加埋你地入個contact list到   

heilai,

誰人是楊先生呀         聽日好忙喎, 玩花市, 有時間派咩   

小蕎媽媽:

咁你點解咁遲先上嚟同你同事打招呼, 你招呼不週喎     

brainma

alexis無學英文呀

brainma,

咁你搵日帶二公子過嚟請我同alexis食早餐, 等你又熟習下d路, 我就幫你啦   

heilai,

係呀, 明天除左書, 其他都要帶, 分別係用生日袋, 我估聽日佢地都會有好多禮物拎返嚟

heilai,

洗唔洗, 睇到我一舊雲     冼唔冼呀     唔覺喎, alexis果日著住走嚟走去都ok, 係咪黑色底架, 有坑ge?????

heilai,

咁你係咪日, 韓, 俄, 德好掂呀     

永高,

年年唔同架喎, 你去註冊果日無睇呀, 你有無request搭校車呀?????

最高尚宮,

咁你記得assign長今比我做厨喎, 你一定要同我安排到呀, 唔係brainma無得食就為你是問       

mlchoylee,

我無比阿女學英文架, 因為佢本身都係鍾意英文, 我地係屋企同佢講, 同埋佢睇好多英文節目。佢以前就好抗拒普通話, 所我比佢出去學, 但都要上左幾堂先有進展。

有時學語文真係要講興趣同天份, 有d人好快上手, 有d人就學極都係咁上下, grammer就有得谷, 但oral就睇天份, 你睇彥媽幫唔幫到你, 佢有個朋友到好似幾好架, 但都係果句, 唔好迫個小朋友, 過份催谷,佢驚左仲衰   

最高尚宮,

應該桃紅色, 我會同佢用髮簪盤起d頭髮   

brainma,

哈哈, 二公子真係抵鍚, 咁識冧小主, 咁你地幾時得閑過嚟同我地早餐, 午餐, 晚餐都唔駒架, 我就比你啦   

永高哥哥,

你30幾年前係培正, 咁我叫你哥哥都岩架啦      你居然聽阿伯有講30幾年前ge安排呀, 咁你有無問佢當年係咪冠忠做校車服務呀, 真係比你激c     

講認真啦, 你無睇通告咩, 去年我記得張收生通告話係註冊當日要填張搭校車表格, 稍後可以去校車部登記, 睇下有無站然後落定, 咁校車部會因應當年學生上落站ge需要對各路線作安排, 若七, 八月左右會通知你確實上落車時間, 咁你到時就可以決定搭唔搭佢。

如果你而家無登記, 很有可能你要ge站無人上落就cancel, 額滿都唔會有你份, 所以你最好問清楚今年係咪咁安排, 校車部電話係2762 0262   

各位, 我有無記錯呀 :

heilai,

好似係brianma請我地喎     

brainma

公文xxx好似要大d先可以學, 唔知係咩喎   
‹ 上一主題|下一主題