用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進
樓主: 小蕎媽媽
go

培正 2009 - 2010 年度三年級的家長請進 [複製鏈接]

ELLENSU

咪好似上次果本PUZZ IN BOOTS咁TEST囉,上下學期各一本呀嘛, 係咪呀?

原帖由 Ellensu 於 10-2-23 15:14 發表
請問Reader test考乜架? 要串字嗎? 我好似失憶咁.

Pizzahut

我女本手冊1月中時寫過一次係24/2 READER TEST “HANSEL ﹠ GRETEL”, 春節前只係REMINDED一次係24/2 READER TEST, 但無寫書名。

但按慣例,果十幾本STORY BOOKS係唔係單一做TEST架喎, 只會做DICTATION,但如果係DICTATION,佢地只會寫STORY NO,而唔會寫名架喎。

你有無仔仔同學家長電話,打去問下啦!

每份 +半碗太多啦,咁即係加左4碗半粟粉喎。  其實100克係好少架咋,咁你平均每份係1斤多少少蘿蔔,其實你每份落150克粘米粉 + 30克粟粉己經足夠有餘架啦。 你每份+多半碗粟粉, 咁你話個份量係咪多左呢?

其實粘米粉同粟粉的效果有咩分別, 我又真係未試過,答唔到你,但我覺得本身個糕的主要成份係粘米粉的話, 我會寧願加粘米粉, 好過加配粉的粟粉囉,當然最好係按返比例加啦,但如果懶的話,我會選擇加粘米粉囉!

原帖由 pizzahut 於 10-2-23 16:44 發表
全部加左半碗粉呀!

咁粘米粉同粟粉有咩分別呀?

你搞乜, 我剛接完女回家咋。

有FILL IN THE BLANK,T﹠F,SHORT QUIZ,DRAWING, 我記得係咁上下,睇下仲有無人做補充。

原帖由 Ellensu 於 10-2-23 19:01 發表
真弊加火,我屋企冇呢份卷呀!

請問各位家長可唔可以幫忙比d資料我,測什麼?

加油!  我女都係啱啱溫完之嘛,今日佢課外活動, 我地好晏才返到家,而家先練琴咋。

佢好輕鬆架,之前仲要我上E﹣CLASS幫佢搵歌詞, 話明天要表演,想練習, 我咪話佢書都未溫完,練乜嘢歌,唔使急啦,佢答我: 明天表演啦, 仲話唔急!

原帖由 pizzahut 於 10-2-23 21:37 發表
thanks!

我今日一放工就her her聲返屋企, her her 聲食完飯就叫佢開始睇書兼串字.

p.s. 係一入門口就her her聲攞本手冊出來問佢, 跟住bing左佢一鑊先開始食飯.

而家仲溫緊呀..........

...

阿女都今日派左啦,但睇D答案, 問題應該唔係太深。

唉,咁快又三月啦,測驗週又嚟緊啦,我覺得阿女仲係HOLIDAY MOOD, 下星期仲要SPORTS DAY,有排都未收拾心情啦

你係話每學期定每年? 如果每學期,咁咪即係不停地要溫書。 我女都仲未開始溫呀,佢個心仲喺係新春表演,福音週表演度,所以我話佢有排都未收拾心情溫書呀!

原帖由 pizzahut 於 10-3-1 11:59 發表
我琴日都同佢溫左2 課聖經,之後就大家一齊睇tv .

今次聖經測得4 課, 數數下, exam時就要溫起碼8,9課.......救命!

見到個測驗範圍, 科科都唔係少,真係同exam 差唔多, 諗諗下, 我寧願佢每年兩測一考,可能溫得 ...

明天開始啦,大家溫成點呀?

咁大件事, 你唔好嚇我喎!  你病咋係咪呀?

原帖由 Ellensu 於 10-3-22 14:03 發表
我失左聲,唔知點好!

我都唔知點講,我咪話有得佢自己做功課同執嘢GE,到星期六同佢搵返D材料出嚟溫啦,科科都唔齊。

咁咪同佢GO THROUGH課本,手上的材料囉。 完全唔勞氣就唔會啦, 但相對少左好多。 我自已都無乜心機同佢溫,溫左又好似未溫咁,但要搵D嘢嚟溫又好似溫過哂。  所以佢尋日都落左樓下玩左兩個幾鐘。 但尋日樓下都好靜, 可能好多小朋友都要溫書。

原帖由 Ellensu 於 10-3-22 16:24 發表
病係主因啦!但勞氣會令我惡化囉。你今次如何呢?

吐血啦。。。。。。。。。。

時事題,世博應該幾熱掛,仲有海地地震。

要明天再搵搵。

一個二個去哂邊??????TEST完都唔出現!!!

係咪個個忙緊執行李

Honey

thanks thanks!!

但如果真係想好HAPPY HAPPY, 你話我想佢今日派卷好定唔派卷好呢???????

尋日帶左佢地去維園睇花奔展,D花真係好靚靚,有白馬南瓜車,又有海底奇供,條龍又栩栩如生,仲有TULIP花海,正!

原帖由 heilai 於 10-3-28 21:34 發表
Honey
     HAPPY HAPPY EASTER !!

果本嘢我家有兩本TIM呀,但我都係立下就算,無乜認真睇。

起大學咁勁?  咁會唔會真係有家長一心一意想小朋友係幼稚園至大學都係培正人呢?

原帖由 pizzahut 於 10-4-21 14:43 發表
大家放完假仲咩咁靜呀, 快d 浦出來傾下計啦!:)

上星期派左本年刊, 寫住"萬事俱備,只x東風",原來真係會起大學!

下星期又話換季, 我就有少少担心,因為好似仲有d d 涼.

你地快d出返來啦. ...

你做乜咁謙,你女成績幾好架喎!  而家小班教學,我估除左畢唔到業果少數, 其他都應該升到上培中架喎。

同埋我覺得, 如果小朋友真係升唔返培中, 佢靠攪珠可派到好中學的機會 會更低囉。

PS。BK個PM好似有BUG,剛覆左你, 但唔知SEND 唔SEND到。

原帖由 SUSANNA 於 10-4-21 16:00 發表
我對個女升培中的信心都不大,吾好講話升大學,睇怕都係難上加難的事.

大家有無留意有間HARROW英國BOARDING SCHOOL會係香港開呀?  阿仔有同學仔話想試下喎。

其實咁細個比佢地讀BOARDING SCHOOL我真係唔捨得,間學校幾好都咁話啦。  同埋我估一定唔平, 雖然佢話唔會成為全城最貴果間, 但可能都係第二貴都未定

但今次TEST好似都好多小朋友失手,可能你女都係呢! 我女都要補考, 因為佢突然發燒,唔可以返去TEST,佢補考成績都差強人意,但都無辦法啦, 希望佢考試可以做好D, 拉返高D分數。

原帖由 SUSANNA 於 10-4-21 16:08 發表
我女成績差了很多,所以我對佢能否升會培中真係無咩信心.

p.s. 收到你回覆了.

好似係喺果邊,我果次都係睇NEWS, 見佢個藍圖真係幾有英式學府的氣派。

原帖由 SUSANNA 於 10-4-21 16:11 發表
你係未講屯門/天水圍個間?

乜個個都想轉校?  

我有朋友同我講,如果培中唔係你的第一志願,就應該轉校, 因為培正對學生對外校升中的支援係好少的,而且萬一呈分試份卷出得深, 咁小朋友張成績表都未必拎得出去見人。

但如果一向心儀培中,當然唔好GIVE UP啦。
‹ 上一主題|下一主題